DAGBLADET I DAG: -  Vi er veldig uenige om samfunnsanalysen og løsningene, sier Hadia Tajik til Dagbladet.
DAGBLADET I DAG: - Vi er veldig uenige om samfunnsanalysen og løsningene, sier Hadia Tajik til Dagbladet.Vis mer

Hadia fant kjærligheten med Høyre-mann

Neste år kan de bli kolleger på Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Stefan er en mann som vil forandre verden. Vi er begge dypt engasjerte. Men vi er veldig uenige om samfunnsanalysen og løsningene, sier Hadia Tajik til Dagbladet.

Kulturministeren fra Arbeiderpartiet har møtt en mann. Stefan Heggelund sitter i bystyret og har stilt seg til rådighet for nominasjonskomitéen i Oslo Høyre foran stortingsvalget.

Han agiterer for skattelette og friskoler. Hun leder gruppa om velferdsspørsmål i Arbeiderpartiets programprosess og har utjevning av sosiale forskjeller som sin hjertesak. De vil aldri finne sammen politisk. Men deres politiske engasjement er tydeligvis ikke styrende for hvem de faller for.  

- Det er privat
Da Gro Harlem ble forelsket og forlovet med Høyre-mannen Arne Olav Brundtland, vakte det oppsikt både i og utenfor det politiske miljøet. En partikollega har fortalt Hadia om den gang landsmoderen ble konfrontert med sitt forhold av Werna Gerhardsen, Einar Gerhardsens kone og sentral i Framfylkingen, barneorganisasjonen der også Gro var aktiv.
- Hun ble visst litt spak, sier Hadia.
- Så sa Gro at «joda, men jeg tror ikke det varer.»

VELGER SELV: Hadia Tajik har tidligere forsvart arrangerte ekteskap som legitime. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
VELGER SELV: Hadia Tajik har tidligere forsvart arrangerte ekteskap som legitime. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

Det sier verken Stefan eller Hadia. Men de vil verken svare nøyaktig på når de ble sammen, hva de falt for ved hverandre eller hva de tenker om framtida.
- Det er litt privat, sier Hadia Tajik til de fleste spørsmålene Dagbladet stiller.
De to bor ikke sammen, men kulturministeren er ikke særlig bekvem med å dele detaljene fra privatlivet sitt med offentligheten. Likevel mener hun at det er på tide å bekrefte forholdet hun har til Stefan, nå som han har stilt seg til rådighet for Oslo Høyres nominasjonskomité foran stortingsvalget neste år. Når det er en reell mulighet for at de kan sitte på Stortinget for hvert sitt parti, er ikke forholdet bare en privatsak. Det er relevante opplysninger for velgerne.
- Derfor er det ryddigst å fortelle det selv. Men jeg deler generelt ikke privatlivet mitt, og kommer ikke til å gjøre mer av det i fremtiden heller, sier Hadia til Dagbladet.

Fritt valg
Stefan og Hadia traff hverandre første gang for omtrent et år siden, over et shuffle board gjennom ei felles venninne på utestedet Tilt i Oslo. De ble først venner. Blikkene Ap-statsråden og Høyre-mannen sender hverandre levner ingen tvil om at dette er et forhold i utvikling. Begge ler mye, og det er tydelig at de ler av de samme tingene. Det er bare noen uker siden Frp-leder Siv Jensen gikk hardt ut mot Hadia Tajiks uttalelser om arrangerte ekteskap.

- Du har tidligere sagt at arrangerte ekteskap er en helt legitim måte å gifte seg på. Tror du mange nå blir overrasket over at du har funnet en mann selv?
- Jeg forsvarer friheten til å velge selv, enten man går frem på tradisjonelt eller moderne vis. Stefan og jeg har gjort våre valg, så må andre være frie til å gjøre sine.

Upersonlig uenighet
Nå skal de inn i en valgkamp der begge skal argumentere for at velgere står foran et veivalg om grunnleggende verdier. På hver sin side av de viktigste skillelinjene i norsk politikk.
- Det er nok ikke uvanlig å være politisk uenige og stemme på ulike partier. Forskjellen er at vi har et avklart forhold til det, siden vi er politisk aktive begge to. Vi tar ikke uenighet personlig, sier Hadia.

De to har heller ingen illusjoner om at de skal klare å overbevise hverandre. For som Stefan sier det:
- Du skal ha stor tro på egen retorisk kraft hvis du tror at du skal overtale en Ap-statsråd til å skifte side.