Hæren kaster president Mursi og setter grunnloven til side

Og statsministeren settes i fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hæren setter til side grunnloven i Egypt, opplyser en talsmann like over klokka 2110 norsk tid.

- Hæren har gått med på et politisk veikart skissert sammen med politiske ledere og andre framtredende personer. Mohamed Mursi har ikke levd opp til jobben sin som president for det egyptiske folk, sier general Abdul Fatah Khalil Al-Sis - forsvarssjef i Egypt.

Sjefen for grunnlovsdomstolen i Egypt - Adli Mansour - er utnevnt til midlertidig president, opplyser forsvarssjefen.

Den egyptiske forsvarssjefen sier i en kringkastingstale til det egyptiske folk at hæren i flere måneder har oppfordret til nasjonal forsoning. Han sier videre at president Mohamed Mursi ikke har innfridd befolkningens krav, og at hæren er blitt enig med politikere og andre framtredende figurer om et såkalt politisk veikart der framtida i Egypt skal skisseres.

Jubel Dette innledes altså med at Mursi kastes og det skal velges ny president om litt.

Ifølge Sky News blir talen møtt med voldsom jubel i gatene i Kairo. Hundretusener har møtt fram for å gjøre sitt for at Mursi måtte gå.

- Folket og hæren er som én hånd, ropte folk i kor på plassen, forteller et Reuters-vitne på stedet ifølge NTB.

<strong>VILL JUBEL:</strong> Demonstranter hyller Abdel Fattah al-Sisi, forsvarsministeren i Egypt, som avsatte president Mohamed Mursi. Foto: AFP PHOTO / KHALED DESOUKI
VILL JUBEL: Demonstranter hyller Abdel Fattah al-Sisi, forsvarsministeren i Egypt, som avsatte president Mohamed Mursi. Foto: AFP PHOTO / KHALED DESOUKI Vis mer

I en uttalel se til nyhetsbyrået AFP sier en høytstående Mursi-talsmann at Mursi ber egyptere stå imot kuppet - men bare med fredelige virkemidler. Til AP sier en Mursi-talsmann at den forhenværende presidenten er flyttet til ukjent sted.

Politisk veikart Nyhetsbyrået Reuters meldte ved 2015-tida onsdag at et «politisk veikart for Egypt» ville bli presentert av Mohamed ElBaradei og sentrale religiøse ledere. Sammen med ElBaradei står blant andre sjeiken som leder Al-Azhar-institusjonen i Kairo og pave Tawadros, leder for den koptiske kirken, ifølge NTB.

Mohamed Mursi skal ha fått beskjed av hæren klokka 19.00 i kveld at han ikke lenger er president, ifølge avisa Al-Ahram.

Samtidig opprettholder en ankedomstol i Kairo en fengslingskjennelse for Egypts statsminister Hisham Kandil og har beordret at han avsettes.

- Nytt valg Egyptiske og internasjonale medier meldte ved 2020-tida norsk tid at det trolig vil bli en kort overgangsperiode i Egypt, før det utlyses nytt president- og parlamentsvalg. Flere medier, som Sky og Channel 4 siterer egyptiske MENA på dette.

Det statlige nyhetsbyrået MENA skriver ifølge NTB at planen som hæren støtter, forutser en kort overgangsperiode som skal følges av presidentvalg og valg på nasjonalforsamling. Møtet mellom de militære og en gruppe politiske og religiøse ledere er avsluttet, blir det opplyst ifølge NTB. På Facebook melder den egyptiske hæren at det vil komme en uttalelse innen kort tid.

Det er sannsynlig at dette blir løsningen på den svært kaotiske situasjonen som oppsto i Egypt da hæren utførte det president Mohamed Mursi omtalte som et militærkupp i ettermiddag.

Ifølge egyptiske medier har det vært sammenstøt i minst seks provinser i Kairo. Minst 50 personer er skadd, ifølge det egyptiske helsedepartementet.

- Høy stjerne Til NTB sier den norske Egypt-eksperten og Midtøsten-forskeren Jacob Høigilt at det at militæret overtar makten ikke er nok til å løse Egypts problemer. Han mener mange egyptere er ambivalente til hæren, selv om en stor del av befolkningen støtter maktovertakelsen.

<strong>VIL HA NYTT STYRE:</strong>- Forsvinn, roper disse demonstrantene som ønsker å styrte president Mursis. Foto: EPA / NTB scanpix
VIL HA NYTT STYRE:- Forsvinn, roper disse demonstrantene som ønsker å styrte president Mursis. Foto: EPA / NTB scanpix Vis mer

- Hæren har en høy stjerne, men samtidig gjorde den ikke så mye positivt i løpet av det året den satt med makten. President Mohamed Mursi har heller ikke levert og har tapt mye oppslutning. Jeg tror egypterne føler de må velge mellom flere onder, sier Høigilt til NTB.

Han er ikke overrasket over onsdagens meldinger om militærkupp og husarrest for president Mursi. Men den videre utviklingen i Egypt er svært uviss, ifølge forskeren.

- Spørsmålet er om det kan være et første skritt i riktig retning, sier Høigilt, som til daglig er forsker ved Forskningsstiftelsen Fafo.

Vanskelig å spå Han understreker at Mursi ble valgt til president og har mange bak seg. Men hva Mursi nå vil foreta seg, og om han vil bidra til å roe gemyttene, er det vanskelig å spå om.

Mursi har antydet at han kan komme til å dø i sitt forsvar for demokratiet, men det vil neppe skje, mener forskeren. Mursi sa dette i sin aller siste tale før han nå skal ha mistet makta. Talen kan sees i videoen til høyre.

- Han kan godt si at han er villig til å dø, men det spørs om han får lov til det. Det muslimske brorskap er en sivil organisasjon, og det er vanskelig å se for seg syriske tilstander i Egypt, sier Jacob Høigilt til NTB.

Les også: Norske turoperatører følger situasjonen tett.

<strong>KONTROLL:</strong> Store hærstyrker har tatt kontroll over Mursi-tilhengerne i Nasr i Kairo. Presidenten selv påstås å være forlatt av sine støttespillere - men det er ikke bekreftet offisielt. Foto: AP / NTB scanpix
KONTROLL: Store hærstyrker har tatt kontroll over Mursi-tilhengerne i Nasr i Kairo. Presidenten selv påstås å være forlatt av sine støttespillere - men det er ikke bekreftet offisielt. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer