Haga vil forby transfett

Ønsker streng begrensning eller forbud mot transfett i matvarer som selges i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som første partileder i Norge går Åslaug Haga inn for streng begrensning av eller forbud mot transfett i matvarer som selges i Norge.

Det er det industrielle transfettet Senterpartilederen nå vil til livs, altså fettsyrer som tilsettes for å forlenge matvarenes holdbarhet. Helt siden 1980-tallet har det vært kjent at industrielt transfett er helseskadelig og blant annet kan føre til tidlig hjertedød, tette blodårer og høyt kolesterol. I mange land er det innført en maksimumsgrense eller totalforbud mot transfett, men i Norge har ingen partiledere tidligere gått inn for noe slikt.

- Jeg vil ta initiativ for å få dette på plass så snart som mulig, sier Åslaug Haga til Dagens Næringsliv på landsmøtet i Sp.

Hun går inn for en maksgrense på 2 prosent i første omgang og følge opp med en utfasing på lang sikt, i tråd med Forbrukerrådets anbefalinger.

Ifølge Haga kan innføring av maksgrense føre til motbør fra produsenter i matvareindustrien, særlig i EU. Danmark har i dag en løpende konflikt med resten av EU etter at landet innførte maksgrense på 2 prosent.

(NTB)

- KAN FØRE TIL MOTBØR: Haga tror en maksgrense for transfett kan føre til motbør hos produsenter i matvareindustrien.