Hafslund-alarmer er ikke godkjent

- Kan være brannfelle, mener SINTEF-forsker. Direktoratet vil granske saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Torsdag i forrige uke døde to personer i brann i Hakadal da det monterte brannvarslingssystemet fra Hafslund sviktet.

Alarmen gikk to ganger - først i underetasjen, deretter i overetasjen.

Men da Hafslund mottok varselet, ringte de ikke automatisk brannvesenet. De prøvde først å kontakte kunden,og da det ikke gikk, sendte de en vekter som kom frem tjue minutter etter at alarmen gikk. Da var huset overtent og brannvesenet allerede på plass for å slukke, meldte VG Nett fredag. Et tilfeldig forbipasserende vitne hadde kontaktet dem.

Nå advarer SINTEF-forsker Øyvin Brandt mot Hafslunds alarmsystem som erstatning for vanlig røykvarsler.

- At brannalarmen gikk først i underetasjen, deretter i overetasjen, indikerer en brannutvikling. Når alarmen gikk to ganger uten at noen våknet, er det grunn til å stille spørsmål om kvaliteten på det lokale varslingssystemet, sier Brandt til Dagbladet.no.

- Unnasniking

Røykvarslere som brukes i Norge, skal være godkjent av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), og det er SINTEF NBL som utsteder godkjenningen med grunnlag i tilfredstillende testrapporter utstedt av godkjente testlaboratorier.

Informasjonsrådgiver i Hafslund, Karen Onsager bekrefter at deres brannvarslingssystem ikke er godkjent av DSB.

 TO OMKOM: To personer døde i brann i Hakadal sist torsdag. Hafslund-alarmen gikk. Foto: SCANPIX
TO OMKOM: To personer døde i brann i Hakadal sist torsdag. Hafslund-alarmen gikk. Foto: SCANPIX Vis mer

Ifølge Karen Onsager trenger ikke Hafslunds produkt å DSB-godkjennes fordi det ikke er en røykvarsler.

- Det vi selger er en røykdetektor, og den trenger ikke DSB-godkjenning, forklarer hun.

Vil granske

Direktør i avdeling for forebygging og el-sikkerhet i DSB, Tor Suhrke, var ikke klar over at Hafslunds system ikke hadde DSB-godkjenning.

- Jeg trodde Hafslund hadde sørget for at produktet deres var godkjent, sier han.

- Det er naturlig at vi vil ta tak i denne saken, sier han til Dagbladet.no.

Ifølge Brandt faller produktet mellom to stoler og ned i et hull i lovgivningen.

- De selger et system som ikke må kvalitetssikres av noen tredjepart. DSB har bundet regelverket sitt opp i formuleringen røykvarsler. Hafslund har sneket seg unna og kalt produktet sitt noe annet. Samtidig trenger det ikke godkjenning som et varslingssystem som er laget for å gi premiereduksjon i store bedrifter. Det er en mellomting mellom disse to systemene, sier Brandt.

Hafslund-alarmer er ikke godkjent

Onsager i Hafslund avviser at de forsøker å lure forbrukerne.

- Dette er på ingen måte noe bevisst unnasniking. Vi mener vi oppfyller kravene og mer til i hoveddelen av våre produkter ved at vi har en FG-godkjenning og følger EU-standarden EN-54-7, sier hun.

Til det sier Øyvin Brandt:

- Dette er i grunn litt lettvint å si. EN54 er en vid standard som egentlig er laget for brannalarm-anlegg for institusjoner og bedrifter. Hafslund har aldri sendt oss informasjon om sine produkter så jeg vet ikke om testingen de har utført er relevant for en røykvarsler i et privat hjem, sier Brandt.

- For lite brukervennlig

Det er påbudt med minst en røykvarsler i hver bolig i Norge, med alarm som skal være godt hørbar på soverommene. Mange velger i stedet Hafslunds pakker, som tilbyr flere slags alarmer i ett. Så lenge inngått abonnementsavtale er i orden, går alarmen til Hafslunds egen sentral.

- En røykvarsler er meget enkel å bruke, mens et alarmsystem vanligvis passer for bedrifter med egne folk som er kurset i å ha eget oppsyn med det. Jeg stoler ikke på at Hafslund har gjort nok for å sikre seg at privatpersoner har samme mulighet for å nyttiggjøre seg et brannalarmsystem som dette, sier SINTEF-forskeren.

Hafslund opplyser at ingen av deres data tyder på at alarmen i Hakadal-brannen sviktet.

- Hvorfor de to ikke våknet og kom seg ut, er noe vi håper etterforskningen vil finne svar på, sier Onsager.

Hafslund holder fast på fremgangsmåten sin ved brannalarm.

- Utfordringen vår er at mange lokale brannvesen ikke ønsker å rykke ut på uverifiserte branner. I Oslo og Elverum rykker brannvesenet direkte også på uverifiserte branner, og vi jobber med flere brannvesen som ønsker dette. Men noen brannvesen driver konkurrerende virksomhet og er ikke like positive, sier Onsdager.

Øyvin Brandt er også bekymret for hva som kan komme til å skje i hjem der røykvarsleren er byttet ut med en Hafslund-alarm og en bindingstid som faktisk går ut på dato, slik at en inngått avtale om service og oppfølging kan sies opp, med den følge at ingen lenger har kvalifisert ansvar for alarmens driftssikkerhet.

- Denne dypt tragiske brannen aktualiserer problemstillingen, som har ulmet i et års tid. Det er viktig i lys av en episode som denne at DSB tar seg bryet med å se nærmere på hva opplegget til Hafslund innebærer av kvalitet og sikkerhet, sier han.

80 000 kunder har montert Hafslunds brannalarmsystem. I fjor ble det solgt 21 000.

Flere relaterte saker her:

Romerikes Blad

VG Nett