Hæren kan bli satt inn på grensa

Tolldirektoratet skal i formiddag vurdere om de trenger bistand til å gjennomføre kontroller på grensa for å overholde importforbudet. Det kan bli aktuelt å kalle inn politi, soldater eller sivilforsvar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka 11.30 startet et møte mellom ledelsen i Tolldirektoratet og distriktsjefene for de fire største tolldistriktene i Norge. Tema for møtet er hva man skal gjøre framover, og hvilke ressurser som trengs for å oppfylle myndighetenes krav om at importforbudet av matvarer fra EU/EØS- og EFTA-området overholdes.

Sine egne først

- Vår strategi er først og fremst å bruke krefter fra egne rekker. Husk politiet har også veldig mange andre oppgaver å ivareta, enn å sjekke biler på grensa, sier assisterende tolldirektør Finn Fredriksen til Dagbladet.no.

Dersom politiet blir bedt om å bistå tollvesenet, er det politiet som eventuelt bestemmer om de vil kalle inn mannskaper fra hæren, sivilforsvaret eller politireserven.

- Vi har ikke fått noen anmodning om bistand ennå, men får vi det, vil vi selvfølgelig imøtekomme forespørselen så langt det er mulig. Hvis vi får en anmodning, må vi se hva slags definert behov tollvesenet trenger, og først da kan vi komme tilbake til spørsmålet om hva vi kan bistå med, sier informasjonssjef Liv Merethe Viker i politidirektoratet.

Før møtet startet i formiddag hadde ikke ledelsen i Tolldirektoratet et godt nok grunnlag til å ta stilling til om man skal be om ytterligere bistand.

- Det er det vi nå skal vurdere skikkelig, sier tolldirektøren.

For snart to uker siden uttalte tolldistriktssjef Øystein Haraldsen ved Østfold tolldistrikt til Dagbladet at det ikke var nok folk i tollvesenet til å bemanne grenseovergangene 24 timer i døgnet.

- Å lukke grensa hermetisk er umulig, sa Haraldsen den gang.

Mindre trafikk

I dag er det kommet rapporter fra Svinesund og Kongsvinger om at trafikken over grensa er mindre enn normal.

- Vi har ingen eksakte tall, men ting tyder på at trafikken har gått ned i forhold til hva som er vanlig, sier Fredriksen.

Han tror tilbakegangen kan skyldes at folk er blitt informert om situasjonen som er oppstått, noe mange ikke var i går da presset mot grensa, og spesielt Svinesund var stor. Hver eneste uke passerer 91 000 biler de 68 grensestasjonene langs Norges grense.

I går klarte ikke tollerene å ta unna presset fra alle de som kom til landet. 60 tollere sto klare for å ta i mot fergene i Oslo. 15 tjenestemenn sto klare på Gardermoen.

- Det var mange flere enn normalt, sier Fredriksen.

Han sier at tollvesenet også arbeider med planer om å omdisponere tollmannskap fra mindre pressområder til grensestasjoner der mange passerer.