Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Hadde vi visst at sjåføren var full, hadde vi aldri satt oss i bussen.»

I går fikk trafikkskadde Anne Lise Vålbekk (54) vite at sjåføren som kjørte henne og 19 kolleger hjem fra Grete Waitz-løpet var sterkt beruset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMAR/ SUNNE (Dagbladet): - Jeg er sjokkert. Det er vanskelig å akseptere at han satte seg bak rattet med 2,53 i promille, sier hun.

Venninnegjengen fra Våler var helt uvitende om at sjåføren var full. I går offentliggjorde Hedmark politidistrikt resultatene fra blodprøven. Sjåføren, som omkom i ulykken, hadde en promille på 2,53.

- Det er den verste forklaringen vi kunne få. Jeg har tenkt mye på dette. En feil med bussen hadde vært lettere å akseptere, sier Anne Lise Vålbekk.

Hun har gruet seg til da ulykkesårsaken skulle offentliggjøres. Hun var i går på campingferie i Sverige med familie og venner.

- Vi reiste bort for å prøve å tenke på noe annet. Jeg fikk vite om promillefunnet av datteren min som ringte tidligere i dag. Det er klart at det er mange tanker som går gjennom hodet når man får en slik beskjed. Jeg er skuffet og sjokkert, sier busspassasjeren.

Han virket sliten

Alle de 20 passasjerene ble skadd, tre alvorlig, i ulykken som skjedde 10. mai. Bussen var på vei fra Oslo til Våler i Solør. I Oslo hadde kvinnene, alle ansatt i Samvirkekylling, deltatt i Grete Waitz-løpet.

På hjemturen skjedde det tragiske. Like etter at bussen hadde svingt inn på riksvei 3 ved Løten, kom hjulene utenfor asfaltkanten i en venstresving. Da sjåføren skulle rette opp skar den over i motgående kjørebane og ut av veien. Der traff den et hus som ble flyttet fire og en halv meter.

- Det er utrolig å tenke på at det gikk såpass bra. Sammenstøtet var kraftig, sier Vålbekk.

- Like før hadde vi stoppet på en kafé. Jeg satt i bussen og snakket med sjåføren. Han virket sliten og trøtt, sier Vålbekk.

Da bussen startet opp reagerte hun også på kjøringen.

- Da vi skulle ut på veien igjen oppførte sjåføren seg rart. Han virket usikker, og det rykket flere ganger i bussen før vi kjørte ut på veien, sier hun.

Redde passasjerer

I politiavhør har flere av passasjerene fortalt at de var redde under turen, men at de ikke torde å si fra til sjåføren. Likevel hadde ingen av passasjerene mistanke om at sjåføren var beruset.

- Hadde vi visst at sjåføren var full, hadde vi ikke sittet i bussen, sier Vålbekk, som ble hardt skadd i ulykken, og er foreløpig erklært 25 prosent ufør. Venstre arm vil hun aldri kunne løfte over hodet igjen. De andre skadene skal nå kartlegges av spesialister.

- Det er klart jeg føler bitterhet. Man skal ikke ha alkohol i blodet når man setter seg bak rattet. Vi var 20 mennesker som satt i bussen. Det kunne gått fryktelig galt, sier Vålbekk.

Hun har nå meldt seg inn i Landsforeningen for Trafikkskadde, og engasjert advokat.

- Jeg var i ferd med å etterutdanne meg som kokk. Nå vet jeg ikke om jeg kan fullføre utdannelsen. Tida vil vise hvor alvorlig skaden er, sier hun.

Hadde høy fart

Fem uker før ulykken var bussen, en Mercedes 1987-modell, blitt EU-godkjent ved Elverum trafikkstasjon etter å ha utbedret åtte alvorlige mangler, blant annet på bremsene. Det ble likevel funnet mindre alvorlige tekniske feil på bussen etter ulykken, blant annet i understellet,

- Understellsfeilen kan ha bidratt til å gjøre det vanskelig å manøvrere bussen da hjulene kom ut i løsgrusen, sier hovedetterforsker Audun Fremstad ved Løten lensmannskontor.

Undersøkelsene viser også at ulykkesbussen holdt høy fart forut for ulykken.

- Bussens ferdskriver viser at den holdt 90 kilometer i timen forut for ulykken. Fartsgrensen i det aktuelle området er 70 kilometer i timen, sier Fremstad.

En tung beskjed

Den døde sjåføren etterlater seg kone, tre barn og et barnebarn. De tok meldingen svært tungt da politiet fortalte om promillefunnet.

- Da vi orienterte de etterlatte, fikk de en ny tragedie. De har nå hatt to tunge tragedier på tre uker, og har det derfor helt forferdelig. Passasjerene tar det også veldig tungt. Dette er et lite samfunn og mange kjente sjåføren fra før, sier Fremstad.

- For hele samfunnet var dette en tung beskjed. Jeg har stor medfølelse for sjåførens familie. Hele ulykken er en tragedie, sier Vålbekk.

HARDT SKADD: Anne Lise Vålbekk ble hardt skadd i bussulykken ved Løten, og er foreløpig erklært 25 prosent ufør. Nå er hun på tur i Sverige.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media