Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hæren: 20 er drept

Hugget og stukket til døde.

OVER 20 DREPT Over 20 mennesker er drept etter en gisselsituasjon i på et bakeri i et ambassadeområde i Dhaka, Bangladesh. Vitner forteller om situasjonen. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hæren i Bangladesh melder at 20 sivile er døde etter at terrorister i går kveld gikk til angrep på en restaurant i Dhakas ambassadestrøk. Alle de drepte var utlendinger - de fleste av dem skal være fra Italia og Japan.

GISSELSITUASJON: Ni væpnede menn har tatt et ukjent antall gisler på en restaurant i Dhaka, Bangladesh. Video: Reuters Vis mer

- Vi har hentet ut 20 døde mennesker. De fleste var brutalt hogd til døde med skarpe våpen, sier brigadegeneral Nayeem Ashfaq Chowdhury.

I følge New York Times utløste terroristene også eksplosiver.

- Dette var en ekstremt avskyelig handling, sa Bangladeshs statsminister Sheikh Hasina i en TV-sendt tale lørdag.

Seks angripere ble drept da soldater gikk til aksjon mot restauranten noen timer tidligere. Én av gjerningsmennene skal ha blitt pågrepet i live.

Dramaet begynte da gjerningsmennene stormet inn i restauranten og tok gisler fredag kveld. Restauranten The Holey Artisan Bakery ligger i bydelen Gushan, og er populær blant utlendinger, diplomater og bangladeshiske middelklassefamilier.

Reddet 13

Kommandosoldater reddet minst 13 gisler da de i dag stormet restauranten. Et 30-talls gisler ble holdt fanget på restauranten, i en aksjon som varte i ti timer.

- Operasjonen er over, sier brigader Mujibur Rahman som ledet aksjonen.

Han forteller at 14 gisler er reddet. Bangladeshs statsminister Sheikh Hasina oppgir et annet antall reddete.

- Vi klarte å redde 13 personer. Og seks av terroristene døde på stedet. De døde der og da, sa Hasina på en pressekonferanse.

Én av terroristene ble i følge statsministeren fanget i live.

I følge Sumon Reza, som jobber på restauranten, var det rundt 20 mennesker i restauranten da terroristene slo til. Flere av dem skal ha vært utlendinger.

I følge AP ble til sammen rundt 35 mennesker holdt som gisler.

Japanske myndigheter opplyser til AP at ett japansk gissel er reddet, men at sju andre er savnede. De åtte skal ha vært sammen på restauranten, opplyser talsperson Koichi Hagiuda i Japans regjering til nyhetsbyrået.

To politimenn skal være drept.

Før terroraksjonen ble avsluttet hørtes i følge vitner rundt ti minutter med kraftig skyting.

IS eller al-Qaida

Et vitne som er intervjuet av blant annet Reuters TV forteller at han så to bevæpnede menn som kom inn i restauranten og ropte «gud er stor». Han sier at de stengte portene etter seg.

- Jeg løp i dekning og klarte å komme med unna. Sammen med flere andre klarte jeg å gjemme meg, sier han.

GJEMTE SEG FOR TERRORISTENE: Et vitne forteller at han og flere andre gisler klarte å gjemme seg for så å rømme fra gisseltakerne. Video: Reuters DV Vis mer

Ekstremistgruppa IS har via sitt talerør Amaq, tatt på seg ansvaret for angrepet. Amaq hevder at IS har drept 20 personer fra forskjellige land. De meldte dette tallet flere timer før myndighetene i Bangladesh gikk ut med det samme tallet. Amaq har også lagt ut svært blodige bilder som viser døde mennesker inne i restauranten. Ektheten til disse bildene er foreløpig ikke bekreftet, men interiøret ser ut til å være det samme som på tidligere bilder tatt inne på The Holey Artisan Bakery.

En amerikansk sikkerhetskilde opplyser imidlertid til CNN at de ikke føler seg sikre på at det faktisk er IS som står bak angrepet.

Kilden sier at det er mer trolig at det er al-Qaida som står bak, ettersom de over tid har hatt en betydelig større tilstedeværelse i Bangladesh enn IS.

Reddet

Rundt klokka fire norsk tid meldte politiet at de hadde igangsatt aksjonen mot gisseltakerne i Dhaka.

- Våre kommandosoldater har stormet inn i restauranten. Intens skuddveksling pågår, sier Mizanur Rahman Bhuiyan i lokale sikkerhetsstyrker til nyhetsbyrået Reuters.

Dhaka Tribune melder at flere personer, blant dem en utlending, har blitt reddet fra restauranten og kjørt til sykehus.

Klokka 05.40 meldte AP at to store eksplosjoner er hørt fra innsiden av restauranten, og at politiet har funnet fem døde personer. Japanske myndigheter opplyser at 12 personer er reddet ut av restauranten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!