KAOS I BANGKOK:  Store politistyrker er satt inn for å prøve å holde orden i Thailands hovedstad. Foto:AFP/Pornchai KITTIWONGSAKUL
KAOS I BANGKOK: Store politistyrker er satt inn for å prøve å holde orden i Thailands hovedstad. Foto:AFP/Pornchai KITTIWONGSAKULVis mer

Hærsjefen vil kvitte seg med statsministeren

Krevde nyvalg på direktesendt tv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BANGKOK/OSLO (Dagbladet.no): Hærsjefen i Thailand, Anupong Paojinda, vil oppløse landets nasjonalforsamling og ber om at det holdes nyvalg, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Meldingen kommer etter at tusenvis av demonstranter i går overtok Bangkoks internasjonale flyplass, noe som har rammet turistnæringen hardt.

Hærsjefen skal ikke ha kommet med noen trusler eller ha stilt noe ultimatum.
- Dersom statsministeren vil gi noe til det thailandske folket, så skal han gå av, sa hærsjef Anupong Paojinda på den tv-sendte pressekonferansen i ettermiddag lokal tid. Det opplyser Dagbladet.nos reporter i Thailand, Harald Henschien.

- Ikke et kupp

Den thailandske regjeringen har sittet samlet i krisemøte i formiddag i sine provisoriske lokaler på den andre flyplassen i hovedstaden Bangkok, Don Mueng, etter at det i natt ble kastet granater inne på den tettpakkede hovedflyplassen.

Turistene som satt fast på flyplassen er nå evakuert.


Hærsjef Paochinda har i dag hatt krisemøte med representanter for regjeringen, næringslivet og sikkerhetsstyrkene. Under en pressekonferanse etter møtet understreket han at de militære ikke har planer om å gjennomføre et nytt kupp.
— Dette er ikke et kupp. Dersom et kupp ville ha gjort slutt på problemene, ville jeg ha gjennomført det. Men et kupp ville ikke ha løst noe, sa hærsjefen.


Vil ikke snakke

Den mektige hærsjefen oppfordret samtidig demonstrantene fra opposisjonsbevegelsen til å forlate den internasjonale flyplassen.

Demonstrantene tilhører gruppen Folkealliansen for demokrati (PAD), som siden mai har demonstrert mot regjeringen som den beskylder for å være korrupt og kontrollert av tidligere statsminister Thaksin Shinawatra.

Demonstrantenes leder, Sondhi Limthongul, har takket nei til å snakke med myndighetene for å få slutt på demonstrasjonen, ifølge Reuters.

- Du (statsministeren, red. anm.) må gå av før vi setter oss ned og snakker med deg, sier demonstrasjonslederen ifølge nyhetsbyrået. 


PAD er en løs koalisjon av rojalister, medlemmer fra landets gamle elite og middelklassen og har siden mai gjennomført demonstrasjoner med krav om at statsminister Somchai Wongsawat går av.
Opposisjonen anklager Wongsawat for å være løpegutt for landets tidligere statsminister, den korrupsjonsdømte Thaksin Shinawatra som ble jaget i eksil av de militære i 2006

Dagbladet.no kommer med mer.