Hadia får kjeft for ønske om hijab-forbud: - Vi kan jo ikke forby miniskjørt og topper

Ap-nestlederen får kritikk for ønske om forbud.

VIL FORBY HIJAB: Hadia Tajik vil forby hijab i barneskolen, fordi hun mener det er et seksualiserende hodeplagg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VIL FORBY HIJAB: Hadia Tajik vil forby hijab i barneskolen, fordi hun mener det er et seksualiserende hodeplagg. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg enig med Hadia i at sjuåringer ikke bør gå med hijab. Men jeg skjønner heller ikke foreldre som lar femåringen sin gå med bikini, men det betyr ikke at vi kan forby det. Det bør være opp til foreldrene å bestemme, sier KrFs Kjell Ingolf Ropstad til Dagbladet.

Ap-nestleder Hadia Tajik uttaler til Aftenposten at hijab bør forbys på norske barneskoler.

- Ja, jeg vil si det, fordi det er seksualisering av unger, sier Tajik om hvorvidt hijab bør forbys, før hun legger til at standpunktet er utfordrende i Norge «fordi vi ikke pleier å regulere folks klesplagg eller hvordan man pleier å framstå», sier Hajik til Aftenposten.

- Men å seksualisere unger mener jeg er uakseptabelt, enten det er hijab eller andre ting man måtte bruke, sier hun.

- Kan ikke forby miniskjørt Ropstad frykter at et forbud vil åpne en større diskusjon.

- Jeg er skuffet over at Hadia Tajik ikke tenker mer prinsipielt. Hvis vi forbyr hijab i barneskolen kommer det fort en diskusjon om forbud i ungdomskolen, og så blir det en debatt om andre plagg, sier Ropstad.

Også Venstre er kritiske til Tajiks forslag.

 - Jeg er enig i at hijab er seksualiserende, men det bør ikke være opp til Stortinget å regulere hva folk skal ha på seg.  Derfor er Venstre imot å forby hijab i barneskolen, sier Iselin Nybø, som sitter i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget.

Nybø mener at dersom man skulle ha nedlagt forbud mot hijab, så måtte man også forby andre seksualiserende plagg også.

- Og vi kan jo ikke forby topper eller miniskjørt, sier Nybø.

Foreslo forbud i 2010 I 2010 foreslo Frp et tilsvarende forbud som Tajik nå tar til orde for, men uten å få gjennomslag i Stortinget.

- Barneskolen må være en arena der det kulturelle og religiøse legges igjen hjemme, sa Mette Hanekamhaug (Frp)til Dagsavisen i 2010.

Hun satt da i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget. Den gangen ble forslaget stemt ned, og Frp stiller seg derfor nå avventende til Hadias utspill.

- Det er veldig gledelig hvis Tajik og Ap faktisk mener dette, men jeg tror det ikke før jeg får se det. Vi har fremmet forslag om dette før, men da har Ap dessverre stemt imot, sier Frps Erlend Wiborg til Dagbladet.

Han stiller også spørsmålstegn ved Tajiks argumentasjon.

- Hun mener det er seksualiserende for barn som går i barneskolen, men syns det er greit i ungdomskolen. Med all respekt å melde så er de som går på ungdomskolen fortsatt barn, og vi mener derfor hijab bør forbys i hele grunnskolen, sier Wiborg.