Hagen: - En gedigen bommert

Graverende, fælt og det skulle ikke ha skjedd, er partiformann Carl I. Hagens karakteristikk av partikollega Terje Søviknes oppførsel på FpUs landsmøte i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men «kappe hodet» av ham ønsker han ikke.

- Terje har gjort en gedigen bommert for ett år siden, som han ikke skulle ha gjort og som er i aller høyeste grad kritikkverdig, sier Hagen til NRK.

Søvnløse netter

Han innrømmer at kjennskapet til episoden har gitt ham mange søvnløse netter.

- Jeg har valgt å si at denne hendelsen er graverende, den er fæl og den skulle ikke ha skjedd, men å kappe hodet av en ung mann som følge av en slik hendelse har ikke jeg hatt guts til å gjøre, sier Hagen.

Hagen tar selvkritikk for hvordan han selv har håndtert situasjonen, som han har kjent til en god stund før Cathrin Rystøen sto fram og snakket offentlig om det lørdag.

- Jeg har vært en relativ fast og konsekvent leder, hatt tunge stunder og vanskelige avveininger. I etterpåklokskapens navn er det lett å si at man skulle ha håndtert tingene annerledes og jeg får slite med min samvittighet, men har hatt partiets beste og fremtid hele tiden som min hovedrettesnor, sier Hagen.

Helhetsbilde

Han oppfordrer nå til ikke å dømme Søviknes bare ut ifra denne ene hendelsen.

- Jeg har vært veldig forbauset og hatt litt vanskelig for å tro at Terje kunne gjøre det han har gjort og har tilstått. Men jeg synes også at det må være en helhetsvurdering som må ligge til grunn når det gjelder mennesker, og man kan ikke ta en enkelt hendelse og la den stå i veien for alt annet som har vært positivt, sier Hagen.

Partiformannen forstår likevel godt at mange synes partiledelsens manglende evne til å rydde opp i forholdene som er knyttet til de siste dagers avsløringer, kommer i et litt spesielt lys sett på bakgrunn av den handlekraft som nylig ble vist under «oppryddingen» i Oslo Fremskrittsparti.

- Den saken som har dreid seg om Oslo er helt annerledes og har vært helt nødvendig av hensyn til Oslo-partiets fremtid, sier Hagen.

På direkte spørsmål om de siste avsløringene svekker hans egen stilling som partileder, svarer Hagen:

- Det er et spørsmål som jeg ikke har vurdert nå.

(NTB)