SÅRT: Hadia Tajik, leder av Stortingets justiskomité, mener det er viktig å snakke om hatet i samfunnet. Om hatet mot henne selv sier hun: - Det er bare sånn. Foto: LARS EIVIND BONES
SÅRT: Hadia Tajik, leder av Stortingets justiskomité, mener det er viktig å snakke om hatet i samfunnet. Om hatet mot henne selv sier hun: - Det er bare sånn. Foto: LARS EIVIND BONESVis mer

Hadia om Ap-hatet: - Man er jo bare et menneske

- Det er umulig å bli helt immun mot alt som blir sagt og skrevet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For dem som hater Arbeiderpartiet, kvinner og muslimer, er Hadia Tajik et kinderegg av provokasjoner.

På spørsmål om hvordan det er å leve med hatet, svarer hun:

- Det er litt blandet. Jeg har holdt på med dette en stund, og vet at det er sånn det er. Og da har jeg tenkt at jeg får ikke styrt hva de skriver om meg, men jeg kan styre hva jeg føler om det.

- Valget jeg har prøvd å ta, er: De skal ikke få energien min. Men man er jo bare et menneske. Det er umulig å bli helt immun mot alt som blir sagt og skrevet. 

- Men er du blitt vant til det?

- Jeg tenker for mitt vedkommende at det bare er sånn. Jeg er hatbingo.

- Mye gjenstår

Dagbladet treffer lederen av Stortingets justiskomité på restauranten Ingierstrand bad i Oslo. Nå lader hun opp med ferie og Oslo-sommer. Til høsten venter flere krevende justisdebatter.

LANGSIKITIGHET:  
- Hovedkritikken til 22. juli-kommisjonen gikk på mangelfull kultur, ledelse og holdninger. Å endre på dette krever langsiktig arbeid, sier Hadia Tajik. Foto: LARS EIVIND BONES
LANGSIKITIGHET: - Hovedkritikken til 22. juli-kommisjonen gikk på mangelfull kultur, ledelse og holdninger. Å endre på dette krever langsiktig arbeid, sier Hadia Tajik. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

Blant annet er det ventet at regjeringen legger fram politireformen, som egentlig skulle komme i vår. Tajik er klar på at Norge har tatt mange viktige skritt for å rette opp de grunnleggende svakhetene som ble avdekket av 22. juli-kommisjonen.

Men mye gjenstår fortsatt. I tillegg har andre hendelser, som nettangrepet mot DNB fra en 17-åring i Bergen, avdekket nye sårbarheter.

- Hovedkritikken til 22. juli-kommisjonen gikk på mangelfull kultur, ledelse og holdninger. Å endre på dette krever langsiktig arbeid.

Og selv om hun ikke vil si at hun er bekymret, er Tajik klart skeptisk til at arbeidet med å reformere politiet og bygge Norges nye beredskap nå ledes av Frp's Anders Anundsen.
 
- Jeg opplever at Frp har et sterkt ønske om å vise at de kan sitte i regjering, og det er noe annet enn å lede landet. Høyre, som er et stort statsbærende parti i likhet med Ap, vet at før eller siden så kommer de til makta igjen. Så de jobber langsiktig.

- For Frp handler det om å vise at de kan sitte i regjering uten å dumme seg ut. Det betyr at de går etter de lavthengende fruktene - de enkle, kortsiktige sakene. Man sender brev til Sverige og leier fengselsplasser framfor å bygge nye i Norge, for eksempel.

TUNG PROSESS: - Det er en tung prosess å få sikkerhetstjenestene å samarbeide godt sammen, det er ingen lavthengende frukt, sier Tajik. Foto: LARS EIVIND BONES
TUNG PROSESS: - Det er en tung prosess å få sikkerhetstjenestene å samarbeide godt sammen, det er ingen lavthengende frukt, sier Tajik. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

- Plukker lavthengende frukter

Et annet eksempel hun viser til, er samordning av sikkerhetstjenestene. Selv om det ble gjort i fjor, har ikke Politiets sikkerhetstjeneste (PST), E-tjenesten og Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) levert en felles trusselvurdering i år.

