-Hadde våpenlager og tjuvkoblet strøm

To polititopper er tiltalt for å ha hentet ut en innsatt næringslivsleder (45) av Trøgstad fengsel hele elleve ganger. De skal ha fått over 200 000 kroner av mannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) I tillegg er den ene av politimennene, en 57-åring, tiltalt for en rekke andre forbrytelser, kan Dagbladet i dag avsløre. Spesialenheten for politisaker oversendte den omfattende tiltalen til Oslo tingrett i går.

-Korrupsjonen anses som grov, skriver assisterende sjef i Spesialenheten, Johan Martin Welhaven.

Begge de to politimennene, som ble suspendert 18. april i år, nekter straffskyld. De er begge tiltalt for grov uforstand i tjenesten.

-Fikk politiinformasjon

Ifølge tiltalen ble næringslivslederen (45) fraktet ut fra Trøgstad fengsel i Østfold hele elleve ganger med hjelp av de to politimennene mens han sonet en 90-dagers dom for konemishandling. Han skal ha utført private ærender mens han var utenfor murene.

Næringslivslederen, som var sjef for 160 ansatte, er tiltalt for å ha betalt politimennene til sammen 210 500 kroner. 135 000 av disse skal han ifølge tiltalen ha betalt til den ene politimannen (51) for å få taushetsbelagt informasjon fra straffsaker.

Resten skal han ha betalt for turene ut av fengsel.

Den andre politimannen (57) er også tiltalt for flere andre forbrytelser, blant annet trygdebedrageri.

-Hadde våpenlager og tjuvkoblet strøm

Fant fjorten pistoler

Spesialenheten har ransaket de to høyt betrodde politisjefenes boliger, og i 57-åringens bolig skal ha de ha funnet et stort, ulovlig våpenlager. Blant annet hadde politimannen fjorten pistoler, en maskinpistol, en avsagd hagle og over 45 000 patroner til ulike håndvåpen.

Videre skal han ha innført en Subaru konkurransebil og ulike bildeler til Norge uten å fortolle den riktige summen.

I tillegg skal han i sin privatbolig ha tjuvkoblet strøm for nærmere 250 000 kroner.

-Min klient erkjenner ikke straffskyld for noen av tiltalepunktene. Utover det har vi ingen kommentar til tiltalen, sier 57-åringens forsvarer, Berit Reiss-Andersen.

Rallysport

Hans 51 år gamle medtiltalte forsvares av advokat John Christian Elden. 51-åringen er sterkt uenig i Spesialenhetens påstand om at betalingene fra næringslivslederen er en form for gjenytelse.

-Han nekter skyld fullt ut, og har ikke gjort noe ulovlig. Betalingene er sponsormidler, sier Elden.

HENTET I FENGSELET: Næringslivslederen som sonet en dom på 60 dager,  skal ha blitt hentet åtte ganger ut av fengselet i Trøgstad og kjørt til jobben i Oslo. Foto: Arnljot Bringedal
HENTET I FENGSELET: Næringslivslederen som sonet en dom på 60 dager, skal ha blitt hentet åtte ganger ut av fengselet i Trøgstad og kjørt til jobben i Oslo. Foto: Arnljot Bringedal Vis mer

Også den 45 år gamle næringslivslederen stiller seg uforstående til anklagene om korrupsjon.

-Betalingene er sponsing i forbindelse med motorsport. De har pågått siden 1999, og de pågår fortsatt, sier 45-åringens advokat, Benedict de Vibe.

Han sier at næringslivslederen fremdeles pleier vennskap med den 51 år gamle politimannen. De skal blant ha en felles interesse i rallysport.