Corona-krisen:

- Hadde vært død nå

Pårørende går mot jul i uvisshet.

BESØK: Astrid Thoresen flyttet inn på Lindelia sykehjem for noen uker siden, og trives godt. Her har hun besøk av dattera Sunniva Borge. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
BESØK: Astrid Thoresen flyttet inn på Lindelia sykehjem for noen uker siden, og trives godt. Her har hun besøk av dattera Sunniva Borge. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 59 900 +431
innlagt 125 +1
døde 543 +18
påvist smittet 96 900 000+694.1K
døde 2 070 000 +17.5K
Se mer

Som pårørende må Sunniva Borge bestille time for å komme inn på Lindelia sykehjem i Bærum hvor hennes 89 år gamle mor Astrid Thoresen er pasient.

For et par uker siden fikk Sunnivas mor fast plass på Lindelia sykehjem i Bærum.

- De ansatte gjør så godt de kan i denne coronasituasjonen, og jeg har stor respekt for dem som jobber der. Men jeg ser at de nå kanskje begynner å bli slitne, sier Sunniva Borge.

CORONA: Fire beboere ved Bakkelagshjemmet har dødd i forbindelse med covid-19, men Elisabeth Noomi Fjelstad (101) er ikke redd. Video: Nina Hansen / Line Fransson / Dagbladet Vis mer

Sykehjemmet har egne besøksverter som følger de besøkende til og fra rommene. Selv om Sunniva Borge er svært glad for at moren fikk sykehjemsplass, er hun skeptisk til kapasiteten ved sykehjemmet.

- Kunne vært døden

- Mor opplevde at det tok 70 minutter fra hun trykte på knappen til det kom en pleier på rommet hennes. Hadde det vært hjerteproblemer eller noe annet alvorlig, kunne det vært døden, sier Sunniva bekymret.

- Ja, det var ingen god følelse, det var helt jævlig. Hvis jeg hadde falt eller måtte på do ville det vært altfor lenge å vente. Men jeg har det jo stort sett bra her, sier Astrid.

VENTET: Astrid Thoresen opplevde at det tok 70 minutter fra hun påkalte hjelp til det kom en pleier til rommet. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
VENTET: Astrid Thoresen opplevde at det tok 70 minutter fra hun påkalte hjelp til det kom en pleier til rommet. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer

Sunniva Borge mener de eldre er en sårbar gruppe som har få personer som taler deres sak.

Avfunnet seg med skjebnen

- Jeg opplever at de eldre generelt i samfunnet blir snakket til på en nedlatende måte og at de sakte, men sikkert mister sin identitet.

- Ja, vi blir det. Jeg synes det var verre før, man blir vant til det. Jeg har avfunnet meg med min skjebne, sier Astrid og ser ned på gulvet.

Etisk dilemma

Nå står dattera overfor det vanskelige valget om hvor ofte hun skal besøke sin mor. Samtidig som hun vil besøke sin mor så ofte hun kan, er hun redd for å bringe coronasmitte inn på sykehjemmet.

- Det er klart at jeg tenker over den situasjonen. Heldigvis er min mor såpass oppegående at vi kan diskutere nettopp dette, og komme fram til en felles avgjørelse om hvor ofte jeg kommer på besøk. Jeg tar alle de forholdsreglene jeg kan, samtidig som vi prøver å opprettholde en god livskvalitet, sier Sunniva.

- Jeg sover mye

Dagbladet var med Sunniva da hun var på besøk onsdag ettermiddag. Utenfor rommet, hvor Astrid bruker nesten hele døgnet, er det blitt bekmørkt i regnværet.

SOVER MYE: Astrid Thoresen sover mye og oppholser seg stort sett på rommet. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
SOVER MYE: Astrid Thoresen sover mye og oppholser seg stort sett på rommet. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer

- Det er veldig rolig her. Jeg er ikke sammen med noen, og er for det meste på rommet. Jeg har en tv, jeg sover mye og så får jeg besøk i rasjoner, sier 89-åringen.

Familien og venner som kommer på besøk må avtale tidspunkt og forholde seg til smittevernreglene for corona. Så langt har ingen av beboerne på sykehjemmet blitt coronasmittet etter at det åpnet i september.

- Alle går som kommer inn her går med munnbind. Man kan se på øynene til mennesker om de smiler, men man ser ikke noe mimikk og det er veldig upersonlig. Men jeg skjønner jo at det må være slik for å unngå smitte, sier Astrid.

Moren var syk tidligere i vår, og familien som besøkte henne måtte ha på munnbind og hansker da de kom på besøk.

- Jeg tror ikke mor er redd for å dø av corona, jeg tror hun er mer redd for å være ensom. Nesten alle sosiale tilbud som konserter eller trim er avlyst. Jeg kan se at hun er veldig overlatt til seg selv, og at munnbindene til de ansatte virker som et filter og en fremmedgjøring.

BESØK: Sunniva Borge tar alle forhåndsregler for å unngå coronasmitte, og må begrense besøkene for å redusere faren for å viderebringe smitte. De forbereder seg på emn annerledes julefeiring. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
BESØK: Sunniva Borge tar alle forhåndsregler for å unngå coronasmitte, og må begrense besøkene for å redusere faren for å viderebringe smitte. De forbereder seg på emn annerledes julefeiring. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer

Vondt å se på

- Hun er en gammel dame som av og til er avhengig av at man er der og holder henne i hånda – ikke at vi bruker munnbind, håndsprit og holder to meters avstand. Det er vondt å se på, sier hun.

Det nærmer seg jul, og Sunniva Borge har foreløpig ikke diskutere med moren sin hvordan høytida vil fortone seg.

- Det er ennå en stund til julaften, og hvis hun synes det blir veldig trist å feire uten oss, er det ikke noe poeng at hun skal være trist i flere uker på forhånd. Mor har alltid likt julehøytida, og jeg vil nødig skuffe henne lang tid i forveien, sier Sunniva.

Veldig annerledes jul

Hun påpeker at det er lenge igjen til jul, og at mye kan forandre seg.

- Vi får ta en dag av gangen, og ser når det nærmer seg. Uansett er det mye som tyder på at det blir en veldig annerledes jul.

Moren til Sunniva ventet ganske lenge før hun fikk fast plass på sykehjemmet. Før det hadde hun rullerende opphold på Vallerhjemmet med to uker på sykehjemmet og fire uker hjemme.

Hun skulle egentlig vært på Vallerhjemmet i den første coronaperioden i mars. Da ble sykehjemmet i Bærum rammet svært hardt av smitteutbruddet, og 12 personer døde av corona like etter eller under oppholdet på sykehjemmet.

- Da hadde jeg vært død

- Det gjorde voldsomt inntrykk på mor, og hun sa at hun hadde vært død nå hvis hun hadde vært der i mars, sier datteren Sunniva.

Hun betegner moren som kognitiv frisk, og en person som i utgangspunktet ikke er veldig engstelig av seg.

- De fleste av disse menneskene vil ikke tålt å bli smittet av corona. Jeg har snakket med flere av de eldre som sier at de ikke er redde for å dø, men at de helst ikke vil dø av coronoa. De vil heller sovne stille inn, sier hun.

VIL DØ: Astrid føler seg ferdig med livet og ønsker å dø. Hun vil helst ikke dø av corona. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
VIL DØ: Astrid føler seg ferdig med livet og ønsker å dø. Hun vil helst ikke dø av corona. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer

En drøm

Den tidligere fysioterapeuten har blitt 89 år og har diskutert med sin datter at hun ønsker å dø.

- Å sovne stille inn om natta hadde vært en drøm. Jeg er ikke så redd for corona, men som alle andre så synes jeg jo ikke noe om det viruset heller, sier Astrid.

– Jeg vil dø, men jeg vil helst ikke dø av corona, sier Astrid.

Tjenesteleder for Lindelia sykehjem, Grete Haugland, forventer at det kan bli mange som ønsker å besøke beboerne i julehøytida, men kan ikke garantere at alle de 130 beboerne kan motta besøk denne dagen.

- Vanligvis er det mange besøkende på julaften – ofte mange fra samme familie. På juledagene må nok dette reguleres ut fra hva vi greier å følge opp med gjeldende smittevernrutiner. Vi må vurdere dette framover, og jeg antar at det vil komme råd fra FHI på dette, sier hun.

Må gjennomføres forsvarlig

- Vi har ikke bestemte regler for hvor mange besøk vi kan ta imot, men vi har besøksrestriksjoner som betyr at alle besøk må avtales på forhånd. Besøksvert og personale fordeler antall besøk slik at besøkene kan gjennomføres på en forsvarlig måte. Besøkstida er lagt slik at vi unngår å avtale besøk når det er stell og måltider, sier Grete Haugland til Dagbladet.

- Absolutt ikke greit

Om episoden hvor Astrid Thoresen måtte vente i 70 minutter før hun fikk hjelp, svarer hun følgende i en e-post:

- 70 minutt responstid er absolutt ikke greit, men det er vanskelig å gi et konkret svar på dette når vi ikke vet dato for denne hendelsen. Vi har sjekket logg for responstid sist helg (lørdag og søndag), men fant ingen responstid som tilsvarer det som oppgis her. Logg for dette kan framlegge for datter om ønskelig.

Men vi ser at responstida i noen tilfeller kan bli for lang- og vi jobber med å forbedre dette. Alarmen er innrettet slik at den går videre til neste pleier dersom den som har rommet er opptatt. Det er også mulig å snakke med beboer for å høre hva det gjelder dersom man ikke kan ta alarmen med en gang. Som nyinnflyttet i nytt sykehjem er det mye ny velferdsteknologi å sette seg inn i for personalet – og det kan være at vi ikke har gjort alt riktig i å bruke mulighetene pasientvarslingssystemet gir.

Når det oppstår hendelser som uroer beboere og pårørende så vil vi gjerne få tilbakemelding fra pårørende slik at vi kan følge opp og forbedre oss, svarer Grete Haugland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer