- «Hæstkuk» ikke bare et skjellsord

Lagrettsdommer og professor i kræsj med Språkrådet.

HÆSTKUK: Politifolk på jobb er gjerne målskive for den omstridte ordbruken. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

HÆSTKUK: Politifolk på jobb er gjerne målskive for den omstridte ordbruken. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

Vis mer
Publisert

Hæstkuk» er ordet. Eventuelt «hestkuk», avhengig av dialekt og muntlig språk.

Politifolk på jobb er gjerne målskivene når ordbruken dukker opp i retten.

Lovlig eller straffbart å titulere en polititjenestemann for «hæstkuk»?

En lang rekke dommer i tingrett, lagmannsrett og Høyesterett de siste 25 årene sier både «ja» og «nei».

Vi har ikke den nøyaktige ja/nei-statistikken.

Men nei/ikke lovlig konkluderer den aller ferskeste dommen fra Vestre Finnmark tingrett denne uka.

En 20 år gammel mann fra Alta er dømt til 42 000 kroner i bot, subsidiert 42 dager fengsel, for flere tilfeller av ulovlig bilkjøring, for å ha vist fingeren til politifolk og for å ha kalt dem «hæstkuk», melder Altaposten.

Nyhetsnettstedet iFinnmark referer fra dommen om vurderinger av «hæstkuk»-tiltalen:

- At finnmarkinger brer om seg med ord og uttrykk av denne type er både stigmatisererende og en utdatert tankegang - og under en hver omstendighet ikke korrekt.

Frifunnet og henlagt

Mannens forsvarer, advokat Benny Solheim har anket domspunktene for bruk av fingeren og «hæstkuk».

Begrunnelsen er at daværende Indre Finnmark tingrett frifant en mann for samme type tiltalepunkt med begrunnelse at «hæstkuk» er et vanlig uttrykk for landsdelen.

POLITI på jobb i Vågsbygd i Kristiansand i vinter i forbindelse med avdekking av en hasjplantasje. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB.
POLITI på jobb i Vågsbygd i Kristiansand i vinter i forbindelse med avdekking av en hasjplantasje. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB. Vis mer

- Det er behov for avklaringer. Tidligere er folk frifunnet for å ha kalt politifolk for «hæstkuk». Og i sommer henla Sør-Vest politidistrikt tre saker der det ble vist fingeren til politiet, sier advokat Solheim til iFinnmark.

Hvilken tolkning legges så i ordet «hæstkuk», i tillegg til å være navnet på kjønnsorganet til en hannhest/hingst?

Trøndelag og Nord-Norge

Norsk Ordbok (foreløpig ikke digitalisert for forbokstavene fra a til h) har to forklaringer, ifølge Nasjonalbiblioteket:

1. avlelem på hest

2. skjellsord (brukt mange steder i Trøndelag og i Nord-Norge).

- Språkrådet vil kategorisere «hæstkuk» som et skjellsord, uten å gi noen betegnelse av styrkegraden, sier seksjonssjef Daniel Ims i Språkrådet til Dagbladet.

Han understreker at Språkrådets vurdering av ord ut fra hvordan det blir brukt og tydet i ulike distrikter og dialekter, uansett ikke gir noen juridisk binding overfor rettsvesenet.

Skeiv og fette

Nå om dagen får Språkrådet stadig spørsmål tolkningen av ordet «skeiv».

- «Skeiv» er blitt tatt i bruk som en samlebetegnelse for ulike orienteringer som ikke er heterofili. Som vi for eksempel ser i organisasjonsnavnet Skeiv Ungdom, sier Ims.

Tolkningen av ordet «fette» på nordnorsk dialekt er et annet spørsmål spørsmålet seksjonen for språkrådgivning i Språkrådet har fått de siste par årene.

En Tromsø-mann ble nektet av Brønnøysund-registrene å få registrert et nytt vaskemiddelfirma under navnet Fette Reint.

Begrunnelse: seksuell overtone.

Men Næringsdepartementet overtrumfet Brønnøysund-registeret og godkjente Fette Reint.

Begrunnelse: i denne sammenhengen med Tromsø-dialekt, betyr fette «veldig reint».

Lagdommer Susann F. Skogvang i Hålogaland lagmannsrett i Tromsø er medlem av dommernes mediegruppe for å forklare juridiske irrganger.

- Ikke nødvendigvis skjellsord

Hun har også blant annet bakgrunn som professor ved Universitetet i Tromsø og som utreder for Høyesterett.

Skogvang har ikke lest den siste hæstkuk-dommen.

Hun har et par prinsipielle betraktninger.

- «Hæstkuk» er ikke nødvendigvis et skjellsord i Nord-Norge.

BÅE JA OG NEI: Men siste hæstkuk-dom i Alta sier nei til å titulere politifolk på denne måten. Foto: Ørn E. Borgen / NTB.
BÅE JA OG NEI: Men siste hæstkuk-dom i Alta sier nei til å titulere politifolk på denne måten. Foto: Ørn E. Borgen / NTB. Vis mer

- Og uansett hvordan et ord eller begrep blir tolket eller forstått, vil en slik vurdering ikke overstyre den juridiske vurdereringen. Det er premissene og omstendighetene i hver enkelt sak som er førende for vurderingen, kommenterer hun.

Ja/nei-utvalg

Her er noen av noen av hæstkuk-dommene de siste 25 årene:

1997: Alstahaug herredsrett, Nordland: 55-åring frikjent for å ha kalt en førstebetjent «din jævla hestkuk». Tilsvarende frifinnelse i Trondheim byrett uka før. - Et helt dagligdags uttrykk, i alle fall på Helgelandskysten, oppsummerte flertallet i Alstahaug herredsrett.

2000: Karmsund herredsrett, Rogaland: mann ilagt 2500 kroner i bot for å ha kalt lensmannsbetjent på Karmøy for «tullekuk». Frifunnet i samme rettssak for å ha kalt samme lensmannsbetjent for «idiot».

Her en rekke andre tituleringer som har vekslet mellom straff og frifinnelse.

2007: Salten tingrett, Nordland: 22-åring dømt til 18 dagers betinget fengsel og 3000 kroner i bot for blant annet å ha kalt UP-betjent «førrbanna hæstkuk». Samme mann frikjent to uker tidligere for å ha kalt poliitimann for «idiot».

2007: Tønsberg tingrett, Vestfold: politiet tilkalt til høylytt lutefisklag på restaurant i Tønsberg. Mann fra Nord-Norge frikjent for å ha kalt polititjenestemann og arrestforvalter for «hæstkuk». Arrestforvalteren, også han nordfra, forklarte i retten at «hæstkuk» ofte blir brukt på fleip der han kommer fra, ifølge NRK.

2008: Fredrikstad: Mann (35) 4000 kroner i bot for å ha kalt politimann «jævla hestkuk».

2012: Alstahaug tingrett, Nordland: Mann bøtlagt med 7000 kroner for å ha kalt politimann «fittetryne». Men frikjent for «trekuk» og «hæstkuk». Dagligtale, referer Troms Folkeblad.

2015: Indre Finnmark tingrett, Tana: Mann (48) og mann (34) frifunnet for å ha kalt poliitimann «hæstkuk». - Et vanlig uttrykk for landsdelen, og ikke mer enn man bør tåle ut fra daglig tale, siterer Altaposten fra dommen.

2015: Finnsnes, Troms: Mann (23) bøtlagt med 7000 kroner for å ha kalt politimann «hestkuk».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer