Hæppy ho-ho!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Bare sekunder nå før alle julenissene kommer ut på alle gatehjørnene i USA med sine besynderlige brøl i anledning jula: ho-ho, ho-ho.

Bare sekunder siden alle landets kalkuner lå her på alle fat med sine lubne lår og svulmende bryster, så saftig og sanselig stuffet at det dryppet og piplet, duftet og dampet fra alle åpninger.

Og bare en kort måned siden alle de amerikanske Donald-gresskarene sto som grinende lykter og lyste opp i høstmørket.

Amerikanerne løper som kjent høststafett mellom Halloween, Thanksgiving og White Christmas i påstått dyp glede og ekte takknemlighet. I løpet av noen korte måneder reiser de som kan, på kryss og tvers, etter jobben, om natta, i regn og storm, for å komme hjem, som det heter. Hjem til kalkunen, til mor, til det lille huset der ute på prærien.

Her i New York går folk på kafé. Eller de kjøper kalkunen ferdig stekt, med potetmos, mais, erter, saus og tranebær, med gresskarpai og søtpoteter med marshmallows, i dyre dommer fra gourmetkjøkkenet. Amerikanske kokebøker anbefaler nemlig at kalkuner skal veie mellom 14 og 40 kilo. Og på Manhattan koster en leilighet på størrelse med en 40 kilos kalkun det samme som en hel lottogevinst.

Så da samles vi i stedet nede i SoHo, hos Zoë's, som lover siste bordsetning klokka seint. Før altså alle julenissene tar over natt til i morgen. Det meste er klart. Trærne er tent langs alle avenyene. De første kjendisene har latt seg observere på skøyter i Central Park. Hos Bloomingdale's svulmer avdelingen for julepynt av gammelt gull og rød fløyel. I de hotteste ungdomsbutikkene ræpper de sinteste av Da Brothers så stemningsfullt de kan «Go fuck you, you fucking merry fuck».

Og sannelig, her kommer de. Plingeling, klang, klang, fram fra i fjor, i nattemørket mens det glitrer rødt og grønt fra skyskraperne og duften av kalkun ennå sitter i asfalten.

Ho-ho, ho-ho.