Hæren i Jemen deserterer

Soldater ut i gatene for å beskytte demonstrantene i formiddag.

BEGRAVELSE: 52 mennesker ble drept da sikkerhetsstyrker skjøt mot fredelige demonstranter fredag. Foto: REUTERS/Khaled Abdullah/Scanpix
BEGRAVELSE: 52 mennesker ble drept da sikkerhetsstyrker skjøt mot fredelige demonstranter fredag. Foto: REUTERS/Khaled Abdullah/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jemens president Ali Abdullah Salehs dager ser ut til å være talte. I dag morges erklærte den mest innflytelsesrike militære lederen i landet, general Ali Mohsen al-Ahmar, at han hadde slått seg sammen med opposisjonen mot Saleh og tatt sine soldater med seg. Al-Ahmar har 60 prosent av Jemens soldater under sin kommando.

Og ikke nok med det; han er også halvbroren til presidenten. Kort etter deserterte to andre generaler og tok sine soldater med seg.

Snudd på hodet Soldater, stridsvogner og pansrede personellkjøretøyer ble kort etter beordret ut i hovedstaden Sanaas gater for å beskytte demonstrantene som daglig krever presidentens avgang. Det er en ny situasjon.

Før helgen gikk flere av lederne i Ali Abdullah Salehs egen stamme ut og krevde hans avgang. Det ble sett på som meget kritisk for presidenten, siden stammeveldet er så viktig i landet. Søndag gikk to statsråder av, og president Saleh oppløste regjeringen sin.

Samtidig meldte landets FN-ambassadør at han hadde gått av. Hittil i dag har ambassadørene i Jordan og Syria meldt sin avgang, det har også visepresidenten i landets nasjonalforsamling.

Ved 13-tida norsk tid er det meldt at også guvernøren i Aden i Sør-Jemen er gått av.

Det har vært demonstrasjoner i Jemen siden begynnelsen av januar, men president Saleh beseglet trolig sin skjebne fredag. Da skjøt sikkerhetsstyrker og sivilkledde snikskyttere mot tusenvis av demonstranter utenfor universitetet i Sanaa og drepte mer enn 50 mennesker. Det ble for mye selv for lojale generaler.

Siden 1990 Ali Abdullah Saleh har sittet som president i et samlet Jemen siden 1990, og demonstrantene har krevd hans umiddelbare avgang. Han sier imidlertid at han vil sitte til 2013, noe som er helt uakseptabelt for opposisjonen.

En av presidentens talsmenn sa i formiddag at islamister sto bak det som nå skjer i landet, men den uttalelsen er like troverdig som Muammar Kadhafis beskyldninger at al-Qaida sto bak opprøret i Libya.

Mye tyder nå på at president Saleh må gå frivillig, eller risikere et militærkupp.

- SKJØT RETT ETTER BØNNEN: Fredag samlet demonstranter seg i bønn i hovedstaden. Rett etter bønnen skjøt sikkerhetsstyrker kledd i sivil fra takene og drepte 52 mennesker. Det er ikke kjent hvordan det gikk med den lille jenta på bildet. Foto: Muhammed Muheisen/AP Photo/Scanpix
- SKJØT RETT ETTER BØNNEN: Fredag samlet demonstranter seg i bønn i hovedstaden. Rett etter bønnen skjøt sikkerhetsstyrker kledd i sivil fra takene og drepte 52 mennesker. Det er ikke kjent hvordan det gikk med den lille jenta på bildet. Foto: Muhammed Muheisen/AP Photo/Scanpix Vis mer