Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SKATTLEGGING AV TIPS

Hadia Tajik advarer mot Siv Jensens tips-skatt: - Må være en solstråle hver dag

Ap-nestlederen frykter at regjeringens forslag om å skattlegge tips kan svekke lønnsvilkårene i utelivsbransjen.

SKATTEPLIKTG: Bartendere i Oslo har delte meninger om skattelegging av tips. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hadia Tajik er bekymret over at det å gi tips på restauranter og barer skal bli så institusjonalisert at det går ut over lønnen til dem som jobber i utelivsbransjen.

- Det er ekstra bekymringsverdig når regjeringen selv bidrar til ytterligere institusjonalisering med å skattlegge tips. Fordi vi risikerer nå at antatt tips regnes inn i lønnen.

- En slik retning ønsker jeg ikke for norsk arbeidsliv, sier Hadia Tajik til Dagbladet.

Forutsigbarhet

Hensikten med å skattlegge tips i utelivsbransjen er ifølge finansminister Siv Jensen at ansatte får større økonomisk forutsigbarhet i form av bedre pensjonsopptjening, mer feriepenger og økt grunnlag for sykepenger.

- Og ikke minst når du trenger boliglån. Når du går i banken, så er det inntekten din som er utslagsgivende. Det hjelper ikke å si til banken at du også pleier å få litt tips i tillegg. Banken bryr seg bare om den inntekten som er skatteinnberettet, uttalte Siv Jensen til Dagbladet i går.

- Gjerne for meg

Hadia Tajik, nestleder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, påpeker at styrken for norsk arbeidsliv er at ansatte har trygge lønns- og arbeidsvilkår og at de kan forhandle om lønnen sin.

- Det vil nå kunne svekkes når tipsing blir institusjonalisert. Jeg vil understreke at hvis folk opplever å ha fått ekstra god service og har lyst til å legge på en ekstra 20-kroning eller 50-lapp, så gjerne for meg.

- Problemet er at det kan bli en forventning fra arbeidsgiveren om at du ikke trenger så høy grunnlønn fordi du får tips fra gjestene, sier Hadia Tajik.

FELLA: - Vi må ikke gå i den fella at de tilfeldighetene som avgjør om du får tips eller ikke skal ha betydning for hvilken lønn du har, sier Hadia Tajik, nestleder i Arbeiderpartiet. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
FELLA: - Vi må ikke gå i den fella at de tilfeldighetene som avgjør om du får tips eller ikke skal ha betydning for hvilken lønn du har, sier Hadia Tajik, nestleder i Arbeiderpartiet. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

Krype for lønnen

Ap-nestlederen mener regjeringens forslag svekker posisjonen til de ansatte i utelivsbransjen.

- Å beregne tips inn som en del av lønna gir de ansatte mindre forutsigbarhet for hva lønna til slutt blir. Det vil avhenge av at du klarer å være en solstråle hver eneste dag. Jeg vil ikke ha et arbeidsliv der folk skal måtte krype for å få lønnen sin.

- Lønnen skal være en del av forhandlingene mellom partene. Vi må ikke gå i den fella at de tilfeldighetene som avgjør om du får tips eller ikke skal ha betydning for hvilken lønn du har, sier Hadia Tajik.

Svært skeptiske

I ettermiddag stilte representanter fra NHO Reiseliv i Finansdepartementet for å diskutere forslaget om arbeidsgivers plikt til å innberette tips.

- NHO Reiseliv var i vårt høringssvar svært skeptisk til Skattedirektoratets forslag til nytt regelverk. Statssekretær Jørgen Næsje lyttet til våre argumenter i dagens møte, men det er aldri godt å vite hva som kommer ut av samtalen, sier Ole Michael Bjørndal, næringspolitisk fagsjef i NHO Reiseliv, til Dagbladet.

KRITISK: - Siv Jensen har enten ikke lest eller regelrett ignorert høringssvarene, både fra NHO Reiseliv og fra NHO sentralt, sier Ole Michael Bjørndal i NHO Reiseliv. Foto: Ida Bakken Tønder
KRITISK: - Siv Jensen har enten ikke lest eller regelrett ignorert høringssvarene, både fra NHO Reiseliv og fra NHO sentralt, sier Ole Michael Bjørndal i NHO Reiseliv. Foto: Ida Bakken Tønder Vis mer

Han opplyser at NHO Reiseliv kritiserer finansministeren for ikke å ha lyttet til deres innspill.

- Siv Jensen har enten ikke lest eller regelrett ignorert høringssvarene, både fra NHO Reiseliv og fra NHO sentralt. Begge er krystallklare på at forslaget bør utsettes til man har fått en bedre løsning med tanke på den praktiske gjennomføringen og at man også nøyere må se på konsekvensene det har for bransjen, sier NHO-fagsjefen.

- Når både NHO Reiseliv og NHO mener forslaget gir økte administrative byrder og ber om utsettelse, hadde vi forventet at Siv Jensen lytter til våre bekymringer og ikke går ut i media samme dag som vi skal ha møte med Finansdepartementet. De ignorerer fullstendig arbeidsgivers synspunkt i denne saken, sier Ole Michael Bjørndal.

- En utfordring

Kristin Krohn Devold, tidligere Høyre-statsråd, nå administrerende direktør i NHO Reiseliv, påpeker at det er tett samarbeid med myndighetene og arbeidstakersiden for å sikre ett hvitt og ordnet arbeidsliv.

- Vi støtter fullt ut prinsippet om at de ansatte skal betale skatt av den tipsen de får. Jeg forstår også at det er en utfordring at ikke alle ansatte i dag rapporterer inn tipsen i selvangivelsen, men løsningen er ikke å behandle tips, som er en gave fra gjesten, på lik linje med lønn fra arbeidsgiver, sier Kristin Krohn Devold.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!