Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Presidentvalget i Frankrike 2017:

- Hæ? Er Macron hacket? Det visste vi ikke. Jeg stemmer på ham uansett

Hackerangrep mot Emmanuel Macron etterforskes, men synes ikke å oppta franskmenn flest.

IKKE HØRT NOE: De 22-årige venninnene Jessie Dumontet og Fiona Maherault er kontinuerlig på nett, men har ikke fått med seg at Emmanuel Macron og En Marche-bevegelsen har vært utsatt for et massivt hackerangrep. - Det har uansett ikke noe å si. Jeg stemmer mot Le Pen i morgen, uansett: Stemmen min går til Macron, sier Dumontet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
IKKE HØRT NOE: De 22-årige venninnene Jessie Dumontet og Fiona Maherault er kontinuerlig på nett, men har ikke fått med seg at Emmanuel Macron og En Marche-bevegelsen har vært utsatt for et massivt hackerangrep. - Det har uansett ikke noe å si. Jeg stemmer mot Le Pen i morgen, uansett: Stemmen min går til Macron, sier Dumontet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): «Hva er det du sier? Har Macron og En Marche! blitt hacket? Av hvem?»

Det er svaret til franskmenn flest i hovedstaden Paris i formiddag, et halvt døgn etter at det ble kjent at presidentkandidat Emmanuel Macron og hans En Marche-bevegelse er blitt hacket.

- Hæ? Er Macron blitt hacket? Det har vi ikke hørt. Verken på radio, Le Parisien eller her, via Facebook, sier Jessie Dumontet.

Hun og venninna kommer fra landsbygda like utenfor Paris, men er i hovedstaden for helga.

- Paris er noe helt annet enn alt annet. Her får jo Le Pen nesten ikke en stemme, men etter presidentdebatten, frykter jeg likevel at hun kan vinne. Derfor stemmer jeg på Macron i morgen, fortsetter Dumontet.

POLITIKERFORAKT: I morgen, søndag, går franskmennene til valg. Misnøyen med de to kandidatene, Emmanuel Macron (sentrum) og Marine Le Pen (ytre høyre) er stor. På veggen sammenlignes Le Pen med Hitler. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
POLITIKERFORAKT: I morgen, søndag, går franskmennene til valg. Misnøyen med de to kandidatene, Emmanuel Macron (sentrum) og Marine Le Pen (ytre høyre) er stor. På veggen sammenlignes Le Pen med Hitler. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Hun og venninna tror ikke at hackerangrepet vil påvirke valget. Ei heller andre franskmenn Dagbladet snakker med i hovedstaden.

Mot Le Pen

- Nei, nei, det tror jeg ikke. De aller fleste franskmenn stemmer enten for Le Pen - eller som meg - mot Le Pen, ved å gi min stemme til Macron. Det handler om verdier og om det franske demokratiet, sier industrisjefen Thibault, som er på butikken FNAC for å skaffe seg en ny datamaskin.

Det er også 62-årige Chloe, som heller ikke har fått med seg hackerangrepet mot En Marche!.

- Jeg tror uansett ikke det har noe å si. De fleste av oss er lei av presidentkampanjen og vil bare ha det hele overstått. Jeg stemmer mot Le Pen ved å gi stemmen min til Macron, og håper mange vil gjøre det. Le Pen som president i Frankrike vil være en katastrofe, en katastrofe, sier hun.

Munnkurv

Verken Marine Le Pen eller Emmanuel Macron kommer til å kommentere hackerangrepet da de måtte avslutte sin valgkampanje i går kveld. En Marche!-kampanjen ble også avsluttet i går kveld, men bekrefter hackingen, som de mener er et forsøk på å «destabilisere demokratiet».

«Det er for tidlig å si hvem som står bak, men dokumentene som er offentliggjort ser ikke ut til å inneholde noe kompromitterende for kandidaten», skriver Libération, som har tittelen «MacronLeaks: Et forsøk på å destabilisere i siste minutt».

En Marche! har gitt følgende uttalelse: «De som har sendt ut disse dokumentene, som både er autentiske og falske, har som mål å spre tvil og desinformasjon. Å blande seg inn i den offisielle kampanjen i siste time beviser et ønske om å destabilisere demokratiet, som det ble gjort i USA under den siste presidentkampanjen», ifølge Libération.

- Grunn til å tvile

Datamaterialet (ni gigabyte) er lagt ut på nettstedet Pastebin, og omtales som #MacronLeaks på nettet. En Marche bekrefter at de er utsatt for et massivt hacker-angrep, og at hackerne har gått inn gjennom flere av bevegelsens medlemmer, ifølge Le Monde.

Avisa skriver videre at det er for tidlig å verifisere dokumentene: «Noen virker autentiske, mens andre som Le Monde har fått hjelp til å se gjenom, kan gi grunn til tvil».