Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hafslund-styret kastet

Styret i Norges største kraftselskap, Hafslund, ble kastet på et dramatisk møte i generalforsamlingen i Oslo mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Byrådet i Oslo ønsket en annen sammensetning av styret for å sikre sin posisjon som hovedaksjonær og eier av 53,7 prosent av Hafslund. Denne aksjeposten er nå lagt ut for salg.

Frp-leder Carl I. Hagen, olje- og energiminister Einar Steensnæs (KrF), Ap-leder Jens Stoltenberg og SVs Øystein Djupedal har alle kastet seg inn i kampen om Hafslunds fremtid.

Men byrådet i Oslo, som består av Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre, tok første stikk i det storpolitiske spillet om Norges største strømleverandør. Det gjorde de ved å kaste det sittende Hafslund-styret.

Finsk misnøye

Det skjedde imidlertid ikke uten kamp. Både styrets nå avsatte leder, Bjørn Eidem, og den nest største aksjonæren, det finske energiselskapet Fortum med konsernsjef Mikael Lilius i spissen, uttalte sterkt misnøye med det som skjedde.

- Slik saken utviklet seg, bestemte vi oss for å stille «en for alle og alle for en». Ingen i styret ønsket å bli sittende som gisler i et nytt styre, sier Eidem.

Maktkampen om Hafslund har pågått dag og natt. Først natt til mandag ble det klart at det sittende Hafslund-styret stilte dette ultimatumet til sine eiere.

- Det er dramatisk å skifte ut et helt styre. Vi kjenner det sittende styret, og det er dyktig. Vi kjenner ikke det foreslåtte styret, understreket Fortums konsernsjef Mikael Lilius, som bad om at deres syn ble protokollført.

Lilius er ingen «hvem som helst»: Han leder et selskap som ifølge nyhetsbyrået Bloomberg har kjøpt eiendeler i nordiske kraftselskaper for over seks milliarder euro (nær 50 milliarder kroner) de siste to årene.

Overfor NTB kommenterer Lilius kveldens hendelser som «ulykkelige». Fortum eier 25 prosent av aksjene i Hafslund, og regnes som en mulig kjøper av Oslo kommunes aksjer. Men Lilius vil overhodet ikke kommentere om han faktisk kommer til å legge inn bud på Hafslund.

Kampen fortsetter

Kampen om Hafslund fortsetter på Stortinget og i Oslo bystyre. Frp-leder Carl I. Hagen har satt i gang et storpolitisk spill om kraftselskapet.

Og mandag kastet også KrF seg inn i manesjen. Til NRK sier olje- og energiminister Einar Steensnæs (KrF) at han ønsker nasjonalt eierskap for Hafslund. Han ber KrFs bystyregruppe vurdere saken på nytt. De diskuterer saken på et gruppemøte mandag kveld.

Oslos finansbyråd, André Støylen (H), risikerer et mistillitsforslag mot seg onsdag etter at Arbeiderpartiet, SV, Fremskrittspartiet og to uavhengige representanter mandag sendte et brev til byrådet der de ba om at Hafslund-styret ikke skulle bli skiftet ut.

- Med flertall i aksjene kan byrådet gjøre hva de vil på generalforsamlingen. Men finansbyråden risikerer mistillitsforslag mot seg i bystyret onsdag, siden han trosset bystyreflertallets råd, sier Jan Bøhler, generalsekretær i Oslo Ap.

Bøhler, som var til stede under generalforsamlingen, antyder også at fullmakten byrådet har til å selge Hafslund, kan bli trukket tilbake.

Det tror ikke finansbyråden.

- Vi forholder oss til at vi har fullmakt fra bystyreflertallet for å selge Hafslund, sier André Støylen, men medgir at han er overrasket over at også Frp mandag ba byrådet om ikke å felle Hafslund-styret.

Faller verdien?

Hafslund er i dag børsnotert med en verdi på 38 kroner per A-aksje og 33 kroner per B-aksje. Byrådet har hele tiden sagt at det ikke vil selge energiselskapet dersom man ikke får en god pris. Men paradoksalt nok kan byrådet selv ha bidratt til at prisen faller, mener flere av observatørene på mandagens generalforsamling. Ingen av dem ville kommentere saken åpent, men som en observatør sa:

- Hvis man vil kjøre selskapet i grøfta, er det jo bare å fortsette på denne måten.

En annen sentralt plassert person sa:

- Det er vanskelig å si. Men selskapet mister jo fart.

(NTB)

KASTET: Oslo kommune har hevet Hafslunds styremedlemmer på dør. Fra venstre formann i valgkomitéen Borger A Lenth og styremedlemmene Gisele Marchand og Arvid Moss.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media