- Hæren er med folket, men Kadhafi har egne grupper

En katastrofe pågår foran øynene våre, forteller libysk advokat til Dagbladet.

FOLKET TAR KONTROLLEN: Demonstrantener i Libya tok i går og i dag kontroll over den østlige delen av landet, ifølge Dagbladets og andres kilder. Nå skal kampene pågå i hovedstaden Tripoli. Bildet er fra Benghazi, der mange meldinger om at soldater fra den libyske hæren kom fra. Foto: Ap/Scanpix
FOLKET TAR KONTROLLEN: Demonstrantener i Libya tok i går og i dag kontroll over den østlige delen av landet, ifølge Dagbladets og andres kilder. Nå skal kampene pågå i hovedstaden Tripoli. Bildet er fra Benghazi, der mange meldinger om at soldater fra den libyske hæren kom fra. Foto: Ap/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden opptøyene i Libya startet for fullt den 17. februar, har aktivister på Facebook og Twitter sendt ut meldinger kontinuerlig. Via disse gruppene har Dagbladet kommet i kontakt med en advokat fra Derna i Libya på telefon. Mannen er svært opprørt:

- Vi er i en veldig vanskelig situasjon her nå. Det som skjer er uventet og inhumant. En katastrofe pågår foran øynene våre, og vi ønsker å få dette fortalt ut til dere ute i verden, sier advokaten Dagbladet velger å sitere anonymt på grunn av den svært uoversiktlige situasjonen i Libya.

Kontroll i øst Ifølge advokaten, har nå demonstrantene kontroll over den østlige delen av Libya. Kampen pågår nå i hovedstaden Tripoli, og vestover i landet.

Al Jazeera twitrer også nå det samme: «Ahmad Jibreel, #Libya diplomat, tells us he drove from Baida in the east 600km to the west, and the east is under civilian control».

- Det som skjer er ufattelig. Hundrevis av mennesker er døde. Hæren er nå med folket. Men systemet har sin egen gruppe, som hovedsaklig består av folk fra Afrika, sier advokaten.

Meldinger om at lederen gjennom de siste 41 årene i Libya, Muammar Kadhafi, har en egen afrikansk hær, er også beskrevet i en rekke medier den siste tida. Men på grunn av generalens jernhånd over hjemlandet Libya, er det svært vanskelig å få bekreftet - eller avkreftet - hva som skjer i landet med det grønne flagget nå.

Kamper i hovedstaden Mens kampene i Libya hittil har pågått øst i landet, skal nå en rekke anti-regime-demonstranter nå være ute i hovedstaden Tripolis gater. En rekke stamme-overhoder skal også ha gått offentlig ut mot Kadhafi, ifølge Al Jazeera.

MUAMMAR REVET BORT: Dette bildet har nyhetsbyrået Ap fått tak i fra byen Benghazi, og viser en plakat av landets leder, som er revet i stykker. På grunn av sensur og vanskeligheter med å jobbe i Libya, klarer ikke Ap å verifisere bildets historie. unrest in Benghazi, Libya. Foto: Ap/Scanpix
MUAMMAR REVET BORT: Dette bildet har nyhetsbyrået Ap fått tak i fra byen Benghazi, og viser en plakat av landets leder, som er revet i stykker. På grunn av sensur og vanskeligheter med å jobbe i Libya, klarer ikke Ap å verifisere bildets historie. unrest in Benghazi, Libya. Foto: Ap/Scanpix Vis mer

Kanalen melder at 61 mennesker er drept i sammenstøt i Libyas hovedstad Tripoli i morges. Al Jazeera skal å fått tallet på drepte fra kilder i helsevesenet, og har ikke fått det bekreftet fra andre kilder.

Nyhetsbyrået Reuters melder nå at en offentlig bygning i hovedstaden Tripoli skal være påtent:

- Jeg ser at People's Hall er påtent og at brannvesen prøver å slukke den, sier en reporter til nyhetsbyrået. Bygningen skal være parlamentet, melder de videre.

SkyNews
melder nå at demonstrantene i hovedstaden skal ha angrepet hovedkvarteret til landets statlige tv-kanal og satt fyr på sentrale regjeringsbygg. En rekke andre bygninger skal også på blitt påtent i Tripoli.

