Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hadia: - Vi har fortsatt et håp om å ta flere store byer

Men nekter å kalle det et «nederlag» hvis det ikke blir maktskifte i Oslo.

HAR TRUA: Ap ligger omtrent på nivå med kommunevalget i 2011, ifølge meningsmålingene. Ap-nestleder Hadia Tajik mener et like godt valgresultat vil være en seier. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
HAR TRUA: Ap ligger omtrent på nivå med kommunevalget i 2011, ifølge meningsmålingene. Ap-nestleder Hadia Tajik mener et like godt valgresultat vil være en seier. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiets nestleder, Hadia Tajik, er på plass på Arbeiderpartiets valgvake i Folkets hus på Youngstorget i Oslo, foran et kommunevalg der det kan bli maktskifte i flere av de store byene.

Ap håper fortsatt å kunne vippe Høyre av pinnen i både Oslo og Bergen.

- Vi har gått inn i denne valgkampen med mål om å ta flest mulig storbyer, og har fortsatt håp om å klare det, sier Hadia Tajik til Dagbladet.

- Hva skal til for at dere erklærer dette et godt valg for Arbeiderpartiet?

- 2011 gjorde vi et svært godt valg, det ville være ambisiøst å si at vi skulle få tilsvarende opplslutning.

Drømmer om Oslo Under kommunevalget i 2011 fikk Ap en oppslutning på 31,7 prosent. Ifølge Poll of polls, som sammenstiller resultater fra flere meningsmålinger, ligger Ap omtrent på nivå med 2011-valget, med 31,6 prosents oppslutning i meningsmålingene.

TYNN TRÅD: Raymond Johansen (t.h.) vil gjerne vippe ordfører Fabian Stang av pinnen. Stang har selv sagt at han føler at ordførerjobben henger i en tynn tråd. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TYNN TRÅD: Raymond Johansen (t.h.) vil gjerne vippe ordfører Fabian Stang av pinnen. Stang har selv sagt at han føler at ordførerjobben henger i en tynn tråd. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Er det et nederlag om dere ikke overtar styringa i Oslo?

- Jeg vil ikke bruke ord som nederlag, men Oslo har stor vekst og vi vil at flest mulig skal ta del i den veksten, sier Tajik.

Innspurten i årets valg har i stor grad blitt dominert av den europeiske flyktningekrisa, en situasjon som også slår inn i kommunepolitikken. Tajik vil ikke spekulere på hva flyktningesaken har betydd for partiets oppslutning.

- En så stor krise kan man ikke måle på om man tjener eller taper på den, her har vi alle et ansvar for å bidra, sier Tajik.

Byer på vippen Etter alt å dømme vil Arbeiderpartiet kunne ta styringa i flere store byer etter dette kommunevalget.

Den største spenningen dreier seg om Oslo, der Arbeiderpartiet, med støtte av Miljøpartiet De Grønne kan vippe Fabian Stang ned fra ordførertaburetten etter 18 års Høyre-styre.

Å gjenerobre makta i Oslo har vært ett av Jonas Gahr Støres uttalte mål, og vil være en bragd - spesielt ettersom Høyre har klart å pense debatten inn på at Ap ønsker å innføre eiendomsskatt i hovedstaden.

Men det blir jevnt.

På en måling i Aftenposten søndag gikk Ap noe tilbake, og ligger rundt 30 prosent.

Høyre har lagt bak seg en turbulent ordførerperiode i Erna Solbergs hjemby Bergen, og KrF trakk seg ut av byrådet i fjor. De har flørtet med Arbeiderpartiet, en flørt som kan føre til at Aps byrådslederkandidat Harald Schjeldrup overtar styringa.

I Trondheim har AP etablert en bastion, og alt tyder på at ordfører Rita Ottervik kan ta fatt på en fjerde periode. Hun leder en bred koallisjon bestående av Ap, SV, Sp, MDG og KrF.

I Fredrikstad, der Ap har styrt de siste fire åra, kan det bli et skifte. En av de seneste meningsmålingene viser at MDG kan komme på vippen mellom to brede allianser.

I Bodø, Stavanger, Kristiansand og Drammen ligger det an til fortsatt borgerlig styre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media