Hærsjef al-Sisi er Egypts sterke mann

Egyptisk historie vil gjenta seg selv hvis hæren til slutt griper direkte inn i den politiske utviklingen.

LANDETS STERKE MANN: Egypts forsvarsminister og hærsjef Abdel Fattah al-Sisi vil gjøre alt han kan for å få en slutt på krisen,men samtidig ønsker han å unngå direkte militært styre, sier eksperter. Foto: AFP PHOTO / KHALED DESOUKI
LANDETS STERKE MANN: Egypts forsvarsminister og hærsjef Abdel Fattah al-Sisi vil gjøre alt han kan for å få en slutt på krisen,men samtidig ønsker han å unngå direkte militært styre, sier eksperter. Foto: AFP PHOTO / KHALED DESOUKIVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sisi vil gjøre alt han kan for å få en slutt på krisen, men ønsker samtidig å unngå direkte militært styre slik Egypt hadde i 2011-2012, sier eksperter. Demonstrantene på Tahrir-plassen viser generalene sin tillit ved taktfast å rope «Hæren og folket står sammen».

Generalene har gitt Egypts hardt pressede president Mohamed Mursi et ultimatum om å løse den politiske krisen, ellers vil de gripe inn.

I en Facebook-melding heter det at de militære vil ofre sitt ofre blod for å beskytte folket mot « terrorister, radikale og idioter».

- Hæren ønsker ikke å ta makten - Situasjonen ligner et sportsoppgjør, der det ene laget har tatt ledelsen i siste sekund, holder på ballen og trekker ut tiden for å vinne. Etter at hæren fastsatte sin tidsfrist, er det liten sjanse for forsoning, skriver Jerusalem Post.

- Hæren ønsker ikke å ta makten, men den stilte sitt ultimatum fordi den mente det var nødvendig. Han spår at de militære vil inngå forhandlinger med regjeringen slik at Mursi kan bli sittende en stund til, hvis den ikke ser seg helt nødt til å overta.

Mursi avviser Mursi har vist liten vilje til å komme de militære i møte, og peker på at han er landets første demokratisk valgte president.

Han avviser alle forsøk på å svekke hans autoritet, ber de militære trekke tilbake sitt ultimatum og sier han ikke vil la seg diktere.

De militære har spilt en viktig rolle i Egypts historie siden revolusjonen der kong Farouk ble avsatt og landet gjort til republikk i 1952. Den tidligere obersten Gamal Abdel Nasser ble president og ledet landet fram til sin død i 1970.

Anwar Sadat, som overtok etter Nasser, ble drept under en parade i Kairo i 1981, etter at han noen måneder før hadde slått ned et forsøk på militærkupp. Drapsmennene var offiserer som tilhørte en ytterliggående islamistisk gruppe.

(NTB)