VOKTER RO OG ORDEN: Den thailandske hæren er høyst til stede i Bangkok etter at de for et døgns tid siden erklærte unntakstilstand. I bakgrunnen et protrett av kong Bhumibol. Foto: RUNGROJ YONGRIT / EPA / NTB SCANPIX
VOKTER RO OG ORDEN: Den thailandske hæren er høyst til stede i Bangkok etter at de for et døgns tid siden erklærte unntakstilstand. I bakgrunnen et protrett av kong Bhumibol. Foto: RUNGROJ YONGRIT / EPA / NTB SCANPIXVis mer

Hæren holder Thailand i et jerngrep

Unntakstilstand med sensur og forbud mot demonstrasjoner ser ut til å fungere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Snart et døgn etter at hæren innførte unntakstilstand i Thailand - for å dempe den politiske volden i landet - har hæren tilsynelatende klart å dempe de voldelige sammenstøtene gjennom de strenge tiltakene de nå har innført.

28 drept 28 er drept og 700 skadd i de siste ukenes politiske uro, som kommer i kjølvannet av at statsminister Yingluck Shinawatra ble avsatt og en overgangsregjering innsatt. Dette etter et valg som ble underkjent av den thailandske grunnlovsdomstolen.

Hærens beslutning om unntakstilstand kom overraskende på fungerende statsminister Niwattumrong Boonsongpaisan, ifølge en kilde som står ham nær, melder CNN. Hæren på sin side framholder at de ikke har gjennomført et kupp, som de har gjort flere andre ganger de siste åra.

Hærens sjef, general Prayuth Chan-ohca, sier ifølge Bangkok Post at han ikke vil tillate noe blodbad. Han sier videre at unntakstilstanden vil vare

- Hæren har som mål å opprettholde orden og sikkerhet for alle grupperinger og parter. Folk oppfordres til ikke å få panikk, og til å fortsette med sine daglige gjøremål, uttaler generalløytnant Nipat Thonglek på hærens egen TV-kanal.

Innbyggere i Bangkok melder om militært nærvær på viktige trafikknutepunkter. I tillegg har soldater tatt oppstilling ved radion- og TV-stasjoner, og erklært at de stasjonene må være parat til å bryte av sine regulære sendinger «ved behov». Samtidig opplevde journalister at deres brukerkontoer på sosiale medier ble blokkert.

Menneskerettighetseksperter ser på unntakstilstanden med bekymring, og mener tiltaket er antidemokratisk.

- Med dette er hæren ett skritt nærmere helt å ta over makten fra den sivile administrasjonen, sier Sunai Pasuk ved Human Rights Watch til CNN.

- Rolig Den norske ambassaden i Bangkok melder imidlertid at de opplever situasjonen som rolig, i likhet med en rekke nordmenn bosatt i Thailand. Det oppholder seg til enhver tid over 6000 nordmenn i landet.

- Det har foreløpig ikke vært noen dramatikk rundt innføringen av militær unntakstilstand, skriver de på hjemmesida.

KREVER REGJERINGENS AVGANG: Her venter demonstranter på opposisjonsleder Suthep Thaugsuban. I likhet med familien Shinawatras støttespillere rødskjortene krever de overgangsregjeringens avgang. Foto: MANAN VATSYAYANA / AFP / NTB SCANPIX
KREVER REGJERINGENS AVGANG: Her venter demonstranter på opposisjonsleder Suthep Thaugsuban. I likhet med familien Shinawatras støttespillere rødskjortene krever de overgangsregjeringens avgang. Foto: MANAN VATSYAYANA / AFP / NTB SCANPIX Vis mer

Ambassaden melder at det meste av sentral samferdsel - som de to store flyplassene i byen, samt undergrunns- og overgrunnsbanen - fungerer som normalt. De råder likevel nordmenn i Thailand til å unngå demonstrasjoner, og til å holde seg oppdatert via store thailandske medier.

- Man bør være forberedt på at sikkerhetssituasjonen kan forverre seg på kort tid, formaner ambassaden.

Støtte til Thaksin Den politiske uroen i Thailand bunner i kontroversen rundt tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som er dømt for korrupsjon og maktmisbruk, og som lever i landflyktighet. Thaksin har sterk støtte i det thailandske folket, ikke minst blant de mange fattige.

Thaksins støttespillere kaller seg gjerne rødskjorter, og støtter også hans nå avsatte søster Yingluck. Rødskjortene, i likhet med andre politiske grupperinger, krever overgangsregjeringen avsatt.

Overgangsregjeringens statsminister Boonsongpaisan har bedt valgkommisjonen om et nyvalg 3. august.