- Hæren stjeler matvarehjelp

BEIJING (NTB): Den nordkoreanske hæren stjeler matvarehjelp fra sivilbefolkningen, forteller vitner i grenseområdet mellom Nord-Korea og Kina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dette området når nesten ingen hjelp fram til de nødlidende, heter det i en rapport som Leger uten Grenser har laget etter å ha intervjuet flyktninger fra Nord-Korea og andre vitner på den kinesiske siden av grensen.

En lærer i den kinesiske grensebyen Tumen sier at hans slektninger i Nord-Korea har fortalt hvordan nordkoreanske myndigheter aktivt går inn for å føre internasjonale hjelpeorganisasjoner bak lyset.

For ett år siden fikk familier i byen utdelt korn, men de fikk beskjed om ikke å røre kornet, skriver Hongkong-avisen South China Morning Post. Utlendinger kom for å kontrollere at kornet var kommet fram til befolkningen. Straks de hadde reist sin vei, kom myndighetene og hentet kornet.

En kinesisk prest sier han så en statsdrevet forretning som var fylt av sekker med korn fra Røde Kors da han nylig var i byen Xinouzhu.

- Jeg spurte min bror hvordan kornet ble utdelt. Han svarte at ingen hadde hørt at kornet skulle utdeles, sier han.

Ingen hjelp

En flyktning som har gått til fots mange mil til grensebyen Hyesan i Nord-Korea, sier han så døde langs hele veien. Ingen i hans by har fått noen hjelp, og en av tre er døde av sult, sier han. Mange dør på jernbanestasjonen, mens de venter på å komme med et tog i håp om å komme seg unna nøden. Andre vitner forteller at hærens biler drar omkring om natten for å plukke opp døde.

De fleste nordkoreanerne som ble intervjuet sier at staten sluttet å dele ut matrasjoner i 1995.

FN truer

FNs matvareprogram, WFP, truer med å redusere matvarehjelpen til Nord-Korea på grunn av vanskeligheter med å kontrollere utdelingen.

Lederen for WFP, Catherine Bertini, sier at 20 prosent av befolkningen i Nord-Korea bor i 50 kommuner som FN er nektet adgang til, og at det er grunn til å frykte at matvarehjelpen ikke kommer fram til de nødlidende i disse områdene.

(NTB)