Åpenhjertig Ap-nestleder i ny bok

Hadia Tajik om sin skjulte sykdom

Om få måneder venter Hadia Tajik (36) barn med den tidligere DN-journalisten Kristian Skard (48). I sin nye bok «Frihet» kritiserer hun manglende oppmerksomhet om kvinnehelse, og forteller åpent om problemene med å bli gravid.

TUNG TID: Hadia Tajik og Kristian Skard har lenge ønsket seg barn, men å få det, skulle bli vanskeligere enn de hadde trodd. Video: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I sommer delte Hadia Tajik (36) gladnyheten om at hun er gravid med ektemannen Kristian Skard (48)

- Nå er jeg tre måneder på vei. Kristian og jeg gleder oss veldig, skrev hun på Facebook-siden sin.

I Ap-nestlederens bok som straks er i salg, forteller Tajik at det slettes ikke var en selvfølge å komme dit.

Først etter mange forsøk med IVF, som gjerne kalles prøverør, ble hun gravid i april.

- Det var det fineste krysset jeg hadde sett, skriver hun om den positive graviditetstesten.

Skjult sykdom

I boka forteller Hadia Tajik for første gang åpent om at hun har endometriose og adenomyse. Det er utbredte kvinnesykdommer som går ut på at livmorslimhinnevevet befinner seg utenfor livmoren, i bukhulen.

- Nesten hver femte kvinne har det i mild form. Opp mot 10 prosent kan ha det i et slik omfang at det kan gi store smerter. Jeg har den typen som reduserer sannsynligheten for å få barn, skriver Tajik.

Ap-politikeren mener kvinners kropp og helse helt siden den medisinske vitenskapens spede start er blitt ansett som underordnet menns.

Hun mener den manglende oppmerksomheten om selv vanlige kvinnesykdommer vitner om at samfunnet fortsatt har et godt stykke å gå.

- Testikkelkreft, som en av 100 menn får, er mer kjent også blant kvinner enn endometriose. Selv om det siste er ti ganger så vanlig, skriver Tajik med uthevet skrift.

- Kan få konsekvenser

Tajik slår fast at den manglende oppmerksomheten om sykdommene kan få alvorlige følger.

- Til tross for at det er så vanlig, går det i gjennomsnitt sju år før en kvinne blir diagnostisert med sykdommen. Den lange tida kan få store konsekvenser, mange kvinner har aldri hørt om sykdommen før de får diagnosen», skriver Tajik og fortsetter:

- Kunnskapsgrunnlag, regelverk og praksis er ofte bygget på en uttalt mannlig norm, skriver hun med henvisning til Norges første offentlige utredning om kvinnehelse som kom i 1999.

- Grå dager

Tajik ble gravid akkurat da corona-pandemien skyllet inn over landet. Som Arbeiderpartiets nestleder og finanspolitiske talsperson var det lange, hektiske dager med forhandlinger om viktige krisepakker til så å si alle døgnets tider.

Bak henne og mannen lå anstrengende hormonbehandlinger og flere mislykkede prøverørsforsøk.

- En av gangene festet embryoet seg, men slapp taket ganske tidlig. Andre ganger festet det seg ikke engang, skriver Tajik.

Hun er åpen om hvor tunge disse mislykkede forsøkene var.

- Noe visnet inni meg også. Dagene som fulgte, var grå. Det var en kraftanstrengelse å komme seg videre.

Prøvde å leve normalt

Tajik skriver i boka at hun prøvde å leve livet som normalt underveis, slik tallrike andre kvinner i hennes situasjon gjør.

- Det er rart å tenke på at over hele landet lever andre kvinner tilsvarende liv, går på jobb, kommer hjem, er sammen med venner, og samtidig setter disse sprøytene, får de samme nedslående beskjedene mens de alle forsøker å leve som normalt, og veldig få av dem forteller andre hva de står i.

Etter flere mislykkede forsøk på å bli gravide ble paret kjent med en lege gjennom Endometrioseforeningen , en støtteorganisasjon for kvinner med endometriose og adenomyose.

Det neste forsøket - som skulle bli vellykket - skjedde hos denne eksperten i februar 2020. Rett før Norge stengte ned.

Roser Tajik: - Utrolig tøft

Styreleder Elisabeth Raasholm Larby i Endometrioseforeningen roser Tajik for å stå fram med sin sykdomshistorie.

- Det er så utrolig tøft gjort. Det er veldig viktig for denne pasientgruppa at profilerte kvinner tør å stå fram og rette søkelys mot sykdommer som fortsatt er tabubelagt og vanskelig å snakke om for mange.

Larby forteller at både endometriose og adenomyose er skjulte sykdommer.

- Du kan ikke se det på noen, med mindre de viser at de har fysisk smerte. Det kan være en av grunnene til at mange opplever å bli avfeid, både i samfunnet generelt og av helsepersonell.

Hun kjenner seg igjen i Tajiks beskrivelser i boka.

- Mange får høre at det er vanlig med kraftige menstruasjonssmerter, andre får kanskje høre at det er irritabel tarm som er problemet. Dermed blir det ikke tatt videre, sier Larby.

- Bryte tabuer

I utlandet er serieskaper Lena Dunham og artisten Halsey blant kjendisene som har åpnet opp om livet med endometriose. Larby sliter med å komme på profilerte norske kvinner som har stått fram med sine historier. Hun tror derfor at Tajik kan bryte tabuer.

- Det er to sykdommer som er relatert til deler av kvinnekroppen som ikke alle ønsker å vite så mye om. Det at hun tør å snakke om kvinnehelse, og vise seg fra en sårbar side som en offentlig person, det er veldig tøft gjort.

Foreningslederen håper at Tajiks historie kan sette sykdommene på den politiske dagsordenen.

- Og kanskje flere som ikke har hørt om sykdommen kan lese det hun skriver, og kjenne seg igjen.

Politisk bok

Om boka er personlig idet Tajik ofte tar utgangspunkt i personlige forhold, er det politikken som er det gjennomgående temaet. Så også når det gjelder spørsmålet om hjelp til å bli gravid.

Tajik knytter nemlig an til debatten om bioteknologiloven, som ble endret i vår, for første gang på 16 år.

Blant annet er nå blodprøven NIPT blitt tillatt, og tidlig ultralyd skal tilbys alle gravide. Tidlig ultralyd kan avdekke alvorlige sykdommer eller avvik. NIPT kan avdekke om fosteret har kromosomavvik.

- Det er ingen menneskerett å få barn, blir det sagt av kritikere. Men det er jo ikke det det handler om. Det som er en menneskerett er å få bestemme over egen kropp. Da må kvinner få mulighet til å ta informerte valg, sier hun.

Mer om

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer