Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Partilederdebatt på NRK

Hadia og Siv best i sekundstriden

Hadia Tajik og Siv Jensen var best partilederdebatten der kampen mot klokka og retroregler og rot tidvis dominerte. 

BEST I RETRODEBATTA: Ap-nestleder Hadia Tajik og Frp-leder og finansminister Siv Jensen kom best fra partilederdebatten i retroformat på NRK i går kveld, mener Dagbladets terningkastere. Bildet viser de politiske motstanderne i en annen debatt.. Foto: Eirik Helland Urke
BEST I RETRODEBATTA: Ap-nestleder Hadia Tajik og Frp-leder og finansminister Siv Jensen kom best fra partilederdebatten i retroformat på NRK i går kveld, mener Dagbladets terningkastere. Bildet viser de politiske motstanderne i en annen debatt.. Foto: Eirik Helland Urke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som det heter i NRK-programmet «Anno» om livet på 1700-tallet: Mestrer du tiden, mestrer du spillet. Noen av deltakerne, som statsminister Erna Solberg og Miljøpartiet De Grønnes Rasmus Hansson, kom aldri helt inn i retrospillet, som handler om å få fram poenget før klokka slår.

Retrodebatten var en morsom gimmick, men tida er løpt fra konseptet med tidtaking og replikk på replikken som styringsprinsipp.

Temaene for debatten, der de to største partiene stilte både med leder og nestleder, var styringsdyktighet, miljø, skatt og populisme. Nina Owing og Ole Torp hadde sine fulle hyre med å passe tiden og forsøkte seg ikke som journalistiske ledere av debatten. Som Knut Arild Hareide sa:

- Jeg begynner å forstå hvorfor NRK gikk bort fra dette konseptet.

Partilederdebatten på NRK vurdert av Geir Ramnefjell, Martine Aurdal og Kirsten Karlsen Her er våre vurderinger:

Hadia Tajik, nestleder Ap:

DEBATTVINNER: Hadia Tajik. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
DEBATTVINNER: Hadia Tajik. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Nestlederen vant sin første partilederdebatt. Briljerer med visuell kommunikasjon med graf som illustrerer skapte jobber under den rødgrønne regjeringen og dagnes blåblå. God i duell med Høyres nestleder om skattekutt som ikke har ført til nye arbeidsplasser. Pedagogisk og retorisk dyktig om regjeringens oljepengebruk: «Når Markus og Martinus er like gamle som Bent Høie er nå, vil oljefondet være brukt opp med dette tempoet.»

Terningkast 5

Siv Jensen, finansminister og Frp-leder:

FIKK FEMMER: Frp-leder Siv Jensen. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
FIKK FEMMER: Frp-leder Siv Jensen. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

Angriper Jonas Gahr Støres svake punkt, at han ikke har avklart hvem han skal styre med. Går etter Støres potensielle samarbeidspartnere, som Miljøpartiet De Grønne, som ifølge Jensen vil stenge ned olje- og gassindustrien og sette tusenvis av arbeidsplasser i spill. Forsvarer regjeringens politikk med at folk får beholde mer av sin lønn, at soningskøer og helsekøer er redusert. Har trent på retrospillet, bruker tida godt, ikke minst hvem hun skal bruke den på.

Terningkast 5

Jonas Gahr Støre, leder i Ap:

REDE TIL Å STYRE: Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
REDE TIL Å STYRE: Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Får etter loddtrekning starte debatten og framføre Aps hovedbudskap om at en regjering til høyre for Høyre ikke bør styre Norge. Forskjellene øker, og Norge går i feil retning, er budskapet. Er rede til å styre landet, gjerne med andre partier. Det viktigste er trygghet for jobb og på jobb. Får fram Aps viktigste budskap fram mot valget, får inn noen replikker, men nestleder Tajik behersket retrodebattformen bedre.

Terningkast 4

Trine Skei Grande, leder i Venstre:

STO TIL FIRER: Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: Hans Arne Vedlog  /  Dagbladet 
STO TIL FIRER: Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet  Vis mer

Til å være en partileder som nettopp har vært gjennom så tøffe budsjettforhandlinger med regjeringen at de har sagt det har tæret på samarbeidsentusiasmen, limer Grande seg fortsatt oppsiktsvekkende sterkt til høyresiden. Hun lykkes likevel godt med å argumentere for valget av samarbeidspartner. Stikkord er reform av offentlig sektor, gode tjenester i distriktene kontra kamp for «kontorene» som Senterpartiet vil ha. Får fram Venstres varemerke i klimapolitikken: økonomisk vekst gjennom grønn industrisatsning. Angriper Jonas Gahr Støre for å ha en sprikende flora av partier rundt seg, særlig i klimapolitikken. En av politikerne som klarer seg bra i retrodebatten.

