DRAMATISK.  Situasjonen i Kirgistan er ute av kontroll.
DRAMATISK. Situasjonen i Kirgistan er ute av kontroll.Vis mer

Hæren skyter for å drepe

Situasjonen er ute av kontroll i Kirgisistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| I byen Jalalabad skal væpnede menn i dag ha stormet et sjukehus. Her skal det ha brutt ut kamper med en annen væpnet gruppe og pasienter og ansatte skal ha barrikadert seg inn på sykehuset, melder det russiske nyhetsbyrået Interfax ifølge Expressen.

Også i byen Osj er situasjonen svært urolig. I begge byene har soldater fått tillatelse til å skyte for å drepe. Så langt skal 80 være drept og rundt 1000 skadd etter at det for to dager siden brøt ut opptøyer mellom etniske usbekere og kirgesere sør i Kirgisistan.

Fortsetter Interimregjeringen i landet innførte i går unntakstilstand i begge byene, uten at det ser ut til å ha roet situasjonen, melder CNN. Ekstra hær- og politistyrker har blitt sendt til den sørlige delen av landet og det er også blitt innført portforbud.

En talsmann for det kirgisiske innenriksdepartementet sier til BBC at situasjonen er «svært dramatisk» og at «urolighetene ikke ser ut til å stoppe.»

Kirgisistan har bedt Russland om hjelp, men russerne har så langt ikke villet gripe inn i det de kaller en intern konflikt.

Russland har 150 soldater i Kirgisistan, men disse har blitt bedt om ikke å gripe inn.

Bekymret USA er bekymret for situasjonen og overvåker situasjonen nøye, ifølge NTB.

Og en talsmann for amerikansk UD sier at USA ber om en kjapp løsning på konflikten og at de støtter FN og Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) sine forsøk på å finen en løsning og tilby humanitær hjelp til ofrene.

Dette er ikke første gang det bryter ut konflikt mellom  usbekere og kirgesere i Kirgisistan. Også i 1990  brøt det ut uroligheter. Da ble flere hundre mennesker drept.

Helgas uroligheter skal være de verste siden daværende president  Kurmanbek Bakiyev ble styret i apirl i år.

Kirgisisitan er strategisk viktig i Kaukasus fordi flere oljeledninger går gjennom landet, og både USA og Russland har militærbasser der.