- Hæren i Egypt vil oppheve grunnloven og oppløse nasjonalforsamlingen

Dersom krisen i landet ikke blir løst innen i morgen.

STORE DEMONSTRASJONER: Over 14 millioner demonstranter har trukket ut i gatene i egyptiske byer den siste tida. Demonstrantene vil at Egypts president Mohammed Mursi skal trekke seg. Foto: AP Photo/Amr Nabil
STORE DEMONSTRASJONER: Over 14 millioner demonstranter har trukket ut i gatene i egyptiske byer den siste tida. Demonstrantene vil at Egypts president Mohammed Mursi skal trekke seg. Foto: AP Photo/Amr NabilVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Egypts hær vil oppheve grunnloven og oppløse nasjonalforsamlingen dersom krisen i landet ikke blir løst innen i morgen, ifølge militærkilder.

Hærens øverste råd diskuterer fortsatt detaljene i deres veikart, som er ment å løse den politiske krisen hvis regjeringen og opposisjonen ikke greier å bli enige. Men noen opplysninger har altså lekket ut.

Overgangsråd Ifølge de militære kildene som uttaler seg til nyhetsbyrået Reuters, vil hæren at opposisjonen slutter seg til veikartet før det settes ut i livet.

Et overgangsråd skal styre landet inntil grunnloven er endret, noe som etter planen skal ta noen få måneder. Deretter skal det holdes presidentvalg.

Stiller krav De nye opplysningene kommer dagen etter at lederen av den Egyptiske hæren, Abdel Fattah al-Sisi, stilte krav til president Muhamed Mursi. El-Sisi ga Mursi 48 timer til å løse krisa i Egypt. 

I dag tidlig ble det imidlertid klart at Mursi ikke gir etter for ultimatumet.

Han sier ifølge Al Jazeera at han akter å følge sin opprinnelige plan for nasjonal konsolidering.

Ønsker nyvalg Hærens krav kommer som følge av at minst 14 millioner mennesker har gått ut i gatene i protest mot presidenten, ett år etter at han ble innsatt. Mange av dem krever hans avgang.

Nå støtter også Egypts nest største islamistiske parti, det ultrakonservative al-Nour, opposisjonens krav om nyvalg.

Al-Nour offentliggjorde seint i går en uttalelse der de tar til orde for nyvalg og opprettelse av en teknokratregjering, melder Ahram Online.

- Et kuppforsøk Partiet går dermed imot en allianse av islamistiske partier. De oppfordrer til støttedemonstrasjoner for president Mohamed Mursi, som representerer Det muslimske brorskap.

Alliansen av islamske partier sier den respekterer alle initiativer for å løse den politiske krisen, men at grunnloven må følges.

De mener hærens ultimatum om en løsning innen 48 timer er et kuppforsøk, skriver NTB.

Seks ministre ut Mursi skulle holde en tale ved 23-tida norsk tid i går, men han dukket ikke opp. Det gikk rykter i Kairo om at presidenten hadde møter med de militære og/eller opposisjonen.

Avisa Le Monde melder imidlertid at opposisjonen nekter å gå i dialog med Mursi og at venstreliberale FSN allerede har meldt at de ikke lenger ser på presidenten som legitim.

Ifølge avisa har seks ministre i Mursis regjering gått av siden hærens 48-timers krav ble fremsatt, deriblant Egypts utenriksminister Mohammed Kamel Amr.

MØTER KRAV: Etter at over 14 millioner mennesker har demonstrert mot president Muhammed Mursi, stiller hæren krav om en løsning på krisen i landet innen i morgen. Ifølge militærkilder vil de oppheve grunnloven og oppløse nasjonalforsamlingen dersom dette kravet ikke innfris. Foto: REUTERS/Murad Sezer
MØTER KRAV: Etter at over 14 millioner mennesker har demonstrert mot president Muhammed Mursi, stiller hæren krav om en løsning på krisen i landet innen i morgen. Ifølge militærkilder vil de oppheve grunnloven og oppløse nasjonalforsamlingen dersom dette kravet ikke innfris. Foto: REUTERS/Murad Sezer Vis mer