Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hagas sølvpenger

Å passe på det norske arvesølvet er ingen enkel oppgave, skriver Per Arne Solend.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AT VI, her i verdens rikeste land, må nøye oss med arvesølv, sier sitt om hvor dårlig det står til i offentlig sektor. Billig vannkraft fra fossene våre bygde Norge, men det var i forrige generasjon. Når arvesølvet nå skal forvaltes videre, ender det som i mange andre arveoppgjør, med dyre advokater, brutte løfter og nye uvenner.

Narviks ordfører Karen Margrethe Kuvaas har innrømmet at drømmen om Amerika nå er byttet ut med søvnløse netter. Det hjelper lite med dekketøy av sølv, i form av kraftinntekter, når du ikke har råd til maten på kommunens julebord. Da kan det kanskje være en liten trøst for de fire ordførerne at det finnes noen som har enda større problemer enn dem selv med å passe på sølvtøyet: Energiminister Åslaug Haga.

NORSKE SKOG økser 800 arbeidsplasser i Norge, dersom de ikke får garantier om billig strøm fra staten. Nervene må være i høyspenn, både hos olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) og næringsminister Dag Terje Andersen (Ap) nå. De har jo lovet, i Soria Moria-erklæringen, at industrien skal få nye og gunstige kraftavtaler. Og det er ikke bare Norske Skog som står på spill. Også Norsk Hydro har varslet at videre drift på Karmøy, og nye investeringer for 10 milliarder kroner, er avhengig av billig strøm.

Det er ikke bare i Narvik politikerne bør sove dårlig.

KRAFTSPEKULANTER er ikke noe nytt fenomen i Norge. Sam Eydes første forretningsidé var ikke å drive industri, men å kjøpe opp fossefall. Men, kraften måtte brukes, og i 1907 måtte den brukes der den ble produsert. Det dannet grunnlaget for norsk gjødsel- og seinere magnesium- og aluminiumsproduksjon. Hundre år seinere har vi fått kraftbørsen NordPool, som åpner for omsetning av kraft ikke bare i Norge, men i hele Norden. For forbrukerne har dette markedet betydd lavere strømpriser. For industrien er det døden.

Gjennom Statkraft eier staten store deler av den norske strømproduksjonen. Og med et veletablert strømmarked på plass, blir det enklere å se hvor mye industrien faktisk subsidieres med.

Fra 2001 og til i fjor, tilsvarte gapet mellom markedsprisen på strøm og prisen den kraftkrevende industrien betalte 11 milliarder kroner. Da blir selv 500 millioner plassert hos Terra småpenger.

EØS-MEDLEMMET NORGE får ikke lenger subsidiere industrien med billig kraft. Her veier hensynet til like konkurransevilkår for europeisk industri tyngre enn norske tradisjoner. Det hjelper oss lite at systemet er nedarvet helt fra industriens barndom i Norge. I møte med byråkratiet i Brussel, er det norske arvesølvet lite mer enn en norsk arvesynd, som det nå er på tide å bli kvitt.

Dette vet regjeringen godt. Og derfor er det rart at den legger opp til å stikke sølvkniven i ryggen på sine egne velgere.

– Vi skal ha dette på plass innen året, sa eksstatsråd Odd Roger Enoksen til Dagbladet sommeren 2006. Ett og et halvt år seinere er Enoksen borte, og fristen for en løsning er satt til våren 2008. Tilfeldigvis samtidig som Hydro skal bestemme om de vil satse videre på Karmøy. Det er nok flere rødgrønne velgere som følger spent med for å se om «verktøykassa» fortsatt er tom, eller om den plutselig skal fylles med sølvtøy.

REGJERINGENS STØRSTE problem er likevel ikke at den ikke holder ord, men at de ga et løfte de umulig kunne holde. Jens Stoltenberg burde vite bedre. Ikke bare er han født med ei politisk sølvskje i munnen, han er også sosialøkonom. Derfor kjenner han godt til Joseph Schumpeters begrep «kreativ destruksjon». For å gi plass til nye ideer, må samfunnet kvitte seg med de gamle.

Samme dag som Dagens Næringsliv brukte seks sider på de 800 arbeidsplassene som er truet hos Norske Skog, kom nyheten fra Nav om at mangelen på arbeidskraft i Norge er på over 130 000 personer.

HELDIGVIS FINNES det litt fornuft igjen i kommunenorge, også når det gjelder kraft og penger.

– Hvis noen tror at vi lokalpolitikere skal storme inn til Stortinget og regjeringen og kreve tiltak som endrer beslutningen, så tar de feil. De kan bare skape en nødhjelpssituasjon. Billig kraft er en hjelpende hånd i nuet, vi trenger langsiktige løsninger, sier ordfører Kjell Hansen (Ap) i Ringerike til DN.

Når ordføreren i en av kommunene som rammes hardest av Norske Skogs nedleggingsplaner, ikke lenger tror hans egen regjering kan være en venn i nøden, da er det alvor.

Da hjelper det ikke med sølvpenger fra Åslaug Haga.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling