Hærsjef flyktet fra Norge

Hærsjefen på Fiji måtte i dag styre sine styrker fra Norge da kuppmakere slo til mot landets myndigheter i morges.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Fiji

  • Fiji er et øyrike i Stillehavet, bestående av 332 øyer. Ca hundre av dem er bebodd.
  • Befolkningen er på 772 655. De to største befolkningsgruppene er av indisk og polynesisk avstamming.
  • Ca 60 % av befolkningen bor i de to viktigste byene, hovedstaden Suva og Lautoka.
  • Fiji er medlem av FN og av det britiske samveldet.Hærsjefen har i ettermiddag forlatt Norge med mål for hjemlandet i Stillehavet. Men før han dro ga han ordre om at militæret på øya skulle forsøke å slå ned kuppmakerne.

Frank Bainimarama er hærsjef på Fiji og han har oppholdt seg i Norge siden mandag denne uka. Han deltok på et kurs i regi av FN. Kurset har som mål å utdanne toppledere til arbeid i FN-organisasjonen.

Frykter opptøyer

Bainimarama ble orientert om statskuppet på Fiji i morges, og han ga da ordre om at de militære styrkene på øya skulle settes inn mot kuppmakerne. Bainimarama har beordret sine soldater til å opprettholde ro og orden i landet.

Innbyggerne i hovedstaden Suva er bedt om å forlate sentrum av byen og oppholde seg innendørs hjemme. Folk advares også mot å reise inn til hovedstaden. Soldater er utplassert på en rekke steder i landet for å bistå politiet som har ansvar for ro og orden i landet. Soldatene ble utkommandert på direkte ordre fra Frank Bainimarama som forlot Norge i dag.

Avlyst

Kurset Bainimarama har deltatt på har funnet sted på Sessvollmoen like nord for Oslo. I dag skulle kursdeltagerne etter planen reise til New York, men Fijis hærsjef har umiddelbart avbrutt sitt besøk og reist til Fiji via Tyskland.

Han ble kjørt til Gardermoen i ettermiddag, og klokken 12.35 fløy han videre til Frankfurt med Lufthansa. Derfra drar han rett til Fiji for å lede de militære styrkene mot kuppmakerne.

Fredag ettermiddag opplyser UD at det er om lag 20-25 nordmenn på Fiji, de fleste backpackere.

– Vi frykter større sivile opptøyer, men situasjonen er svært uavklart. Foreløpig må vi bare avvente situasjonen, men vi oppfordrer alle nordmenn i området til å følge myndighetens oppfordring om å gå minst mulig utendørs, sier UDs pressetalsmann Victor Rønneberg til Nettavisen

I BRANN: I Fijis hovedtstad Suva er det nå innført unntakstilstand og portforbud etter omfattende plyndring.