- VELDIG DIREKTE;:  Katrine Aurland er en av de nyvalgte kommunestyrerepresentantene som sørger for kvinnedominans i Åmot i Hedmark. Foto: Hedmark Frp.
- VELDIG DIREKTE;: Katrine Aurland er en av de nyvalgte kommunestyrerepresentantene som sørger for kvinnedominans i Åmot i Hedmark. Foto: Hedmark Frp.Vis mer

- Hæ, trengs det en heldagsstilling for å drive en Facebook-side ?

Slik ble småbarnsmor Katrine (22) valgvinner i den store kvinnekommunen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens hovedstadens velgere senket kvinneandelen i nye Oslo bystyre til 39 prosent (23 av 59), har «kjerringene mot strømmen» tatt grepet i Hedmark-kommunen Åmot.

13 av 19 representanter i det nye kommunestyret er kvinner. Det gir en kvinneandel på 68 prosent.

- Nesten i særklasse, sier valgekspert og professor ved Høgskolen i Lillehammer, Jon Helge Lesjø, til avisa Østlendingen.

Han tør ikke på stående fot utrope Åmot til den desiderte kvinne-valgvinneren i høst, men trår likevel til med «eksepsjonelt høyt».

Og det er ikke bare kvinneandelen som er motstrøms i militær- og høgskolekommunen i Hedmarks dype skoger.

SV, Frp og Sp sammen
I Åmot er det Senterpartiet, SV og Fremskrittspartiet som skal regjere sammen de neste fire årene.

Slik er mandatfordelingen etter at Senterpartiet ble den store valgvinneren med 46,9 prosent av stemmene: Sp 9, Ap 5, SV 2, Høyre 2 og Frp 1.

SVs gruppe er mor og datter: Vivi Nysveen og Silje Øverås.

Kvinnedominansen til tross - ordføreren blir en mann.

- Det er ingen tvil om at Senterpartiets Ole Gustav Narud er den store valgvinneren her i Åmot, sier den andre store personlige stemmevinneren i kommune, Katrine Aurland (22), til Dagbladet.

Yngst
Hun blir kommunestyrets  yngste og den eneste fra Fremskrittspartiet. Hun suste forbi listetoppen Frank Buen på personlige stemmer.

- Det var synd for oss at vi mistet en representant fra sist. Det har selvfølgelig sammenheng med at vi gjorde et dårlig valg på drøye 6 prosent og at kommunestyret blir redusert fra 23 til 19.

Hun forklarer den uvanlige konstellasjonen Frp, SV og Sp slik:

- For alle tre er det viktig med et skifte, og da er konsekvensen at Arbeiderpartiet og deres ryker ut.

Frps mål er en plass i formannskapet for sin nye representant, som var vara i forrige kommunestyre.

- Varaordfører blir jeg neppe. Forhandlingene er ikke ferdige, men ytterpunkter som SV og oss kommer ikke til å gå med på at den andre får varaordføreren.

Hun har også en analyse av hvorfor hun fikk så mange personlige stemmer, inklusive «slengere» fra andre partier, at hun danket ut partiveteranen Frank Buen på listetopp.

- Jeg er veldig direkte, og har fått endel oppmerksomhet i media. Det er nok ikke mer mystisk enn det.

Facebook-rabalder
Det var et vedtak om å legge ned Åmot kommunes Facebook-side fra 1. september i år som gjorde Katrine Aurland til snakkis i sosiale medier og lokalmedia.

Det startet med at kommuneadministrasjonen ble pålagt av politikerne å spare inn en stilling. Og da en kommunikasjonsrådgiver sluttet, ble også kommunens Facebook-konto parkert på grunn av mangel på kapasitet.

Og daværende opposisjon med blant andre Frp og vararepresentant Katrine Aurland indirekte fikk skylda for det fordi de hadde vedtatt å  spare en stilling.

- Hæ, trengs det virkelig en heltidsansatt til å drive Facebook-side, sa og skrev jeg da. Selv styrer jeg med sju Facebook-sider og to hjemmesider, er gift småbarnsmor, går på skolen, driver med politikk og vanlige familieting. Og før jeg begynte å studere regnskap og revisjon, drev jeg med det samme ved siden av å jobbe på bensinstasjon. Joda, det ble engasjement rundt, den debatten, sier Katrine Aurland.