Hadia inviterte A-gjengen for å «melke kuer og bli voksne»

Nå vil Hadia Tajik (25) på Stortinget for Oslo. Starter valgkampen med internett-kampanje og sin personlige historie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I valget til høsten vil de politiske partiene ta i bruk internett som aldri før, stadig flere velgere er på nett og de lures ikke til stemmelokalene med boller og saft, men interaktivitet og sosiale fora.

Klassisk propaganda
- Internett har veldig stor verdi for de politiske partiene, men først og fremst for å mobilisere folk til å delta i klassisk partiarbeid og dukke opp på samlinger, sier valgforsker Bernt Aardal til Dagbladet.no.

Han viser til fjorårets valgkamp i USA, der særlig Barack Obamas tilhengere samlet mange mennesker til dugnadsarbeid ved å rekkrutere via nettet. En annen funksjon er klassisk propaganda.

- Politikerne kan også kommunisere rett til velgerne og de unngår medias filter. Men partienes hjemmesider er ikke så godt besøkt, det er i de sosiale foraene ting skjer, sier Aardal.

Satser på nett
14. september er det stortingsvalg. En av kandidatene som har tatt konsekvensen av nye kommunikasjonskanaler er Hadia Tajik, 6. kandidat for Oslo Arbeiderparti.

- Før i tiden satt mennesker rundt leirbål og utvekslet historier, nå sitter de rundt pc'en. Derfor tester vi ut digital historiefortelling dette valget, sier Tajik, som tidligere har vært journalist i flere riksaviser.

For tiden jobber hun som politisk rådgiver for justisminister Knut Storberget (Ap).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Snart vil videoene dukke opp på Facebook og andre nettsteder.

- Ikke bare politikk
- Historiene vi forteller er ikke entydig politisk agitasjon, men engasjement for hodet og hjertet samtidig. Det er viktig for oss å teste formatene, sier Tajik til Dagbladet.no.

Filmene har en narrativ dramaturgi. I spilleren øverst i denne saken ligger den første av flere som velgerne får se gjennom valgkampen.

De politiske partiene startet for alvor med videoer fra lokale profiler eller ledelsen under valget i 2007, men ikke alle var like vellykkede.

Ofte var de politiske budskapene fanget på minnekortet av lokale entusiaster, med lite kunnskap om lysforhold og spissing av budskapet som skulle nå gjennom til velgeren.

Tajiks produksjon har åpenbart hatt noen kyndige hoder med på laget.

Først ute?
- Den første filmen er om min historie og skaper noen rammer rundt de neste videoene som har mer tydelige politiske temaer, sier Tajik.

Hun tror Oslo Ap er alene om å teste ut denne typen digital historiefortelling i valgkampen, i alle fall så la langt.

- Historiefortelling har alltid vært viktig for politikken, men den finner nye formater, sier Tajik.

- Ja, så ble jeg journalist, da
Selv er Tajik født i Rogaland, men foreldrene kom til Norge på 70-tallet.

- Det viktigste for dem var at jeg fikk en skikkelig utdannelse. De kom som fremmedarbeidere og visse hva det var å stå i kø og ha arbeid som er fysisk krevende.

- Hva ville de at du skulle bli?

- Mamma foreslo ofte at jeg skulle bli tannlege. Ja, så ble jeg utdannet til journalist, da, hehe, sier Tajik, som de siste årene har turnert flere departementer enn de fleste, kanskje noen, 25-åringer.

Russefeiring
Veien til journalistikken var brolagt med engasjement. Å være en kontrast i lokalsamfunnet var en ting, noe annet var å ta oppgjør med ord og uttrykk som var fordomsfulle.

En arena ble russefeiringen, der Tajik stilte med «pakkis» trykt over hele brystet på genseren.

- Det var en ironisk kommentar til samtiden og et forsøk på å ufarliggjøre ordet, som den gang var et skjellsord.

- Hva tenker du om det i dag?

- Vel, alt til sin tid. I dag representerer jeg ofte partiet eller sjefen min, så da må jeg ta hensyn til det.

- Hvordan reagerte folk rundt deg?

PRIVATE STUNDER: Mens velgere og journalister ofte bruker år på å skaffe private bilder og informasjon om hva som skjuler seg bak politikerfasadene, gir Tajik velgerne litt hjelp: En snømann. Foto: Privat
PRIVATE STUNDER: Mens velgere og journalister ofte bruker år på å skaffe private bilder og informasjon om hva som skjuler seg bak politikerfasadene, gir Tajik velgerne litt hjelp: En snømann. Foto: Privat Vis mer

- Veldig forskjellig. Folk med innvandrerbakgrunn smilte og viste tommelen. Nordmenn prøvde å ikke stirre for mye, men du kunne se de ville det, sier Tajik.

Stiller fra Oslo
25-åringen har bodd i Oslo flere år og mener hun kjenner byen godt nok til å reprensentere innbyggerne på Stortinget.

- Oslo har en del storby-utfordringer, som bare Oslo har i Norge. Blant annet de store forskjellene mellom øst og vest i byen, både når det gjelder levealder, utdannelse og helse. Det er noe jeg vil kjempe for å endre.

I 2001, 17 år gammel, inviterte hun A-gjengen for å «melke kuer og bli voksne» på de grønne engene i Ryfylke.

- Hvilke fordeler har du ved å komme fra en liten plass som Bjørheimsbygd?

- Blandingen av innvandrerbakgrunn og det å komme fra et lite sted gjør at jeg får et priviligert perspektiv fra utsiden i mange sammenhenger, det ville jeg ikke fått om jeg vokste opp i Oslo.

I dag bor hun på Bislet.

- Favorittstedene mine varierer med årstidene, det er Frognerparken rett etter at rosene har sprunget ut om våren og Aker Brygge er veldig fin før alle butikkene åpner, når det er kaldt om morgenen.

I STUDIO: Her sitter Hadia Tajik i studio for å ta gjøre opptak til valgkamp-filmene. Slik vil vi trolig få se flere politikere i framtiden. - Historiefortelling har alltid vært viktig for politikken, sier hun. Foto: Cikmedia
I STUDIO: Her sitter Hadia Tajik i studio for å ta gjøre opptak til valgkamp-filmene. Slik vil vi trolig få se flere politikere i framtiden. - Historiefortelling har alltid vært viktig for politikken, sier hun. Foto: Cikmedia Vis mer