Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hæren ble varslet før Taliban-vennene slo til

Geriljataktikk satt den pakistanske hæren ut av spill på hjemmebane.

PÅ HJEMMEBANE: Det var her i militærhovedkvarteret i Rawalpindi at Taliban-vennlige opprørere kunne ta 25 gisler, omgitt av bevæpnede hærstyrker. Foto: AP Photo/Scanpix
PÅ HJEMMEBANE: Det var her i militærhovedkvarteret i Rawalpindi at Taliban-vennlige opprørere kunne ta 25 gisler, omgitt av bevæpnede hærstyrker. Foto: AP Photo/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Mannen som sto bak det dramatiske anslaget mot det pakistanske militærhovedkvarteret i Rawalpindi i helga, har stått bak to lignende angrep i løpet av få år, skriver New York Times.

Politiet hadde av den grunn varslet Forsvaret spesifikt om at det var en fare for nye angrep fra Muhammad Aqeel, eller «Dr. Usman» - et kallenavn han har fått etter å ha tilbragt flere år som militærlege i den pakistanske hæren.

Aqeel skal være et framtredende medlem av terrorgruppa Lashkar-e-Jhangvi, som har bånd til både Al-Qaida og pakistanske Taliban. Mannen som i 2007 tok livet av Bhenazir Bhutto i nettopp Rawalpindi, skal ha hatt tilknytning til Lashkar-e-Jhangvi.

«Drep til du selv blir drept»
Totalt 16 mennesker mistet livet, deriblant åtte av angriperne, da kommandostyrker slo til mot militærhovedkvarteret grytidlig søndag morgen, etter at Lashkar-e-Jhangvi-tilknyttede våpenmenn holde 25 gisler i nesten et helt døgn i hærens eget hovedkvarter.

Muhammad Aqeel ble ifølge The Nation arrestert etter at gislene var frigitt.

Angrepet framstår likevel som svært pinlig for det pakistanske forsvaret, spesielt denne nye informasjonen tatt i betraktning.

Hæren må handle, og den må handle nå, skriver Time Magazine, som peker på de voldsomme konsekvensene opprørernes «drep til du selv blir drept»-taktikk kan få.

STOR AKSJON: Politi og hærstyrker sperret av et stort område for å kunne frigi gislene. Her holder politifolk vakt ved en veisperring. Foto: REUTERS/Faisal Mahmood/Scanpix
STOR AKSJON: Politi og hærstyrker sperret av et stort område for å kunne frigi gislene. Her holder politifolk vakt ved en veisperring. Foto: REUTERS/Faisal Mahmood/Scanpix Vis mer

I mars slo Taliban-styrker iført politiuniformer til mot en politiskole litt utenfor Lahore, og det tok åtte intense timer før politi og paramilitære kunne erklære slaget for vunnet. 20 politifolk mistet livet.

Gitt klarsignal
Den pakistanske hæren har fått løfter fra Obama-administrasjonen om en årlig pengestøtte på 1,5 milliarder dollar, og varsler nå ifølge BBC tunge aksjoner mot geriljastyrkene.

- Faren for en snarlig, omfattende offensiv er overhengende, sa innenriksminister Rehman Malik i går.

Ifølge CNN har myndighetene gitt sitt klarsignal til en kraftig offensiv mot Sør-Waziristan, etter at regjeringsstyrkene for en stor del har lykkes i å drive Taliban ut av Swat-dalen.

Hillary Clinton uttalte etter anslaget i Rawalpindi at pakistanske militsgrupper «viser en økende evne til å true myndighetene», men understreket at USA ikke på det nåværende tidspunkt har grunn til å tro at Pakistan ikke evner å slå ned på opprørerne.

LYKKES TIL SLUTT: Men helgas gisselaksjon er blitt en pinlig affære for den pakistanske hæren. Foto: REUTERS/Faisal Mahmood/Scanpix
LYKKES TIL SLUTT: Men helgas gisselaksjon er blitt en pinlig affære for den pakistanske hæren. Foto: REUTERS/Faisal Mahmood/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling