Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hagen advarer Steensnæs

Frp-formann Carl I. Hagen kommer nå med en advarsel til olje- og energiminister Einar Steensnæs (KrF).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Steensnæs har ingen adgang til å presse selskapene som vil bygge gasskraftverk med tidsfrister. Han må ikke glemme at han er bundet av et stortingsvedtak, sier Hagen til Dagbladet.

Steensnæs måtte i går gi seg i striden med Høyre i gasskraftsaken. Ved statlig hjelp skal arbeidet med å utvikle forurensningsfrie gasskraftverk forseres. Samtidig blir de konsesjonene som allerede er gitt for å bygge forurensende gasskraftverk på Kårstø i Rogaland og Kollsnes i Hordaland, stående.

- Regjeringen vil bruke både forskningsmidler og penger på å utvikle ny teknologi. Jeg har grunn til å tro at dette er et forslag som Naturkraft vil kunne akseptere og gå inn i. Jeg legger ikke skjul på at det oppsto en situasjon på grunn av at Sem-erklæringen ikke var helt detaljert på spørsmål om eventuelle forlengelser av konsesjonene som utløper i 2004, sa Steensnæs.

Ingen frist

- Dette forandrer ingen ting. Steensnæs har sitt oppdrag fra Stortinget, Sem-erklæringen er uinteressant i den sammenhengen. Og stortingsvedtaket gir ikke Steensnæs adgang til å sette noen tidsfrist for selskapene. Han har heller ingen penger å gi selskapene, han må først komme til Stortinget, sier Hagen til Dagbladet.

Hagen hadde en aldri så liten finger med i spillet da Bondevik II-regjeringen så dagens lys, og fra sin plass i Stortinget følger han nøye hva regjeringen gjør. Nå finner han grunn til å minne Steensnæs om at det er Stortinget statsråden er konstitusjonelt bundet av, og ikke Sem-erklæringen.

- Stortingsvedtaket fra 9. mars 2000 er evigvarende, med mindre det blir erstattet av noe nytt, sier Hagen og siterer:

«Inntil et system for omsetning av utslippskvoter er lovregulert og satt i kraft, stilles ikke strengere utslippskrav for klimagasser enn det som i dag er vanlig for gasskraftprodusenter i andre EØS-land.»

Ingen frist

- Her er det altså ingen frist. Og pr. i dag er det ikke noe system for utslippskvoter på plass. Det kan altså ikke stilles andre krav enn det som «i dag», med andre ord 9. mars 2000, er vanlig. Det er dette vedtaket som er bindende for Steensnæs. Så når han nå skal diskutere med oljeselskapene, må han være forsiktig med hvilke signaler han gir. Han har ikke noen adgang til å presse dem på tida. Før et kvotesystem er på plass, kan han ikke sette noen tidsfrist. Han må i så fall komme hit til Stortinget og prøve å få en nytt vedtak, sier Hagen.

Hele Norges coronakart