Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap, Tajik og Giske

Hadia Tajik ville gi Trond Giske festnekt

Sentralstyret i Ap sa nei da Tajik utfordret Jonas Gahr Støre. AUF ønsket klarhet rundt Giskes opptreden på fest i partiet, mens flere i Ap ikke tør å bli sett med Trond Giske.

TO NESTLEDERE: De ble begge valgt til nestledere i Ap, men i fjor høst var det slutt på idyllen. Giske ble anklaget for sextrakassering og innrømmet overtramp ved to tilfeller. Han mistet vervene som nestleder, sentralstyremedlem og finanspolitisk talsmann. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TO NESTLEDERE: De ble begge valgt til nestledere i Ap, men i fjor høst var det slutt på idyllen. Giske ble anklaget for sextrakassering og innrømmet overtramp ved to tilfeller. Han mistet vervene som nestleder, sentralstyremedlem og finanspolitisk talsmann. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Trond Giskes nærvær på en middag for gamle og unge AUF-ere ble tema på Aps sentralstyremøte 23. april.

Etter det Dagbladet erfarer, skal Ap-leder Jonas Gahr Støre ha vært tydelig på at partiets behandling av varslersakene mot Giske er en avsluttet sak, og at det ikke er aktuelt med ytterligere sanksjoner mot Giske.

Det skapte medierabalder at Trond Giske angivelig møtte opp på det som ble kalt en AUF-fest i Stortingets kjellerstue 5. april. Flere medier fikk tips og meldte om saken. Ifølge NRK reagerte flere av de tilstedeværende på Giskes nærvær, under tre måneder etter at han mistet verv på grunn av brudd på Aps retningslinjer mot sextrakassering.

Etter nærmere undersøkelser viste det seg å dreie seg om et arrangement i regi av Løvebakken AUF, et nettverk av AUF-medlemmer på Stortinget, nåværende tillitsvalgte i AUF og tidligere AUF-ledere. Hvert år inviterer gruppa til en middag. Trond Giske var der som tidligere AUF-leder.

AUF ba om avklaring

AUF-arrangementet, og ryktene og lekkasjene rundt, ble tema på sentralstyremøtet. Etter det Dagbladet forstår, var det AUF-leder Mani Husseini som ba om partiledelsens avklaring på retningslinjene rundt Trond Giske.

Støre skal ha svart at det er sentralstyrets vedtak fra januar som gjelder. Ap-lederen har flere ganger gjentatt at sentralstyret har avsluttet saken mot Giske, at han har fått sine reaksjoner, og at han er velkommen tilbake til ordinært arbeid som stortingsrepresentant.

Denne beslutningen sluttet Aps landsstyre seg til i vinter.

Leder av kvinnenettverket, Anniken Huitfeldt, skal ha vært oppgitt over at noen hadde meldt til partiledelsen at det var hun som hadde tatt med seg Giske til festen. Hun var på Nationaltheatret da festen startet, men ankom seinere på kvelden.

Tajik utfordret Støre

Ifølge Dagbladets kilder var det tydelig at Hadia Tajik ikke mente det var for seint å utvide sanksjonene mot Giske. Flere oppfattet at Tajik var åpen for et festnekt for Trond Giske.

Når Giske møter på fest i Ap, er det andre som føler seg utelukket, skal ha vært Tajiks argumentasjon. Hun viste også til noe tidligere Ap-topp Karl Eirik Schjøtt Pedersen hadde fortalt henne da hun først kom inn i regjering: At man alltid kan endre et vedtak.

Flere på møtet ble forbauset over at Tajik tilsynelatende utfordret partilederen på denne måten.

Tajik fikk støtte fra Jette Christensen, etter hva Dagbladet forstår. De to var ikke konkrete på hvilke sosiale settinger Giske kunne nektes å delta på, men partiets sommerfest, Utøya, middager og avslutninger ble diskutert på møtet.

Tør ikke bli sett med Trond

Flere som var på møtet opplever at Tajik og Christensens «ikke er ferdig» med Giske-saken. Enkelte uttrykker sympati for dette, men sier at partiet nå må gå videre.

Flere av Dagbladets kilder snakker også om en giftig kultur i deler av partiet, hvor de som mistenkes for å stå Giske nær, blir uglesett. Meldingene om Huitfeldt på AUF-festen tolkes i denne konteksten.

Dagbladet har snakket med flere i Arbeiderpartiet som sier de ikke våger å bli sett sammen med Trond Giske lenger, i frykt for å bli satt i bås og bli gjenstand for rykter og baksnakking. Flere sier de har begynt å unngå den tidligere nestlederen på Stortinget og andre steder. Dette skal også dette ha vært et tema på sentralstyremøtet 23. april.

Hadia møtte motstand

Flere i sentralstyret tok til motmæle mot Hadia Tajik. Etter det Dagbladet erfarer, konkluderte Støre nok en gang med at saken mot Giske er avsluttet fra sentralstyrets side. Sosiale sanksjoner var ikke aktuelt, slo Støre fast.

Jonas Gahr Støre, Hadia Tajik og Jette Christensen avstår alle fra å kommentere saken.

- Vi kommenterer ikke interne møter, opplyser Støres kommunikasjonssjef Camilla Ryste.

- Her har Dagbladet åpenbart ikke kilder som er gode nok. For øvrig kommenterer jeg ikke fra interne møter, skriver Hadia Tajik i en SMS til Dagbladet.

- Sentralstyret er et internt fora og jeg kommenterer ikke diskusjoner derfra, skriver Christensen i SMS.

Tidligere i vår deltok Giske i NRKs Debatten om kirkepolitikk. Det skapte reaksjoner. Noen mener Giske bør ligge lavt i terrenget og ikke vise seg i offentlig debatt på lenge. Andre mener han bare gjør jobben som sin stortingsrepresentant.

To dager etter sentralstyremøtet ble det kjent at Trond Giske, som nå sitter i familie- og kulturkomiteen, er Aps nye mediepolitiske talsmann. Også dette skapte reaksjoner.

TRONDHEIM: Den avgåtte nestlederen vil jobbe for rødgrønn seier i byen og trønder-fylket. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- Deltar på vanlig måte

To dager etter sentralstyremøtet ble det kjent at Trond Giske er Aps nye mediepolitiske talsmann. Også dette skapte reaksjoner.

Til Dagbladet sa Ap-leder Jonas Gahr Støre:

- I vår fraksjon i komiteen tar Giske ansvar for mediepolitikk som han har jobbet mye med, kan mye om og har stort engasjement for. Så det blir bra.

Vedtakene etter varslingssakene ble truffet i januar. De er gjennomført, og sentralstyret understreket at vi ønsker Trond velkommen tilbake til stortingsgruppa hvor han skal tas godt imot, og hvor han er i en fraksjon hvor han deltar i arbeidet på vanlig måte, sa Støre.

Ap-lederen understreket også at Giske må ta ansvar og vise hensyn i en situasjon som er spesiell. I hjemfylket Trøndelag står Giske fortsatt sterkt. Han ble blant annet invitert til å holde årets 1. mai-tale i Verdal.

Han skal også ha en rolle i et fornyingsutvalg i fylkespartiet, men det er ennå ikke avklart hva slags rolle det blir.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!