Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Haga annonserte etter leieboer i 1998

To år seinere søkte hun kommunen om tillatelse til å leie ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Allerede i 1998 satt Olje- og energiminister Åslaug Haga og ektemannen Bård Hopland inn en annonse i Østlandets Blad der de søkte etter leieboer.

«Hybelleilighet og stallplass til leie» sto det i annonsen i avisen.

Dagbladet har tidligere avslørt at Haga leide ut stabburet fra 2005 uten at bygningen var godkjent til dette. Så ble det avslørt at utleien hadde pågått helt fra 2002. I går skrev VG at Haga hadde leieboer i stabburet allerede i 1998.

Plikt til å sende inn eget skjema

Hvis Haga har hatt leieboer i stabburet hvert år siden 1998, skal hun eller mannen hennes ha levert RF1189B-skjemaet sammen med de ti siste selvangivelsene sine.

For at leieinntektene skal beskattes på riktig måte, plikter hun eller ektemannen å ha sendt inn skjemaet RF1189B for alle åra stabburet har vært utleid.

- Dette er et eget skjema som skal legges ved selvangivelsen, sier informasjonsdirektør Lise Halvorsen i Skatteetaten til Dagbladet.

Alle som leier ut en selvstendig bygning som bolig, må sende inn et slikt skjema. Unntatt er bygninger som hovedsakelig har en «tjenende funksjon til hovedbygningen». Det har ikke Hagas stabbur.

HYBEL I TI ÅR: Stabburet på Åslaug Hagas gård i Ås har blitt leid ut siden 1998. Nå er spørsmålet om olje- og energiministeren har betalt skatt for inntektene. Foto: Jacques Hvistendahl og Østlandets Blad
HYBEL I TI ÅR: Stabburet på Åslaug Hagas gård i Ås har blitt leid ut siden 1998. Nå er spørsmålet om olje- og energiministeren har betalt skatt for inntektene. Foto: Jacques Hvistendahl og Østlandets Blad Vis mer

- Vi kan sende ut kopier 
Dagbladet spurte Haga om hun hadde gjort dette onsdag i forrige uke, og fikk dette til svar:

«Vi er i dag spurt om vi har betalt skatt på leieinntekter for leieforhold i stabburet. Det er innrapportert og betalt skatt for leieinntektene fra alle leietakerne i stabburet. Vi har pr. i dag ikke tilgang til dokumentasjon for alle leieinnbetalingene tilbake til 2002. Vi vil gå gjennom våre papirer og innhente kopi av kontoutskrifter».

Haga rakk ikke å gå gjennom papirene sine før hun ble sykemeldt lørdag, men ifølge skatteetaten er det ikke vanskelig å finne ut av om man har levert skjemaet eller ei.

- De fleste har kopier av sine egne selvangivelser, men hvis man ikke har det er det bare å be skatteetaten om å få tilsendt en kopi, sier Lise Halvorsen.

Den jobben kunne også Hagas mann, UD-toppen Bård Hopland, ha gjort.

- Jeg har ingen kommentar, beklager, takk, var alt han ville si da Dagbladet ringte ham i går.

- Jens gjør saken verre

I korridorene på Stortinget er det stor sympati for sykmeldingen, men i opposisjonen er det nå flere som mener at Jens Stoltenberg ikke redder Haga, men gjør saken verre for henne ved å la spørsmålene rundt Hagas stabbur stå ubesvart.

- Regjeringen må bare ikke tro at noen glemmer dette, selv om forklaringen nå er utsatt til midt i agurktida. Jeg kan vente. Det blir bare verre, sier partileder Lars Sponheim (V).

Før senterpartilederen ble sykmeldt, lovet hun svar på alle uklarheter rundt utleie, skatt og byggetillatelser som den siste tida er avslørt i hennes privatøkonomi. Nå kan det ta fire uker eller mer. Ingen spørsmål blir besvart før Haga er tilbake på jobb, sa statsminister Jens Stoltenberg i går:

- Åslaug Haga har overfor meg, og i offentligheten, vært tydelig på at hun kommer til å svare på alle spørsmål og rydde opp i det som må ryddes opp i. Det er en fordel å få en avklaring så raskt som mulig, men hun fortjener respekt og har krav på ro.

Dette mener Sponheim og Carl I. Hagen er helt uforståelig av regjeringen.

- Det er uforståelig at vi nå må vente helt til Åslaug Haga blir friskmeldt. Hun har lovet å legge fram alt, men nå blir dette en verkebyll som får ligge og godgjøre seg i lang tid. Hva holder regjeringen på med? spør Sponheim.


- Hun har malt seg inn i et hjørne
Visepresident i Stortinget, Carl I. Hagen (Frp), tror opinionen så langt har forståelse for at Haga kan gjøre feil. Derimot mener han håndteringen av saken svekker tilliten til Haga.

- Jeg registrerer at dette er håndtert veldig uklokt og fryktelig klossete, sier Hagen til Dagbladet.

Han mener at rask og fullstendig informasjon er det eneste som kan legge en slik sak død.
- De burde lagt alle kort på bordet med en gang, beklage at ikke alt var i orden og love å ordne opp. Det verste er når halvsannheter blir avdekket. Nå har hun malt seg inn i et hjørne.

Sponheim mener at regjeringen nå burde ta ansvar og skaffe til veie nødvendig dokumentasjon.

image: Haga annonserte etter leieboer i 1998

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!