AVHØRT FOR FJERDE GANG: Terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) sier i avhør at han hadde en walkie-talkie i Regjeringskvartalet. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET
AVHØRT FOR FJERDE GANG: Terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) sier i avhør at han hadde en walkie-talkie i Regjeringskvartalet. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADETVis mer

- Hadde walkie-talkie i Regjeringskvartalet

Anders Behring Breivik ble utspurt om eventuelle terrormedhjelpere i dagens avhør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Massedrapsmannen og terrorsiktede Anders Behring Breivik (32), som var inne til sitt fjerde avhør i dag, har forklart at han hadde med seg en walkie-talkie da han var i Regjeringskvartalet hvor bomben gikk av, bekrefter forsvarer Geir Lippestad overfor Dagbladet.

Om den håndholdte kommunikasjonsradioen er blitt brukt til å kommunisere med andre, eller til noe annet, er foreløpig ikke kjent. Han har så langt ikke forklart noe om han var i besittelse av en walkie-talkie under massakren på Utøya, ifølge forsvareren.

Grillet om medvirkende Dagens ti timer lange avhør dreide seg i hovedsak om Breivik var alene om det doble terrorangrepet mot Oslo og Utøya, hvor totalt 77 personer ble drept, eller om andre på noe tidspunkt var involvert. Ingen av delene er så langt endelig bekreftet eller avkreftet.

- Spørsmålene gikk på om det er noen medvirkende, eller noen andre som eventuelt står bak, men har har kun forklart seg om sin egen rolle, opplyser Lippestad til Dagbladet.

Politiet har varslet av avhørene fra i dag og utover blir preget av en mer konfronterende linje. Lippestad sier han så langt ikke er blitt avslørt i direkte løgn i løpet av avhørene.

- Nei, ikke som jeg vet. Det er vanskelig å vurdere om han har løyet. Han har forklart seg i detalj om hvordan han har planlagt dette, og hvordan han har bygget bomben. Men om han kunne fått til dette alene, eller fått hjelp, må eksperter se på, sier Lippestad.

Forretningsvirksomhet Breiviks forretningsvirksomhet og reiser til utlandet, hvor han skal ha truffet kontakter, har også vært tema. Formålet skal blant annet ha vært å skaffe utstyr som ble brukt i angrepene.

- Dette er opplysninger vi må ettergå ganske nøye før vi kan konkludere. Så langt må vi i alle fall feste lit til forklaringen hans, sier politiadvokat Christian Hatlo til NTB. Han vil ikke si noe konkret om hvilke kontakter Breivik oppgir å ha hatt.

Leser norgeshistorie på cella Etter at han i går sa at det var «tungt å sitte i isolat», har Breivik det «bedre i dag», sier forsvareren.

- Han har fått noen klær, en bok om Norges historie og enkelte ting, sier Lippestad.

Den islamkritiske bloggeren Fjordman, oppgitt å være Breiviks inspirator og «favorittsamtidsforfatter», har status som vitne i saken, og ble torsdag avhørt på Politihuset i Oslo. Lippestad sier Fjordman så langt ikke har vært tema i avhørene med Breivik.