ØNSKER FLERE JENTER: Kulturminister Hadia Tajik og Kulturdepartementet bevilger nå to millioner kroner ekstra i såkalte storbymidler til inkludering i idretten. - Jenter fra ikke-vestlige land deltar vesentlig mindre i idretten, og foreldrene er en viktig del av nøkkelen for å få dem med, sier Hadia Tajik, og inviterer til foreldremøte. Her besøker hun sportsklubben Sterling på Tøyen. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet
ØNSKER FLERE JENTER: Kulturminister Hadia Tajik og Kulturdepartementet bevilger nå to millioner kroner ekstra i såkalte storbymidler til inkludering i idretten. - Jenter fra ikke-vestlige land deltar vesentlig mindre i idretten, og foreldrene er en viktig del av nøkkelen for å få dem med, sier Hadia Tajik, og inviterer til foreldremøte. Her besøker hun sportsklubben Sterling på Tøyen. Foto: Benjamin A. Ward/DagbladetVis mer

Hadia inviterer til foreldremøte

Jenter med innvandrerbakgrunn er sjelden å se på idrettsarenaen. Det vil kulturminister Hadia Tajik gjøre noe med.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jenter fra den ikke-vestlige verden faller utenfor den organiserte idretten i Norge, i motsetning til minoritetsguttene, som deltar like mye som andre gutter i samme årskull. Bare i overkant av 20 prosent av jenter med innvandrerbakgrunn oppgir å ha trent i idrettslag, viser tall fra NOVA.

I statsråd i dag blir det klart at det blir gitt to millioner kroner ekstra fra Norsk Tipping til inkludering i idrettslag. Potten øker fra 9,5 til 11,5 millioner kroner.

- Vi er nå på jakt etter innvandrerforeldre som kan bli med på foreldremøte for å få innspill til jentestrategier. Vi vet at foreldre er en viktig del av nøkkelen til å få flere jenter med i organisert idrett, sier kulturminister Hadia Tajik.
Skole foran idrett Tajik viser til en Fafo-rapport fra 2005, der jenter med pakistansk bakgrunn sier at de ikke har tid til organisert fritidsaktiviteter fordi de bruker tiden på skolearbeid.

- Det er topp at jentene er flinke på skolen, men det er også viktig å delta i organisert idrett. Det har betydning for folkehelsa, man opparbeider seg ferdigheter som samarbeid i lag, i tillegg til at det er en viktig sosial arena, sier Tajik.

Nå håper hun å få i stand ett eller flere foreldremøter for å få foreldrene mer aktive på idrettsfronten. Storbymidlene på 11,5 millioner kroner skal brukes til inkluderingstiltak i storbyene i Norge. Norges idrettsforbund skal administrere millionene.
- Må få kvinnelige trenere Furuset Allidrett i Oslo er et av lagene som har mottatt penger idrettsinkluderingspotten. De arrangerer blant annet allidrett og cricket, rettet spesielt mot jenter.

- Penger som kommer inn er alltid viktig, men viktigere er det at idretten sjøl får inn jenter med innvandrerbakgrunn som trenere og ledere. Vi har greid å få til det, og erfarer at den beste måten å nå kvinner med muslimsk bakgrunn på, er å ha muslimske kvinner som trenere og ledere, sier Vidar Nordeng, faglig leder i Furuset Allidrett i Oslo.

Klubben startet opp for ti år siden, og har nå en rekke aktiviteter som når innvandrerjenter, som cricket og ballaktiviteter og sosial hygge i hall på fredager.

- Men penger er ikke det viktigste. Du må ha ildsjeler som drar prosjektene, sier Nordeng.