Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hadde vi kunne skru tiden tilbake

Ordførerne om Terra-investeringene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Vel en time etter at ordførerne i de fire nordlandskommunene Rana, Hemnes, Hattfjelldal og Narvik ble varslet om at Terra Securities slår seg konkurs, er stemningen noe avventende.

Med dagens konkurs har Terra Securities varslet at de ikke har noen penger å tilby kommunene, og dermed forsvinner tilbudet på 150 millioner kroner, som Terra la fram på mandag.

Terras advokat, Knut Bergo, tror Citibank kommer til å tvangsselge kommunenes obligasjoner. Det betyr at kommune kan tape 350 millioner. Dersom kommunene hoster opp 150-160 millioner kroner i løpet av dagen, unngår de tvangssalg.

Ordførerne mener det er sparebanksystemet som må ta ansvaret for den kaotiske situasjonen som er oppstått.

- Jeg vil understreke at det er sparebankene som må ta ansvar og rydde opp, sier ordfører i Narvik, Karen Margrethe Kuvaas til Dagbladet.no.

Nesten nøyaktig samme ord bruker hennes ordførerkollega i Rana, Geir Waage.

- Dette må sparebankene som eiere ta ansvaret for og rydde opp, sa en ordknapp ordfører i Rana i forkant av Terras pressekonferanse klokka 10.00.

Terra Securities eies av Terra Markets, som igjen er deleid av Terra-Gruppen. Terra Gruppen eies av 78 sparebanker.

FIRKLØVERET:
Fra venstre: ordfører i Hemnes Kjell Idar Juvik, ordfører i Narvik Karen Margrethe Kuvaas, advokat Jens I. Kobro, ordfører i Rana Geir Waage og ordfører i Hattfjelldal Asgeir Almås. Foto: Knut Falch / SCANPIX
FIRKLØVERET: Fra venstre: ordfører i Hemnes Kjell Idar Juvik, ordfører i Narvik Karen Margrethe Kuvaas, advokat Jens I. Kobro, ordfører i Rana Geir Waage og ordfører i Hattfjelldal Asgeir Almås. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer

Glad for Kredittilsynets konklusjon

Samtidig sier ordføreren i Narvik at kommunene er glade for Kredittilsynets tilbakekalling av konsesjon.

- Vi er veldig glad for at Kredittilsynet har trukket inn konsesjonen. Det betyr at Kredittilsynet har kommet fram til samme konklusjon som oss, sier Kuvaas til Dagbladet.no.

Ordføreren i Hemnes er overrasket over at Terra Securities nå slår seg konkurs, men mener Terra ikke bør slippe lett unna.

- Terra kan ikke bare lene seg tilbake på konkursen, og la kommunene ta regninga, sier Kjell-Idar Juvik til Dagbladet.no.

Hemnes kommune kan ligge an til å tape rundt 55 millioner kroner på de fatale investeringene.

- Angrer dere på investeringene?

- Jeg har full forståelse for at folk tenker: Hvordan kunne vi gjøre dette? Hadde vi visst det vi vet i dag og kunne skru tiden tilbake, hadde vi ikke gått inn og investert, sier Juvik.

Kommunene får rådgivning av advoaktfirmaene Ræder og Lund og meglerhuset Pareto Securities til å håndtere Terra-skandalen.

Kan komme til enighet

Ordføreren i Narvik utelukker fortsatt ikke at partene kan komme til enighet senere i dag. Fristen for å svare på Terras tidligere tilbud om tilbakebetaling av 150 millioner går ut klokka 16.00 i ettermiddag.

I går ga formannskapene i de fire kommunene full støtte til å avvise tilbudet Terra kom med på mandag denne uken.

- Vi har ikke sagt endelig nei til dette tilbudet. Foreløpig forholder vi oss avventende. Det jobbes med å finne løsninger, og dagen i dag vil vise hva som skjer, sier Kuvaas.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media