Hæren beskyldes for å skyte barn - brorskapet for å kaste dem fra hustak

Det muslimske brorskap og hæren skylder på hverandre i Egypt. Antall døde har nå passert 51.

HVEM DREPER?: Ifølge nyhetsbyrået Reuters bærer supportere av den avsatte presidenten Mohamed Mursi her tomme gravkister gjennom gatene for å vise hva de synes om militærets voldsbruk. Foto: REUTERS / Louafi Larbi / NTB Scanpix
HVEM DREPER?: Ifølge nyhetsbyrået Reuters bærer supportere av den avsatte presidenten Mohamed Mursi her tomme gravkister gjennom gatene for å vise hva de synes om militærets voldsbruk. Foto: REUTERS / Louafi Larbi / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst 51 personer ble drept og 435 såret i sammenstøtene i Kairo mandag morgen, ifølge den egyptiske redningstjenesten.

Det er noe av det nærmeste man kommer objektive tall slik situasjonen i Egypt utvikler seg.

Møtt med skarpe skudd Det muslimske brorskap i Egypt hevder deres tilhengere ble drept da sikkerhetsstyrker åpnet ild mot demonstranter i Kairo mandag morgen.

Egypts militære bruker ikke ord som «demonstranter», men anklager på sin side «en terrorgruppe» for å ha forsøkt å storme Republikanergardens hovedkvarter i Kairo ved daggry:

- De væpnede styrkene utstedte mer enn én advarsel om at man ikke skal nærme seg personell fra hæren. Det er almennkunnskap over hele verden, sier talsmann Ahmed Ali på vegne av Den egyptiske hæren.

En offiser ble drept og 40 såret i angrepet på det militære anlegget, melder Egypts statlige TV.

- Bilder av døde barn Ifølge hærens talsmann er det sendt ut en rekke bilder av barn som skal være skutt og drept av Den egyptiske hæren. Dette tilbakeviser hærens talsmann på det sterkeste at er tilfelle:

- Bilder av barn og kvinner som skal være drept er blitt avspilt i dag. Hvordan kan barn være innblandet i disse opphetede konfrontasjonene? Disse ulogiske bildene er de samme som ble brukt på en syrisk nettside og som skal vise barn som ble drept i Syria.

- Jeg gjentar: Den egyptiske hæren har sine fiender som mål, ikke sine barn, sa Ali under dagens pressekonferanse.

Finner ikke døde barn Ifølge The Guardian og flere internasjonale nyhetsbyråer er det så langt ikke funnet bevis som bekrefter at barn skal ha blitt drept under konfrontasjonen mellom Mursi-tilhengere og hæren. Lokale sykehus skal ikke ha registrert barn blant de døde eller hardt skadde.

Samtidig melder flere nyhetskanaler om rystende episoder fra andre deler av Egypt.

STØTTER PRESIDENTEN: Egyptere som støtter den avsatte presidenten har satt seg ned foran soldatene i protest utenfor hærens hovedkvarter i Kairo. Foto: AFP PHOTO / MAHMUD HAMS / NTB Scanpix
STØTTER PRESIDENTEN: Egyptere som støtter den avsatte presidenten har satt seg ned foran soldatene i protest utenfor hærens hovedkvarter i Kairo. Foto: AFP PHOTO / MAHMUD HAMS / NTB Scanpix Vis mer

Det muslimske brorskap og Mursi-tilhengere beskyldes av Al Arabiya for å tydd til stadig kraftigere voldsmidler etter avsettinga av presidenten. Etter sammenstøtet i dag kaller brorskapet til opprør.

- Kastet fra tak Ifølge Al Arabiya skal videomateriale vise hvordan Mursi-tilhengere kaster to unge personer ned fra et tak i byen Alexandria. De to unge guttene skal ha feiret at Mursi var avsatt.

Etterpå skal Mursi-tilhengere ha maltraktert kroppene deres.

Minst en av de to ble seinere bekreftet omkommet.

Uklare forhold I hovedstaden Kairo var det imidlertid hovedsakelig islamistiske demonstranter som ville vise sin støtte til Mursi, som ble rammet i de voldsomme sammenstøtene mandag morgen.

Demonstrantene selv sier de var ubevæpnet og at de ble beskutt mens de ba.

