MUSIKK I TRAFIKKEN: Ny amerikansk forskning hevder det har vært en tredobling i trafikkulykker der fotgjengere som hører på musikk er involvert. Linus Jensen (20) hører ofte på musikk når han ferdes i trafikken. Foto: Espen Røst / Dagbladet
MUSIKK I TRAFIKKEN: Ny amerikansk forskning hevder det har vært en tredobling i trafikkulykker der fotgjengere som hører på musikk er involvert. Linus Jensen (20) hører ofte på musikk når han ferdes i trafikken. Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer

- Hæ!? Ble jeg nesten påkjørt?

Man kan havne i en transe-lignende tilstand når man ferdes i trafikken med lyd på øret. Det har ført til en tredobling i fotgjengerulykker, ifølge ny forskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hører du på musikk når du er ute og går. Isåfall er sjansen nå tredoblet for å bli utsatt for en ulykke, ifølge fersk studie.
Forskerne mener man havner i en transe-lignende tilstand når man hører musikk. Blant annet heter det at folk som hører musikk eller snakker i mobiltelefon bruker lengre tid på å krysse gata. Forskerne kaller fenomenet «delt oppmerksomhet».

- Hæ!? Ble jeg nesten påkjørt?, sier Linus Jensen og tar øreproppen ut av øret.

Dagbladet gjør han oppmerksom på at han var på vei rett ut i veien foran en buss ved Østbanehallen i Oslo sentrum. Om han føler at han blir mer uoppmerksom i trafikken når han hører på musikk?

- Jeg blir nok det. Jeg fokuserer på musikken. Det gjør meg nok litt distrahert, men jeg har aldri blitt påkjørt, eller noe. Jeg burde sikkert senke volumet når jeg skal krysse veien, som fotgjenger må man jo også ta ansvar i trafikken, sier 20-åringen.

- En risikofaktor Antallet fotgjengere som blir alvorlig skadet eller drept i trafikken mens de brukte hodetelefoner er tredoblet de siste sju åra, ifølge en fersk forskningsrapport publisert i tidsskriftet Injury Prevention. Forskerne fastslår at det er en dramatisk skadeøkning dersom man hører på musikk mens man ferdes i trafikken. Trygg trafikk mener forskningen er overførbar til norske forhold.

- Vi har ikke tilsvarende dokumentasjon for Norge, men det er åpenbart at å høre på musikk når man er ute og går i trafikken er en risikofaktor. Hører man på musikk mister man ett av de viktigste sanseinntrykkene. Det kan være med på å gjøre en distrahert og uoppmerksom i trafikken, sier kommunikasjonsdirektør Kristin Øyen i Trygg Trafikk.
 
Risikoen ved bruk av hodetelefoner bak rattet er godt dokumentert, men sammenhengen mellom fotgjengerulykker og bruk av hodetelfoner har så langt vært lite kjent. Det er forskere fra University of Maryland Hospital for Children i Baltimore som har analysert amerikansk ulykkestatistikk fra 2004 og fram til 2011. Forskerne har funnet at bruk av smart-telefoner der fotgjengere stenger trafikklyder ute med hodetelefoner er et økende problem.

Trikken tutet Mandag morgen havnet en 28 år gammel mann under trikken i morgenrushet ved Oslo sentralstasjon. Politiet vet enda ikke om mannen hørte på musikk da han krysset rett foran trikken, men kan fastslå trikken tutet før sammenstøtet.

-  Vitner har forklart at mannen gikk rett ut i veien foran trikken på rødt lys, dette kan tyde på at han har hatt fokus på noe annet enn trafikkbildet. Men vi har enda ikke avhørt ham, så jeg vet ikke om han hørte på musikk, sier leder for Trafikketterforskning ved Oslo Politidistrikt Knut Nysæter.

Han forteller at 28-åringen kom fra sammenstøtet med oslo-trikken med lettere skader.

- Kan være distraherende I de amerikanske forskernes tallmateriale heter det at i omtrent en tredjedel av ulykkene hørtes horn eller sirener før offeret ble truffet, og mer enn halvparten av ofrene ble truffet av tog eller trikk. De fleste hodetelefon-ulykkene involverte menn under 30 år, og hele 70 prosent av ulykkene endte fatalt.

- Mange tror at man kan gå rett ut i veien når man kommer til et fotgjengerfelt. Men som fotgjenger har du et ansvar for å forsikre deg om at sjåføren har sett deg. Vi vil ikke anbefale folk å ikke høre musikk når man ferdes i trafikken, men det kan være lurt å ta av seg hodetelefonene når man skal krysse veien. Å høre på musikk kan være distraherende, og har man oppmerksomheten rettet flere steder, kan det redusere reaksjonsstiden, sier Øyen i Trygg Trafikk.

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) ble 18 fotgjengere drept og 86 hardt skadd i trafikken i fjor. Det var totalt sett 601 trafikkulykker der fotgjengere ble skadet i Norge i 2011. I de norske tallene er det ikke slik at menn peker seg ut som overrepresentert på ulykkesstatistikken.

RETT UT I VEIEN FORAN TRIKKEN: En 28-åring ble fraktet til sykehus etter å ha havnet under trikken i morgenrushet ved Oslo S. mandag. Politiet kan ikke bekrefte om mannen hørte på musikk dah han krysset veien på rødt lys, men forteller at trikkesjåflren tutet før sammenstøtet. Foto: Sigmund Nordal / Dagbladet
RETT UT I VEIEN FORAN TRIKKEN: En 28-åring ble fraktet til sykehus etter å ha havnet under trikken i morgenrushet ved Oslo S. mandag. Politiet kan ikke bekrefte om mannen hørte på musikk dah han krysset veien på rødt lys, men forteller at trikkesjåflren tutet før sammenstøtet. Foto: Sigmund Nordal / Dagbladet Vis mer