Haga vil revurdere EØS-medlemskapet

Knusende dom om hjemfallsretten i EFTA-domstolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Dagens dom i EFTA-domstolen er så alvorlig at den rokker ved grunnlaget for inngåelsen av EØS-avtalen, mener kommunal- og regionalminister Åslaug Haga (Sp).

Fakta om hjemfallsretten

* Konsesjonslovene, og hjemfallsretten, skriver seg fra Norges første år som selvstendig stat og ble innført for å hindre at utenlandsk storkapital kjøpte opp norsk fossekraft og bergverksressurser.

* Hjemfallsretten går ut på at privateide kraftverk vederlagsfritt overføres til staten etter 60 år, noe som gjør det lite lukrativt for private aktører å kjøpe kommunale kraftverk.

* I praksis sikrer hjemfallsretten en langsom nasjonalisering av kraftverkene. Under 10 prosent er i dag eid av private aktører, med Hydro og Elkem som de største. Staten og kommunene eier rundt 45 prosent hver.

* EFTAs overvåkingsorgan ESA mener hjemfallsretten strider med EØS-avtalen, ettersom den diskriminerer mellom private og offentlige eiere.

* Norge mener hjemfallsretten ikke faller inn under EØS-avtalen, og har fått støtte for disse argumentene fra Island og flere EU-land.

* EFTA-domstolen bestemte tirsdag 26. juni at Norges praktisering av hjemfallsretten strider mot EØS-avtalen.

* Sp-leder Åslaug Haga betegner dommen som den alvorligste krisen i EØS-samarbeidet siden det opprettet i 1992. Hun mener avtalen bør tas opp til vurdering.

* Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) sier regjeringen vil snu hver stein for å kunne beholde nasjonal kontroll med vannkraften, men erkjenner at EFTA-dommen ikke kan ankes.

(NTB)

– Nasjonal kontroll over naturressursene, gjennom lokalt og nasjonalt offentlig eierskap, er avgjørende viktig for Norge. Dagens dom i EFTA-domstolen er så alvorlig at den rokker ved grunnlaget for inngåelsen av EØS-avtalen. Norge må nå ta en tenkepause og drøfte nøye hvordan vi skal håndtere den oppståtte situasjonen, sier leder i Senterpartiet Åslaug Haga i en pressemelding, ifølge NTB.

Ved inngåelse av EØS-avtalen var det avgjørende for Norge at reglene som sikrer et sterkt offentlig eierskap til vannkraftressursene, gjennom hjemfall av kraftverk, kunne opprettholdes, heter det i pressemeldingen.

– Dagens dom er enda et eksempel på at EØS-avtalen stadig griper inn på nye områder, noe som bør føre til en diskusjon i Norge rundt EØS. Hadde EU utfordret eierskapet til vannkraftverkene ved avtalens inngåelse, ville det neppe blitt tilstrekkelig flertall for EØS-avtalen i Stortinget, sier Haga.

Enoksen: - Hjemfall vil fortsette

Også olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) er svært skuffet over EFTA-dommen.

– Offentlig eierskap og kontroll har vært sentralt i norsk vannkraftforvaltning siden 1909 da konsesjonsloven ble innført. Hjemfall er så viktig for Norge at vi måtte prøve denne saken for EFTA-domstolen, sier Enoksen ifølge NTB.

Ifølge Enoksen vil ikke Norge fjerne regelen om hjemfall, men ta i bruk hjemfall både for private og offentlig eide kraftverk. Det får store konsekvenser for kommunene.

MENER NORGE MÅ TA TENKEPAUSE: Dagens dom i EFTA-domstolen avgjør at hjemfallsretten er i strid med EØS-avtalen. Dommen er så alvorlig at Norge bør tenke gjennom EØS-medlemsskapet, mener kommunal- og regionalminister Åslaug Haga (Sp). Foto: Cornelius Poppe/Scanpix
MENER NORGE MÅ TA TENKEPAUSE: Dagens dom i EFTA-domstolen avgjør at hjemfallsretten er i strid med EØS-avtalen. Dommen er så alvorlig at Norge bør tenke gjennom EØS-medlemsskapet, mener kommunal- og regionalminister Åslaug Haga (Sp). Foto: Cornelius Poppe/Scanpix Vis mer

– Dommen er en uforholdsmessig sterk inngripen i norsk sjølråderett, sier Enoksen til NTB.

Han forsikrer for at alle steiner skal snus for å sikre at det offentlige fortsatt har full styring og kontroll med vannkraftressursene.

– Jeg skal sette mine beste folk på saken, sier Enoksen til NTB. Han viser til at dommen er stor og kompleks og at han ennå ikke har fått tid til å studere hele.

Forskjellsbehandling 

Tirsdag avgjorde EFTA-domstolen at ordningen med hjemfall for private vannkraftverk bryter med EØS-avtalen.

Domstolen sier med denne kjennelsen både at spørsmålet om hjemfall hører inn under EØS-avtalen og at Norge bryter paragrafene 31 og 40 ved å kreve at privateide kraftverk skal tilbakeføres til staten uten vederlag etter et visst antall år.

Denne betingelsen gjelder ikke for offentlig eide kraftverk, som har konsesjon uten tidsramme, og som ikke er pålagt krav om tilbakeføring.

Dette mener domstolen er forskjellsbehandling og dermed brudd på viktige prinsipper i ØES-talen.

Uaktuelt med privatisering for SV og AP

Arbeiderpartiets energipolitiske talsmann, Tore Nordtun, sier til NTB at han er svært skuffet over at EFTA-domstolen ikke støtter Norges syn i saken om hjemfallsretten. Men Nordtun mener at det fortsatt er mulig å finne løsninger som kan sikre vannkraften som folkets eiendom også inn i fremtiden.

– Det som er viktig nå, er å begynne arbeidet med å finne løsninger som kan sikre energiressursene og fremtidig offentlig eierskap til disse. Vårt mål ligger klart:

Forvaltningen av vannkraftressursene skal fortsatt bygge på styring og kontroll gjennom offentlig eierskap, sier Nordtun.

Også Ingvild Vaggen Malvik (SV) i Næringskomiteen forsikrer om at det er uaktuelt å privatisere vannkraftverkene, og forsikrer som Enoksen om at SV vil «snu alle steiner» for å få en løsning.

- Regjeringen må bruke tid på å gå gjennom dommen, men SV er garantist for å beholde offentlig eierskap, sier Malvik til Dagbladet.no.

- Må ta kampen videre

Nei til EU mener Norge må ta kampen om hjemfallsretten videre i EU-systemet.

– Dommen fra EFTA-domstolen kan ikke bli stående. Kampen må føres politisk, inn mot EUs besluttende organer, skriver Nei til EU i en pressemelding.

Nei til EU beskriver EFTA-domstolens avgjørelse som et hardt slag i ansiktet, både for Stortinget, norske kommuner og vanlige innbyggere i Norge. 

Saken oppdateres.

Bør EØS-avtalen revurderes etter dagens dom i EFTA-domstolen? Diskuter her!

SKUFFET: Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen sier at alle steiner skal snus for å sikre at det offentlige fortsatt har full styring og kontroll med vannkraftressursene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer