Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hæ? Jeg forstår ikke hva du sier!

Her kriger Telemark bataljon med pustemasker, fordi også den nye miljøammunisjonen gjør dem syke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RENA (Dagbladet): I en snau måned har Telemark bataljon vært «frivillige» prøvekaniner for å teste en ny type miljøammunisjon fra produsenten Nammo, som internt har fått navnet «nye Nammo». Hovedformålet med testingen er å påse at soldatene ikke får helseplager og blir syke.

Men etter bare to uker med skyting er det rapportert 14 tilfeller med helseplager. Derfor er de nå pålagt å teste «nye Nammo» med pustemasker og strenge restriksjoner, slik at de ikke skal få plagene de er ment å avdekke under testingen.

- Det stemmer at vi nå er pålagt de samme restriksjonene som med den gamle ammunisjonen, for å redusere risikoen, sier nestkommanderende i Telemark bataljon, Frank Støland.

- Frustrerende for alle parter Sammen med den norsk-finske ammunisjonsgiganten har forsvaret jobbet på spreng for å utvikle en ny miljøvennlig blyfriammunisjon som ikke gjør soldatene syke. Denne skal erstatte skandaleammunisjonen som har vært et mareritt for Forsvaret, og som Arbeidstilsynet til slutt forbød forrige mandag.

- Reaksjonene tilsvarende de soldater fikk med den gamle miljøammunisjonen. Vi har altså ikke funnet løsningen på problemene. Og det er lett frustrerende for alle parter, sier Støland.

Livsfarlig i kamp Frustrasjonen knytter seg ikke bare til helseplagene. Profesjonelle soldater i Telemark bataljon advarer nå om at ammunisjonsfadesen er i ferd med å bli livsfarlig for kampavdelingen. Treningen har vært sterkt hemmet på grunn av alle skyterestriksjonene at også ledelsen er bekymret.

- Problemet er at vi nesten ikke får skutt, og har allerede nå et treningsnivå under det vi burde. Å bruke pustemasker er heller ikke bra. Det fungerer kanskje for arbeidere på et industrifelt under kontrollerte former, men ikke for soldater i felt under ildstrid, fastslår Støland.

HINDRER LØPING: Telemark Bataljon øvelsesskyter med den nye miljøvennlige testammunisjonen fra ammunisjonsprodusenten Nammo. De må ha på seg pustemasker for ikke å bli syke. Den hindrer dem i å løpe. Foto: Kristoffer Egeberg / DAGBLADET.
HINDRER LØPING: Telemark Bataljon øvelsesskyter med den nye miljøvennlige testammunisjonen fra ammunisjonsprodusenten Nammo. De må ha på seg pustemasker for ikke å bli syke. Den hindrer dem i å løpe. Foto: Kristoffer Egeberg / DAGBLADET. Vis mer

På skytefeltet utenfor Rena leir bjeffer nestlagføreren sine ildordre mens artillerigranater slår ned i en åsside noen kilometer unna. Moderne hørselsvern filtrerer ut lyden av nedslagene men slipper stemmene uhindret gjennom. Likevel skjønner ikke soldatene et kvekk av hva som blir sagt.

En knallhvit pustemaske gjør ordren om til en utydelig grøt av ord og setninger. Maskene må soldatene ha på fordi også den nye ammunisjonen gjør dem syke.

- Vi kan ikke løpe med maskene og de hindrer oss i å kommunisere. God kommunikasjon mellom oss er det viktigste i kamp. Disse maskene gjør jobben vår langt farligere, sier Andreas når øvelsen er over. Sersjanten har vært profesjonell soldat siden 2006, og har lang erfaring fra Afghanistan.

Redd for helsa Å ta av seg pustemaska er heller ikke et alternativ. Soldatene er bekymret over hva de i flere år har pustet i seg og som gjør dem syke av ammunisjonen.

- Det er en grunn til at jeg ikke røyker. Jeg ønsker å ta vare på helsa mi. Da kan vi ikke ha ammunisjon som tar den fra oss, sier Andreas.

FRUSTRERENDE: Nestkommanderende for Telemark Bataljon, Frank Støland, mener problemene begynner å gå ut over soldatenes stridsdyktighet på skrape oppdrag. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FRUSTRERENDE: Nestkommanderende for Telemark Bataljon, Frank Støland, mener problemene begynner å gå ut over soldatenes stridsdyktighet på skrape oppdrag. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Veteranen er selv en av de som allerede har blitt syk av den nye testammunisjonen da de trente på reelle kampsituasjoner under bevegelse i friluft.

- I løpet av skytingen fikk jeg vondt i hodet og ble kvalm. Det er ikke særlig hensiktsmessig når en er i strid. Da må man være 100 prosent i toppen, sier den erfarne nestlagføreren.

Eivind, som er geværmann i laget, har også merket plagene. Han får frysninger, svie og vondt i brystet når han puster.

Nå må laget belage seg på å reise til Afghanistan med alt for lite skytetrening, pustemasker som hindrer dem i å løpe og kommunisere i kamp, og en ammunisjon som kan gjøre dem syke hvis de havner i skuddveksling med Taliban.

BLIR SYKE: Sersjant og nestlagfører Andreas er en av soldatene som er blit syk av den nye testammunisjonen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
BLIR SYKE: Sersjant og nestlagfører Andreas er en av soldatene som er blit syk av den nye testammunisjonen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer