Hafslund til salgs

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I fjor ga Høyre opp å selge aksjeposten i energiselskapet Hafslund, av frykt for å tape kommunevalget. De ideologistyrte planene om å selge enda mer av kommunens arvesølv var nemlig massivt upopulære. Kanskje reddet denne unnamanøveren byrådsmakta for Høyre. Det manglet bare noen hundre stemmer på at det var blitt maktskifte i rådhuset. Nå forsøker superselger André Støylen seg på nytt. Finske Fortum har lagt inn et nytt og høyere bud på kommunens aksjepost. Dagen etter at budet forelå, hadde Støylen godteposen klar. Han fortalte hvordan de finske milliardene skulle stappes i kommunens budsjetthuller og bli til bedre sporveier og andre gode ting.

Dersom Venstre og Kristelig Folkeparti virkelig biter på dette agnet, er det både trist og pinlig. Høyre-byrådet har solgt ut kommunens eiendommer på billigsalg mens de har hatt makta. Ideologene i rådhuset mener at folkets valgte representanter ikke skal være forvaltende eiere av verdifulle eiendommer, eller av verdifulle aksjer. Eiendom skal være en privatsak. Disse salgene skjer ikke fordi Høyre tenker på fellesskapets beste. Det burde Venstre og Kristelig Folkeparti gjøre.

I fjor drev Høyre en grisete valgkamp der opposisjonens forslag om eiendomsskatt ble feilframstilt på det groveste i Høyres valgpropaganda. Utsalgene av kommunens eiendom brukes til å fylle ei slunken kommunekasse som er slunken fordi byrådet vil ha det slik. Høyre var et av partiene som tapte valget i fjor. Meningsmålingene viser at et stort flertall av byens befolkning mener det er galt å selge Hafslund. Strøm bør ikke være en børsvare som svinger vilt med konjunkturene. Det er en innsatsvare som det er en stor fordel å beholde i stabilt, offentlig eie.

Sannheten i denne saken er at Støylen og de andre ideologene i Høyre verken har mandat fra valget i fjor eller i meningsmålinger nå til å gjennomføre dette salget. Vi regner med at verken Venstre eller Kristelig Folkeparti lar seg friste av noen millioner til gode formål til å gå sammen med ideologene i Høyre om et salg som skjer imot folkeflertallets vilje.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer