Hadia og Julie røk i tottene på hverandre

Likestillingsdebatt i Dagbladets valgbod tok helt av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyres Julie Brodtkorb og Arbeiderpartiets kulturminister Hadia Tajik røk i tottene på hverandre da de to møttes til likestillingsdebatt.

Heftig debatt En rekke ganger kom Brodtkorb med anklager mot Tajik, og minst like mange ganger mente Tajik at Brodtkorb kom med uriktige påstander. Men det var Tajik som startet angrepet på Høyres kvinnepolitiske leder da likestilling sto på agendaen foran Stortinget på Eidsvolls plass.
 
- De utfordringene som jenter opplever i dag, dem mener Høyre at man må løse hver for seg. Fedrekvoten gjør det mulig for menn å være mer sammen med barna. Høyre skjønner seg ikke på hverdagen for unge mødre og fedre i dag. Høyre er ikke et framtisrettet parti, sa Tajik.

- Rigide regler Brodtkorb parerte angrepet må vise til at hun selv knapt nok greier å få hverdagen til å gå opp:

- Jeg ser på meg selv som en ganske moderne kvinne. Vi har aldri sett på foreldrepermisjonen som noe vi skal fjerne. Det vi er imot, er rigide regler som gjør det vanskelig å få hverdagen til å gå opp.

- Tar likestillingen tilbake Hadia Tajik avviser at dagens foreldrepermisjon er en rigid løsning.

- Det er en rett til å være sammen med barna sine. Det man så da man hadde fedrekvoten i Danmark, var at de fleste tok ut permisjon og var hjemme med barna. Da man tok bort fedrekvoten, tok færre ut fedrekvoten. Det vil også kunne bli konsekvensen her, sa Tajik og la til:

- Det er å ta likestillingen noen steg tilbake.

- Oppsiktsvekkende Men Brodtkorb går ikke med på at det samme nødvendigvis vil skje her.

- Det er en stor forskjell på hva som skjedde i Danmark, og å fjerne en kvote nå etter så mange år som i Norge. Dessuten tror jeg at familien flest vet mer om hvordan de vil organisere sine liv. Da må det være grenser for hvor mye man skal inn og styre, sa hun.

- Dette handler ikke om tillit til familien. Det kan være like vanskelig for en mannlig industriarbeider eller en direktør å ta ut kvoten. Det er oppsiktsvekkende at Høyre, til tross for at forskere sier at det vil begrense familiens valg, likevel vil fjerne fedrekvoten, kom det fra Tajik.

Og deretter gikk Brodtkorb over til å angripe den rødgrønne regjeringens politikk for å forhindre vold i nære relasjoner, og deretter de rødgrønnes bistand til kvinner. Se opptaket av debatten over.