Hæren skjøt først i Chiapas

MEXICO (NTB-Reuters): Det var regjeringssoldatene som startet skytingen i den meksikanske landsbyen El Bosque i Chiapas denne uka, hevder de få gjenværende i landsbyen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ni mennesker, av dem åtte sivile, ble drept i sammenstøt mellom den indianske zapatist-geriljaen og regjeringssoldater i fjellandsbyen El Bosque onsdag denne uka. Det var en av de blodigste hendelsene i den urolige regionen siden zapatistene startet sitt opprør rundt nyttår 1994.

Den offisielle versjonen er at regjeringsstyrkene ble angrepet av zapatistgeriljaen. De få som ikke har rømt fra landsbyen har en helt annen versjon.

Etter at soldatene hadde tatt stilling i landsbyen, kom sikkerhetspolitiet med tyngre våpen, forteller et vitne. Åtte landsbyboere, noen av dem kledd i zapatistgeriljaens uniform, og en politimann ble drept i sammenstøtene.

Offensiv

Angrepet på El Bosque var tilsynelatende ledd i en regjeringsoffensiv for å gjenerobre zapatist-kontrollerte landsbyer og byer. Zapatistene har opprettet om lag 30 såkalte autonome opprørerkommuner. Angrepet på El Bosque var det fjerde til nå i år, i en stadig mer hardhendt militær offensiv for å knekke zapatistene.

Aksjonen møter samstemt fordømmelse fra opposisjonen og menneskerettsorganisasjoner i Mexico, som beskylder regjeringen for å provosere fram voldelige sammenstøt i Chiapas.

Fredsmekler trakk seg

Angrepet skjedde tre dager etter at mannen som ledet fredsforhandlingene mellom regjeringen og opprørerne, biskop Samuel Ruiz, gikk av. Det har vært stillstand i forhandlingene lenge.

Ruiz trakk seg fordi han sa myndighetenes trakasseri gjorde det umulig for ham å utføre arbeidet.

Latin-Amerikagruppene i Norge, som i lange perioder har hatt frivillige observatører i Chiapas, ber norske myndigheter protestere overfor den meksikanske ambassadøren.

(NTB)