- Haga, du skader og krisemaksimerer

Senterpartiet skader samarbeidet mellom de rødgrønne med sin krisemaksimering og trusler om regjeringskrise. Det sier Ap-representant og finanspolitiker Rolf Terje Klungland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Sp ødelegger samarbeidsklimaet mellom regjeringspartiene i Stortinget når de til stadighet rasler med sablene og truer til seg resultater. Alle tre partiene ønsker best mulig resultat, men dette er et prosjekt for alle tre, det er ikke et Sp-prosjekt, sier Klungland til Dagbladet.

Klungland setter ord på en stadig voksende irritasjon i Ap over regjeringspartner Sp.

De siste dagene har media formidlet et bilde av tøffe dragkamper i regjeringen om landbruksoppgjøret, kommuneproposisjonen og revidert nasjonalbudsjett. Sp-leder Åslaug Haga sa etter gruppemøte onsdag at situasjonen er svært krevende for partiet fordi viktige saker for Sp-velgere, som landbruk og kommuneøkonomi, står på spill.

Seint i går kveld ble de tre regjeringspartiene enige om hvor mye penger de skal tilby bøndene i årets landbruksoppgjør. De tre partiene ble også enige om kommuneøkonomien, ifølge NRK. Enigheten omfatter også revidert nasjonalbudsjett.

Frustrert over Sp

En ringerunde blant fylkeslederne i Arbeiderpartiet bekrefter frustrasjonen og misnøyen med Sp. Flere mener partiet oppfører seg ufint overfor sine regjeringspartnere Ap og SV. Ingen mener likevel at samarbeidsproblemene er så store at Ap bør vurdere å droppe Sp som regjeringspartner.

Dagbladet snakket med over halvparten av fylkeslederne i Ap i går ettermiddag, og samtlige var i større eller mindre grad kritiske til måten Senterpartiet forhandler på.

- Hvis alle skulle bruke trusler om regjeringskrise i enhver sammenheng, ville det ikke bli håndterlig. Jeg tror det er behov for en innskjerping av hvordan vi driver forhandlinger, sier fylkesleder i Buskerud, Bjørn Tore Ødegården, til Dagbladet.

IRRITASJON: Det er en stadig voksende irritasjon innad i Ap overfor regjeringskolllega Sp. Her er Sp-leder Åslaug Haga på vei til gårsdagens regjeringskonferanse etter å ha svart på spørsmål i Stortinget. Foto: Jacques Hvistendahl
IRRITASJON: Det er en stadig voksende irritasjon innad i Ap overfor regjeringskolllega Sp. Her er Sp-leder Åslaug Haga på vei til gårsdagens regjeringskonferanse etter å ha svart på spørsmål i Stortinget. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Hestehandlere

Fylkesleder i Nordland, Gunnar Skjelvik, har lite til overs for Sps forhandlingsstrategi.

- De går veldig høyt på banen, og kommer med trusler om regjeringskrise. Det er ikke første gang det skjer, men det er en utfordring at vi har litt forskjellig organisasjonskultur. Det er ikke første gang vi har vært frustrerte over Senterpartiet, sier Skjelvik.

Partileder i Troms Ap, Bjørn Inge Mo, mener Senterpartiet burde vurdere å gjøre noe med partikulturen sin.

- De jobber veldig ulikt fra oss og har nok lært noe av de gamle hestehandlerne. De kunne gjerne jobbet litt med organisasjonskulturen sin, sier Mo.

- Må sto opp for bøndene

Sp-representant og bonde Per Olaf Lundteigen avviser på det sterkeste at Sp driver spill og krisemaksimering for å få mest mulig penger til bøndene.

- De som står bak denne regjeringen er de som vet at man må organisere seg for å få rettferdighet. Derfor står denne regjeringen sterkt hos disse gruppene. Men dersom redskapen, dvs. den rødgrønne regjeringen, ikke fungerer, må redskapen skiftes ut, sier Lundteigen.

Han viser til at inntektsnivået for bøndene er 20 000 kroner lavere i 2008 enn det som var forutsatt, og det ligger 200 000 kroner under gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.

- Til Rolf Terje Klungland vil jeg si: Lytt og lær. Det er selvsagt at de tre partigruppene må fornemme seg blant folk. De må stille opp for bygging av hele landet, ikke bare for AFP, sier Lundteigen.

I det ligger det at regjeringen har levert overfor de LO-organiserte. Nå forventer bøndene organisert i Norges Bondelag og Norsk Bonde og Småbrukarlag sitt.

Bjørn Tore Ødegården,