Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hafslund granskes

Kredittilsynet gransker energiselskapet Hafslund for brudd på loven om verdipapirhandel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tilsynet mener noen i selskapet kan ha lekket sensitiv informasjon til Dagbladet.

Alarmen gikk i Kredittilsynet etter en artikkel i Dagbladet mandag denne uka. I artikkelen presenterte avisa ikke offentliggjorte regnskapstall for det børsnoterte selskapet Hafslund.

Jakter på navn

Tallene viste seg seinere å stemme, og Kredittilsynet har derfor startet kildejakt for å avsløre hvor Dagbladet fikk sine opplysninger fra.

- Det framstår for oss som en lekkasje av kursrelevant informasjon. Vi har derfor rettet en henvendelse til selskapet om saken, sier seniorrådgiver Jarle Johansen i Kredittilsynet. Tilsynet vil blant annet ha ei navneliste over alle som hadde tilgang til den sensitive regnskapsinformasjonen.

Ett års fengsel

Verdipapirhandelsloven har bestemmelser for hvordan sensitiv innside-informasjon skal behandles. Hensikten er å sørge for at alle aktører i børsmarkedet får tilgang til informasjon samtidig.

- Slike opplysninger skal ut via børssystemet. Når resultattall kommer i avisa før de skal, kan det være en overtredelse av lovens paragraf 2.2, sier Jarle Johansen.

Strafferammen for å bryte slike innsideregler er bøter eller fengsel i inntil ett år.

Vakte oppsikt

I Hafslund har saken vakt stor oppsikt.

- Hendelsen ble tatt opp både av administrasjonen og styreformannen på styremøtet vårt allerede mandag formiddag, sier informasjonsdirektør Frode Geitvik.

- Heldigvis fant vi en ryddig løsning sammen med Oslo Børs hvor vi sendte ut en melding som bekreftet lekkasjen før handelen på børsen åpnet mandag formiddag. Lekkasjen skal derfor ikke ha fått konsekvenser for handelen med aksjen, sier Geitvik.

- Men vi deler tilsynets bekymring. Slike lekkasjer skal ikke skje, og har heller aldri skjedd før i Hafslund.

Hos Oslo Børs får Dagbladet opplyst at de anser seg ferdig med saken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media