Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hadde vi bare visst

Nordsjødykkerne skadet for livet. Kjemper i retten i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag startet rettssaken der 24 nordsjødykkere har saksøkt staten. De mener myndighetene visste om de alvorlige konsekvensene det innebar å sende mennesker helt ned på 400 meters dyp da oljeindustrien ble etablert på 1960- og 70-tallet. Nå vil de ha erstatning fra myndighetene for de skader de har blitt påført etter dykkingen.

Pionerdykkernes advokat Marius Reikerås hevdet i retten i formiddag at hans klienter er påført livsvarige skader med statens viten og vilje for å gjøre Norge til en oljenasjon.

- Derfor er det ufattelig at de som har tapt sin helse og de som har tapt sine liv ikke skal få den oppreisning og anerkjennelse de har krav på, sa Reikerås.

Han redegjorde for hvordan han mente dykkerne hadde møtt staten på alle sider av bordet når de forsøkte å hevde sin rett.

- Først nedsetter Stortinget et offentlig granskningsutvalg som konkluderer med statlig ansvar for pionerdykkernes helsesituasjon. Alle 25 høringsinstanser, inkludert Justisdepartementet, slutter seg til konklusjonen. Så kommer Justisdepartementets egen lovavdeling til at staten likevel ikke har ansvar. Det samme skjer når Haukeland universitetssykehus gjennom et uavhengig undersøkelsesprogram får i oppdrag å utrede dykkerne. Staten nekter å akseptere konklusjonen.

- Staten har skjult dokumenter

Marius Reikerås hevdet at staten har lagt lokk på sannheten og obstruert dykkerne i deres streben etter å få saken belyst i retten.

- De er dypt skuffet over at staten har gjort hva den kan for å trenere og ødelegge mulighetene for en rettferdig rettergang. Dykkerne har kjempet i årevis for å få tilgang til dokumentasjon som staten sitter på. Vi har bevis på at dokumenter er holdt tilbake, sa Reikerås.

Han la fram for retten en instruks fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet der det heter:

«Visse dokumenter er taushetsbelagte (...) Disse dokumentene skal kopieres i et eget sett som ikke skal gis ut. Dette settet er kun til internt bruk i Arbeidsmiljø og sikkerhetsavdelingen, AID.»

Hyllet i Stortinget

De 24 dykkerne i Nordsjødykker-Alliansen stilte samlet opp i tingretten i dag. Alle mener de har blitt påført skader som følge av dykkingen ned til store dyp. Advokat Reikerås refererte i dag til en hyllest fra Stortingets talerstol 9. mars 2004:

«Uten pionerdykkernes ærefulle innsats, på grensen av det umulige, ville ikke Norge vært en rik oljenasjon.»

- Resultatet ser vi her. Disse karene har betalt en forferdelig høy pris for vår velferd, sa Reikerås og pekte på sine klienter i salen.

SAKSØKER STATEN: 24 Nordsjødykkere har gått til søksmål mot staten og krever erstatning for skadene de har blitt påført. Her hilser advokat Marius Reikerås på Rolf Guttorm Engebretsen og Tom Engh (helt til høyre).
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media