- Dette var viktig for oss da vi satt i regjering, og opplevde at opposisjonen den gang var enige med oss i det. Forklaringen på hvorfor den ikke kom i år, er ikke rasjonell.

- Det blir sagt at det er bedre å ha tre trusselvurderinger enn fire, altså én fra hver og én samlet. Men poenget med en felles trusselvurdering er todelt: Det ene er at de jobber sammen, at de koordinerer seg godt med hverandre, det andre er at produktet som sådan.

- Det er en tung prosess å få sikkerhetstjenestene å samarbeide godt sammen, det er ingen lavthengende frukt.

- Det er kanskje ikke helt heldig at en som representerer et sånt parti, har fått ansvar for det feltet som nettopp trenger langsiktighet, sier hun om Frp's justisminister.

- Du viser til behovet for langsiktighet som 22. juli-kommisjonen pekte på?

- La meg si det sånn: Jeg ser at de to behovene, altså behovet for langsiktighet uttrykt i kommisjonsrapporten og behovet for å vise at man kan sitte i regjering uten å dumme seg ut, er ikke behov som nødvendigvis sammenfaller.

At det tok justisministeren dagevis å sette foten ned for politimesteren i Romerike som hadde besluttet å nedprioritere hverdagskriminalitet, kan være uttrykk for den samme tilbakeholdenheten, mener hun.

- Eller at han åtte måneder inn i rollen fortsatt ikke har ansatt en felles redningsdirektør for hovedreningsentralen i Bodø og Sola.

- Det vil bety konflikt med Politidirektoratet, som heller vil at tjenesten skal ligge under dem, sier Tajik.

Demokratisk vern

Men vel så viktig som den justispolitiske beredskapen er det å styrke det demokratiske vernet mot ekstremisme, mener Tajik.

«Jeg har møtt velutdannede mennesker som har hatt de mest perverse vrangforestillinger om hvordan Norge i dag er» Hadia Tajik

Hun skulle ønske at SSB og andre offentlige etater i større grad teppebombet det offentlige ordskiftet med fakta, slik at det ble tilnærmet umulig å hevde at Norge oversvømmes av muslimer.

- Jeg har møtt velutdannede mennesker som har hatt de mest perverse vrangforestillinger om hvordan Norge i dag er, sier hun.

Hun er også enig med partisekretær Raymond Johansen (Ap), som i sommer har etterlyst en gjennomgående debatt om 22. juli-terroristens ekstreme holdninger. Tajik mener det er viktig å snakke om hatet og raseriet som koker der ute.

- Det Raymond peker på, er ganske smertefullt for mange i Ap. Det minner meg om tida etter 22. juli, om hvor tungt det var da vi i slutten av august begynte å arbeide med politikk igjen.

-ET ANSVAR:  - Ap har vært et statsbærende parti i mange år, og vi bærer en del av ansvaret for hvordan Norge er i dag, sier Hadia Tajik. Foto. LARS EIVIND BONES
-ET ANSVAR: - Ap har vært et statsbærende parti i mange år, og vi bærer en del av ansvaret for hvordan Norge er i dag, sier Hadia Tajik. Foto. LARS EIVIND BONES Vis mer

- Folk kom og sa de styggest ting, også til unge mennesker som hadde Utøya-bånd på seg. Jeg husker at jeg gikk fra Stortinget ned til boden vår på Karl Johan en av de dagene, og så kom det en dame og hveste mot meg: «bare fordi dere deler ut roser, så er ikke alt i orden».

- Jeg vet ikke hva det kom fra eller hva hun mente med det, men det raseriet.. Ja, han peker på noe som er ganske sårbart og ganske vondt.

Samtidig, som med hatet som rettes mot henne som person, er det mulig å ta et steg tilbake:

- Ap har vært et statsbærende parti i mange år, og vi bærer en del av ansvaret for hvordan Norge er i dag. Det gjør oss sårbare for saklig og usaklig kritikk. Når de først finnes et raseri mot staten: For mange blir staten personifisert ved Arbeiderpartiet.

- Og vårt samfunnssyn, som er at Norge i all hovedsak er et godt samfunn, kolliderer veldig med dem som mener at Norge oversvømmes av muslimer og at Ap har latt det skje.