I FARCS VOLD: Svenske Roland Larsson (69) ble kidnappet i Colombia i mai 2007. Samboeren Diana Patricia Peña ble også tatt, men sier hun klarte å rømme etter fire dager. Foto: Privat
I FARCS VOLD: Svenske Roland Larsson (69) ble kidnappet i Colombia i mai 2007. Samboeren Diana Patricia Peña ble også tatt, men sier hun klarte å rømme etter fire dager. Foto: PrivatVis mer

- Hæren forsinket løslatelsen av Roland

Blandet seg inn før utleveringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overleveringen av fire gisler som har sittet fanget hos FARC-geriljaen i Colombia, har ikke funnet sted som planlagt fordi hæren blandet seg inn, opplyser en journalist.


Journalisten Jorge Enrique Botero fulgte med da et helikopter fra Røde Kors søndag satte kurs mot jungelen i det sørlige Colombia for å plukke opp fire gisler som FARC-geriljaen hadde sagt seg villig til å løslate.

Gislene, tre politifolk og en soldat, skulle etter planen overleveres til en delegasjon fra Røde Kors.

Søndag så alt til å gå etter planen, og en talsmann til den colombianske senatoren Piedad Cordoba, som har forhandlet fram avtalen med FARC om løslatelsen av i alt seks gisler, opplyste at de fire første gislene var løslatt og på vei ut av jungelen.


Hindret

Men noen timer senere kom det nye opplysninger: Ifølge journalist Botero blandet hæren seg inn og hindret overleveringen av FARC-gangen. Flere militærhelikoptre skal blant annet ha sirklet over helikopteret til Røde Kors, sier Botero til den venezuelanske TV-stasjonen Telesur.

Telesur intervjuet også en FARC-leder som var ansvarlig for gisselløslatelsen, som sa at colombianske soldater drepte en av opprørerne i hans gruppe søndag.

Det var søndag uklart om den militære aksjonen ville føre til at FARC avbryter løslatelsen av gislene.

Mandag skal etter planen en politiker som har sittet fanget i mer enn sju år, løslates, mens det sjette gisselet, også en politiker, skal frigis noen dager senere.


- Velvilje

Gislene er de første som får friheten tilbake på et halvt år, og løslatelsene, som den venstreorienterte gruppa i desember i fjor lovte å gjennomføre, er ifølge FARC et tegn på velvilje.

I juli i fjor ble en av geriljaens mest profilerte fanger, den franskcolombianske politikeren Ingrid Betancourt frigitt etter over seks år i fangenskap.

Men fortsatt holder geriljaen hundrevis av mennesker fanget i de avsidesliggende fjellområdene i Sør-Colombia, blant dem en eldre svensk mann.


Svensk fange

Roland Larsson (69) ble kidnappet av FARC i mai 2007. Hans tre voksne barn har de siste månedene levd i uvisshet om hvordan faren har det, men nå har det kommet et livstegn, forteller datteren Matilda Olovsson til Aftonbladet.

På en video ser Larsson avmagret og syk ut, og han sier at det må betales inn penger for at han skal slippe fri.

Men Olovsson og brødrene hennes har ingen mulighet til å skaffe beløpet det bes om, og hun mener den svenske regjeringen bør gjøre mer for å få faren fri.

Ifølge en colombiansk avis har svenske myndigheter vært i kontakt med FARC for å få frigitt 69-åringen, men uten at den colombianske regjeringen skal ha blitt informert.

Larsson jobbet i flere år for Skanska i Colombia. Da han ble pensjonert, valgte han å slå seg ned i landet sammen med sin samboer.

FARC-geriljaen har tidligere kidnappet og sluppet fri svensker som arbeidet for det svenske firmaet. Da ble det etter alt å dømme utbetalt løsepenger.

(NTB)

 

SKULLE SETTES FRI: Politimennene Juan Fernado Galicia, Alexis Torres Zapata og Walter Lozano skulle også settes fri i dag. Foto: REUTERS/Colombian Police/Handout/Scanpix
SKULLE SETTES FRI: Politimennene Juan Fernado Galicia, Alexis Torres Zapata og Walter Lozano skulle også settes fri i dag. Foto: REUTERS/Colombian Police/Handout/Scanpix Vis mer