Andre vitner sier at demonstrantene har kommet seg til Tripolis grønne plass i løpet av natta. Her skal de ha blitt angrepet av sikkerhetsstyrker i sivile klær.

I kystbyen Benghazi melder også Al Jazeera at demonstrantene har kontroll etter at de tvang militære og politistyrker ut av deres forlegning. Offentlige kontorer skal være påtent og ransaket.

Truer med blodbad I går kveld gikk Muammars sønn, Saif al-Islam Kadhafi, ut på statlig tv og sa at tropper lojale med regimet vil «kjempe inntil den siste mannen står», for å forsvare Kadhafi-regimet. Han sa også at det vil bli «elver med blod», og at Libya er på randen av borgerkrig som viø føre til at oljerikdommen brennes opp.

BENGHAZI TATT:  Nå dreier kampene seg om hovedstaden Tripoli. Bildet er fra demontrasjoner i Benghazi, Libya. Dette er advokater og dommere som demonstrerer utenfor tinghuset i Benghazi. Foto: Youtube.com
BENGHAZI TATT: Nå dreier kampene seg om hovedstaden Tripoli. Bildet er fra demontrasjoner i Benghazi, Libya. Dette er advokater og dommere som demonstrerer utenfor tinghuset i Benghazi. Foto: Youtube.com Vis mer

Men at Libya-regimet vakler er det liten tvil om. Sønn Kadhafi innrømte i tv-talen at «sivile kjører stridsvogner i Benghazi», og at 84 personer er døde.

- Dette er en opposisjonsbevegelse, en separastistbevegelse som truer Libyas enhet. Vi vil gå til våpnene og vi vil kjempe til siste kule. Vi vil ødelegge de onde elementene. Hvis alle bevæpner seg, blir det borgerkrig og vi vil drepe hverande, sa sønnen videre.

Tallet på antall døde er nok langt høyere enn Kadhafis 84. Ifølge Human Rights Watch, er minst 233 personer drept siden forrige uke. Bare 60 personer skal ha blitt drept i Benghazi i går, ifølge britiske The Telegraph.
- Stopp blodsutgytelsene For første gangen siden de mange demonstrasjonene i den arabiske verden, har lederen for den arabiske liga, Amr Moussa nå kommet med en uttalelse om at blodsutgytelsene og alle former for vold i Libya, melder den egyptiske opposisjonsavisa Al Masry Al Youm.

Demonstrasjonene og opprøret i Libya har pågått for fullt siden 17. februar.

I en presseuttalelse i dag sier Moussa at han er dypt bekymret for de pågående hendelsene i Libya. Han la til at arabiske nasjoners krav om reform, endring og utvikling er legitime.

Mousse har tidligere fått kritikk for ikke støtte de pågående demokratiforkjemper-opprørene som nå pågår over hele den arabiske verden.

VARSLER BLODBAD:  Sønnen til Libyas enehersker, Muammar Kadhafi, dukket opp på statlig fjernsyn i går kveld. Her varslet Seif Al-Islam at regimet vil kjempe helt til siste mann, og at demonstrantene vil bli slått hardt ned på. Foto: Afp/Scanpix
VARSLER BLODBAD: Sønnen til Libyas enehersker, Muammar Kadhafi, dukket opp på statlig fjernsyn i går kveld. Her varslet Seif Al-Islam at regimet vil kjempe helt til siste mann, og at demonstrantene vil bli slått hardt ned på. Foto: Afp/Scanpix Vis mer

• Dagbladet følger situasjonen i Libya og vil oppdatere sak utover dagen.

PROPAGANDAKAMPEN:  Ifølge nyhetsbyråene, pågår nå kampene mellom pro- og anti-demonstranter i hovedstaden Tripoli. Men på grunn av streng sensur, er det kun bilder av Kadhafi-tilhengere som kommer ut fra Libya. Foto: EPA/SABRI ELMHEDWI/Scanpix
PROPAGANDAKAMPEN: Ifølge nyhetsbyråene, pågår nå kampene mellom pro- og anti-demonstranter i hovedstaden Tripoli. Men på grunn av streng sensur, er det kun bilder av Kadhafi-tilhengere som kommer ut fra Libya. Foto: EPA/SABRI ELMHEDWI/Scanpix Vis mer