Enkelte har fortalt at det var sivilkledde menn som skjøt med skarpt etter at sikkerhetsstyrker hadde prøvd å drive folkemengden vekk ved hjelp av tåregass og skudd i luften. Andre sier det var hærens egne folk som skjøt.

- De skjøt med tåregass, hagl, gummikuler - alt. Så skjøt de med skarpe skudd, sier 30 år gamle Abdelaziz Abdel Shakua, som ble såret i beinet.

- Provokatører kan stå bak Midtøsten-ekspert Cecilie Hellestveit mener overfor NTB at det er stor fare for at provokatører som er imot en demokratisk utvikling i Egypt, står bak drapene.

- Mange krefter i Egypt ønsker at Det muslimske brorskap skal reagere voldelig, slik at de kan kjøre en undertrykkende kampanje mot dem, og slik at brorskapet ikke kan bli med i den politiske prosessen videre, sier Hellestveit til NTB.

Hun understreker at krefter som ønsker et autoritært styre i Egypt, har vært sterkt med i offensiven for å få fjernet den demokratisk valgte presidenten Mohamed Mursi, som har bakgrunn fra brorskapet.

- Disse kreftene har sin gylne mulighet nå, mener Hellestveit, forsker ved International Law and Policy Institute (ILPI).

Knebler brorskapet Brorskapets øverste leder Mohamed Badie anklager generalene for å ville føre Egypt inn i «samme skjebne som i Syria», ifølge Reuters.

Mandag formiddag ble hovedkontoret til Brorskapets Frihets- og rettferdighetsparti stengt etter angivelige funn av «antennelig væske, kniver og våpen». Dermed har myndighetene tatt enda et skritt for å kneble den islamistiske bevegelsen. Fra før av er Mursi satt i husarrest og bevegelsens nestleder arrestert.

- Heller bensin på bålet Sosialantropolog og Egypt-kjenner Unni Wikan er overfor NTB forferdet over den siste omdreiningen i Egypt:

- Dette er aldeles forferdelig. Det fører jo naturlig nok til at mange i Det muslimske brorskap vil ønske hevn. Dette er det verste som kunne skje, sier Wikan, som hadde håpet på en fredelig fortsettelse i Egypt.

- Søndag var det ganske rolig. At dette skjer nå, er ganske ubegripelig. I opposisjonen vil de jo vite at dette er som å helle bensin på bålet. Jeg hadde ikke trodd at noe sånt ville skje i Egypt, sier Wikan til NTB.

Ulike grupper Forskeren Jon Nordenson ved Universitetet i Oslo mener ifølge NTB at flere ulike grupper kan ha interesse av å skape kaos i Egypt nå. Han viser spesielt til grupper innen militæret, som har vært maktbasen i landet siden 1952, og som også hadde betydelig innflytelse under Mursi.

- I militæret finnes de som ikke ville nøle med å gå imot folkets vilje for å trygge egne interesser, sier Nordenson.

 Urolighetene forsetter flere steder i Egypt, og situasjonen beskrives som uoversiktlig og kaotisk.

Les også:
- De militære har hovedskylda - uansett
- Protestene fortsetter
- Ny plass, nye folk, samme mål
- Dette er demokrati-kupp, ikke et militærkupp

FORBEREDER GRAVFERD: Fem kister står klare for gravferd etter at egyptere som demonstrerte til støtte for den avsatte presidenten Mohammed Morsi ble skutt og drept. Foto: AP Photo / Amr Nabil / NTB Scanpix
FORBEREDER GRAVFERD: Fem kister står klare for gravferd etter at egyptere som demonstrerte til støtte for den avsatte presidenten Mohammed Morsi ble skutt og drept. Foto: AP Photo / Amr Nabil / NTB Scanpix Vis mer
TALSMANN: Oberst Ahmed Ali hevdet under en pressekonferanse tidligere i dag at bilder av døde barn ikke er fra Egypt, men fra Syria. Foto: AFP PHOTO / MOHAMED EL-SHAHED / NTB Scanpix
TALSMANN: Oberst Ahmed Ali hevdet under en pressekonferanse tidligere i dag at bilder av døde barn ikke er fra Egypt, men fra Syria. Foto: AFP PHOTO / MOHAMED EL-SHAHED / NTB Scanpix Vis mer