Terningkast 4

Trygve Slagsvold Vedum, leder i Senterpartiet

ANGREP REGJERINGEN: Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Tomm Christiansen / Dagbladet
ANGREP REGJERINGEN: Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Tomm Christiansen / Dagbladet Vis mer

Partiet har fått økt oppslutning det siste året, trolig fordi de spiller på tendenser til frykt for sentralisering nasjonalt og internasjonalt. Angriper regjeringen for styringskaos, særlig når det gjelder politireformen og kommunereformen. Hans ofte lette og ledige form kommer ikke helt til sin rett i den rigide retroformen. Han forsvarer seg likevel godt mot populismeanklager, og utfordrer «de originale populistene i Frp med stikk om rekordøkning i bilavgifter og skattekutt for «rikfolk flest».

Terningkast 4


Erna Solberg, statsminister og leder i Høyre

BRUKER TALETIDEN DÅRLIG: Erna Solberg. 
BRUKER TALETIDEN DÅRLIG: Erna Solberg.  Vis mer

Statsministeren har vært gjennom en tøff høst, men har lave skuldre og holder et godt forberedt hovedinnlegg. Etter det bruker hun taletiden dårlig, og blir ofte avbrutt uten å få fram poengene. Er ikke venn med debattformatet og anstrenger seg ikke for å prege debatten. Regner trolig med at debattformen er en engangsforeteelse, og kommer nok sterkere tilbake i neste debatt. Var skarp mot Hadia Tajik: «Du misbruker fakta i denne sammenhengen.».

Terningkast 3

Bent Høie, nestleder i Høyre

Godt forberedt og har tydelige budskap, beholder roen og fokuset, men i likhet med partileder Erna Solberg kommer han ikke alltid til sluttpoenget får klokka slår. Kjører sammen med Erna Solberg og Siv Jensen mot Støre for manglende avklaring om samarbeidspartnere og advarer med skatteøkninger med en Ap-ledet regjering. Bruker Solbergs popularitet og styringsdyktighet som selvstendig argument for fortsatt borgerlig regjering.

Terningkast 3

Knut Arild Hareide, leder i KrF:

VIL HA MED POPULÆR REGJERING: KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: Endre Vellene / Dagbladet
VIL HA MED POPULÆR REGJERING: KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Forsvarer samarbeidet med regjeringen med gjennomslag og resultatene, men gjør det klart at KrF neste gang ønsker regjering med Venstre og Høyre, og ikke Frp. Det vil bli en mer populær regjering, mener Hareide, som omgående får svar fra Siv Jensen: Hun synes ikke meningsmålingene tyder på særlig popularitet for de to sentrumspartiene. Hareide angriper uten å nevne navn Sylvi Listhaug for ord som godhetstyranni og asylsøkere på gullstol. Får også her kontant svar fra Frp-lederen. Argumenterer for politisk gjennomslag med de blåblå, særlig i familiepolitikken. For som alltid inn noen replikktreffere.

Terningkast 3.

Bjørnar Moxnes, leder i Rødt

Rødt-lederen har kjempet for plass i partilederpanelene de siste åra, og benytter anledningen til å ta igjen mot NRKs debattredaktør som «har tatt til vettet» ved å slippe ham til. «Folk blir nervøse, de blir urolige, og de ser etter andre alternativer enn de store partiene". Virker avslappet og tydelig, men har tyngdekraften mot seg i et slikt panel, og blir knapt kommentert av de andre.

Terningkast 3

Audun Lysbakken, leder i SV

Er som vanlig retorisk sterk og klar. Er god på skatt og forskjells-Norge, med tydelig front mot regjeringens prioritering av de rikeste, og vil dreie beskatningen over på eiendom. Med Rødt-leder Moxnes i panelet fikk Lysbakken i denne debatten konkurranse til venstre for Arbeiderpartiet, og briljerte ikke som debattens mest radikale slik han pleier.

Terningkast 3

Rasmus Hansson, leder for Miljøpartiet De Grønne

Kommer ikke helt inn i denne kampen. MDG har ikke bygd opp nok politikk på å hevde seg i debatter med brede temaer som dette, og heller ikke Rasmus Hansson hadde trent på retrodebattens kortform. Straks debatten handler om andre ting enn klima, blir poengene for langtrukne og omtrentlige. Forsøker å kople temaene inn på klimapolitikk, som ofte er relevant. I klimadebatten er argumentene kjente.

Terningkast 2

Per Walseth, leder for Pensjonistpartiet.

Blir litt spurv i svanedans i dette selskapet. Sjarmerende, og engasjert for pensjonistsaken, men tydelig preget av et snevert politisk budskap og liten erfaring fra debatt i denne ligaen. Åpnet debatten med å minne om at dersom en tredjedel av landets en million pensjonister stemmer Pensjonistpartiet, får de inn 40 representanter. Ran av pensjonister er hovedsak, men han lykkes dårlig med å forklare hvordan og hvorfor.

Terningkast 1

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!